Artikkelit

Heikki Marilan kuvasarja muistuttaa Ukrainan sodan olemassaolosta

Taiteilijan henkilökuva

Taidemaalari Heikki Marila

Kuvaston taiteilija-asiakas, taidemaalari Heikki Marila on julkaissut päivittäin Instagram-tilillään kuvan Ukrainan lipusta pian vuoden ajan. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuosipäivän lähestyessä soitimme hänelle ja pyysimme kertomaan, mistä kuvasarjassa on kyse.

Hei Heikki! Julkaiset Instagram-tililläsi päivittäin kuvan Ukrainan lipusta. Mistä kuvasarjassa on kyse?

Kyllä tässä on kyse Ukrainan sodasta. Sarja käynnistyi pari päivää sodan alkamisen jälkeen. Satuin olemaan silloin Saksassa ja sodan alkaminen koettiin siellä aika rajusti taiteilijoiden keskuudessa.

Ensiksi kaikilla oli kova tarve käydä läpi asiaa. Omien juttujeni laittaminen instaan ei tuntunut niin tärkeältä ja ajattelin, että sen voisi valjastaa johonkin pieneen eleeseen – sellaiseen mitä itse kykenee tällaisena aikana tekemään ja ilmaisemaan. Siitä se sitten lähti.

Nyt kun sodan alkamisesta on tosiaan tulossa vuosi, konseptia voisi jotenkin muuttaa. Pikkuhiljaa alkaa olla tarvetta julkaista jotain omaakin materiaalia. Mutta edelleen jatkan projektia jossakin muussa muodossa, vaikka Instagram-tarinana.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Heikki Marila (@heikki.marila) jakama julkaisu

Mistä sait idean? 

Ihmiset käyttivät lippua aika paljon eri muodoissa somessa, omassa kuvakkeessa tai jonain pienenä leimana profiilikuvassa. Visuaalinen juttuhan se on ja kaikkien tunnistama. Simppeli ja selkeä signaali, jolla halusin ylläpitää muistutuksen sodan olemassaolosta.

Krimin valtauksen yhteydessä jo kiehahti aika kovasti, ja sitten uutisointi jotenkin laantui. Näin ajattelin tämänkin sodan kohdalla käyvän, että se painuu uutisissa taustalle. Niin ei ole vielä ole käynyt, mutta ihmiset tottuvat kriisiin eivätkä ajattele ja muista sitä. Sellaisena liikennemerkkinä tai signaalina halusin sen lipun päivittäin olevan.

En ole muuten ainoa, joka julkaisee lipun kuvia Instagramissa. Olen törmännyt yhteen espanjalaiseen, joka on laittanut lipun ihan sodan ensimmäisestä päivästä lähtien. Mutta huomasin sen vasta myöhemmin.

Onko kyseessä taideprojekti? 

En näe sarjaa taideprojektina, päinvastoin. Jos instavirtaa katsoo, johan siitä on tullut visuaalinen juttu, mutta en aloittanut sarjaa taideprojektina. Ennemminkin annoin sille kanavani ja alistin taiteen jollekin muulle toiminnalle.

Miten tulit valinneeksi julkaisualustaksi Instagramin?

Se on ainoa käytössäni oleva kanava. Alustaan kietoutuu myös kauhean voimakkaasti ns. minä-kulttuuri. Onhan kanavalla paljon muutakin, mutta ne minä-tarinat, joita itsellänikin oli siellä ennen tätä projektia, ovat jotenkin leimallisia. Kuvasarja on jonkinlainen kommentti myös siihen. Olen oikeasti miettinyt alustan funktiota myös omassa tekemisessäni jo ennen tätä.

Millaista palautetta olet saanut julkaisuistasi?

Kun aluksi pidin kommentointimahdollisuudet avoimena kaikille, vihaista trollausta tuli aika paljonkin. Semmoista aggressiivista, ikävää kommentointia, minkä jälkeen sallin kommentoinnin vain seuraajilleni. En ole halunnut ylläpitää alustaa, jossa voidaan trollata miten vain.

Joku seuraaja laittaa säännöllisesti kommentin ja oman lippunsa perään. Alkuun oli todella paljon kommentteja ja tykkäyksiä. Sitten kävi niin kuin usein uutisoinnissakin. Ihmiset väsyivät ja tykkäykset tasaantuivat noin pariin sataan. Elämä jatkuu.

Aluksi tuli seuraajia, jotka olivat paenneet Ukrainasta muihin maihin. Seuraajissa on myös Ukrainassa olevia ukrainalaisia. Sarja on tuonut toisenlaisia seuraajia kuin oman taiteen julkaiseminen. Olen joutunut kiinnittämään huomiota, etten lietso itse mitään negatiivisia tai syyllistäviä ajatuksia liikaa mihinkään suuntaan vaan osoittaakseni tukea humaanissa mielessä. Täytyy koittaa pidättäytyä sellaisesta kiihottamisesta kansanryhmiä kohtaan. Sellaisia kommentteja julkaisuihin aluksi tuli, mutta poistin ne välittömästi. Sitä riittää maailmaan ihan tarpeeksi ilman alustaani.

Mikä on ollut sarjan merkitys itsellesi?

Itsekin siirtokarjalaisen jälkeläisenä koen kauhean voimakkaasti Ukrainan sodan. Ehkä se on vain ilmaus siitä, että asia on mielessä ja kropassa koko ajan. Sota on läsnä edelleen.

Kiitos haastattelusta!

Heikki Marilan Instagram-tili

#TaiteilijaÄänessä #KuvastoKysyy