Kuvaston ja Suomen museoliiton Taidekokoelmat verkkoon -sopimus mahdollistaa museoiden taidekokoelmien avaamisen verkkoon taiteilijoiden tekijänoikeuksia kunnioittavalla tavalla.
Kuvasto ja Suomen museoliitto allekirjoittivat keväällä 2017 Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen, jonka perusteella museot saavat luvan jaella kokoelmiinsa kuuluvien taideteosten kuvia nettialustoillaan ja Finna.fi-sivustolla, kulttuuriperintöaineistojen hakupalvelussa. Museoiden yleisöt pääsevät netissä vapaasti museoiden taidekokoelmien äärelle, ja taiteilijat saavat vuosittain tekijänoikeuskorvauksen tästä käytöstä.
Sopimukseen liittyvä Museoliiton jäsenmuseo voi julkaista rajattomasti museon verkkosivuilla ja sovelluksissa omistamiaan tai deponoimiaan suomalaisia, tekijänoikeudenalaisten teosten kuvia. Kuvasto vastaa tekijänoikeuskorvauksen maksamisesta teosten digitaalisesta käytöstä niiden tekijöille sopimusmuseoiden raportoinnin perusteella.
Museoiden kokoelmissa on yli 400 000 taideteosta, joista vain pieni osa pääsee esille, joten sopimuksella voidaan avata valtava määrä taidetta nähtäville ja tehdä kuvataiteesta digitaalisesti saavutettavampaa. Verkossa oleviin teoksiin ei liity välimatka- ja liikkumisongelmia eikä niiden katsomiseen taloudellisia kynnyksiä.
Kuvaston ja Museoliiton sopimuksen taloudellinen pohja perustuu museoiden omarahoitusosuuteen, opetus- ja kulttuuriministeriön avustukseen ja säätiöiltä haettavaan rahoitukseen. Tiina ja Antti Herlinin säätiö oli ensimmäinen säätiötoimija, joka lähti rahoittamaan hanketta. Kasvaneeseen käyttöön nähden hankkeen rahoitus on ollut riittämätön.
Tammikuusta 2023 alkaen sopimukseen ei oteta mukaan enää uusia museoita, sillä OKM:n erillisrahoitus hankkeelle päättyy vuonna 2023.
Kuvaston tavoitteena hallituskaudella 2023–2027 on, että valtion budjettiin sisällytetään 1,5 miljoonan euron määräraha, joka korvaa taiteilijoille museoiden kokoelmissa olevan taiteen digitaalista käyttöä ja mahdollistaa julkisten kokoelmien avaamisen verkkoon myös jatkossa. Pysyvä ja ennakoitava rahoitusmalli, kokoelmataiteen digikorvaus, rinnastuu kirjallisuuden ja kuvantekijöiden e-lainauskorvaukseen. Rahoitusmalli ei edellytä lakimuutoksia, ja valtion budjetissa on sille valmiiksi oikea momentti.
Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksessa mukana vuonna 2023 :
Aboa Vetus & Ars Nova, Aineen taidemuseo, Didrichsenin taidemuseo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Forssan museo, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin taidemuseo HAM, Helsingin yliopistomuseo, Hyvinkään taidemuseo, Hämeenlinnan taidemuseo, Imatran taidemuseo, Joensuun museot, Jyväskylän yliopisto/Avoimen tiedon keskus/Tiedemuseo, Kajaanin taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Jyväskylän taidemuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Kansallisgalleria/Valtion taideteostoimikunnan kokoelma, Kemin taidemuseo, K.H.Renlundin museo, Kouvolan taidemuseo Poikilo, Kuopion museokeskus (Kuopion taidemuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Kuopion luonnontieteellinen museo), Lahden museot, Lappeenrannan museot, Lapuan Taidemuseo, Lönnströmin taidemuseo, Mikkelin taidemuseo, Oulun taidemuseo, Porin taidemuseo, Raision museo Harkko, Riihimäen taidemuseo, Salon taidemuseo Veturitalli, Sara Hildénin taidemuseo, Serlachius-museot, Stiftelsen Pro Artibus / Pro Artibus -säätiö, Stiftelsen för Åbo Akademi, Suomen kansallismuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Taidekoti Kirpilä, Tampereen taidemuseo, Turun museokeskus, Turun taidemuseo, Vaasan kaupungin museot, Vantaan taidemuseo Artsi, Varkauden museot/Varkauden taidemuseo ja Villa Gyllenberg.