Uutiset

Museoiden taidekokoelmat nettiin

Ålands konstmuseum. Kuva: Suomen museoliitto

Kuvasto ja Suomen museoliitto ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien, suomalaisten taiteilijoiden teosten näyttämisen internetissä. Sopimus on neuvoteltu yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Sopimuksen myötä museot saavat oikeuden esittää suomalaisia kokoelmateoksiaan verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman erillisiä teos- tai tekijäkohtaisia maksuja ja sopimuksia.

”Suomen museoliiton ja Kuvaston yhdessä rahoittajien kanssa toteuttama ratkaisu on merkittävä edistysaskel Suomen taiteen saavutettavuudelle. Se vie suomalaisen taiteen ja suomalaiset museot eurooppalaisen digitalisaatiokehityksen kärkeen”, kiittelee opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Jatkossa museot voivat hyödyntää digitoituja kokoelmateoksiaan täysimääräisesti elämysten tuottamisessa ja kokoelmien käytön monipuolistamisessa. Taiteilijoille kokoelmateosten saatavuus verkossa merkitsee mahdollisuutta rakentaa oman uran ja teosten tunnettuutta.

”Tämä on hieno asia niin taiteilijoille kuin museoillekin ja asemoi suomalaista tekijänoikeusjärjestelmää kehityksen kärkeen. Sopimus osoittaa, että tekijänoikeudet toimivat myös digitaalisessa maailmassa”, sanoo toiminnanjohtaja Tommi Nilsson Kuvastosta.

“Kaikesta voidaan sopia, kunhan on sopimisen meininki. Maailma muuttuu ja osoittaa taas kerran piraattien olevan väärässä”, vahvistaa Kuvaston puheenjohtaja Jaakko Rustanius.

Sopimuksen taloudellinen arvo on vuositasolla noin 300 000 euroa, ja sen piiriin kuuluu noin 4 000 taiteilijaa ja oikeudenhaltijaa.

Museoliitto vastaa sopimuksen maksuista museoilta perittävillä palvelumaksuilla ja kumppanuusrahoituksella. Säätiöiltä odotetaan myönteisiä päätöksiä rahoitukseen osallistumisesta vielä tämän kevään aikana. Tähän mennessä myönteisen päätöksen on jo tehnyt Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

Live-lähetys sopimuksen allekirjoittamistilaisuudesta on katsottavissa myös Museoliiton Facebook-sivulla.

Aiheesta lisää muualla: OKM, Suomen museoliitto