Miksi liittyä Kuvastoon?

Vesa-Pekka Rannikko. Kuva/Foto: Veikko Somerpuro 2014

Tekijänoikeuskorvaukset ovat monesti ensisijainen syy taiteilijoille liittyä Kuvastoon. Asiakkuus tuo kuitenkin mukanaan myös muita etuja. Alla oleva viiden tähden listamme kertoo, miksi Kuvasto-asiakkuus kannattaa.

* Enemmän aikaa
Tekijänoikeudet ovat mutkikkaita ja oikeuksien selvittäminen vie aikaa. Asiakkaana jätät hallinnollisen työn Kuvastolle, jolloin taiteelliselle työskentelylle vapautuu enemmän aikaa.

* Korvaukset
Kuvaston keräämät korvaukset näyttely- ja julkaisukäytöstä ovat monille asiakkaillemme tervetulleita lisäansioita – olivat ne sitten isoja tai pieniä. Asiakkaana annat Kuvaston tehdä sopimukset teoksesi käytöstä puolestasi, mutta moraaliset oikeudet jäävät sinulle.

* Neuvonta
Omien oikeuksien ajaminen tai seuraaminen saattaa tuntua työläältä. Kun tarvitset apua ja neuvontaa omiin tai yleisesti alan tekijänoikeuksiin liittyen, saat Kuvastosta maksutonta tekijänoikeudellista neuvontaa. Kuvaston uutiskirjeissä kerromme sinulle ajankohtaisimmat tekijänoikeusuutiset tiivistetyssä muodossa.

* Edunvalvonta
Kansainvälisten kuva-alan järjestöjen kanssa sovittujen vastavuoroisuussopimusten kautta sisarjärjestömme edustavat asiakkaitamme yhteensä 34 eri maassa. Kuvastolla on yli 30 vuoden kokemus kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksista ja edustukseemme kuuluu 3 200 kotimaista taiteilijaa ja noin 100 000 ulkomaista taiteilijaa. Asiakkaana autat meitä vahvistamaan taiteilijoiden oikeuksia.

* Ilmaisuus
Parasta Kuvaston asiakkuudessa on, että se on sinulle ilmaista. Emme peri liittymis- tai jäsenmaksuja. Kerätyistä tekijänoikeuskorvauksista vähennämme vain prosenttiosuuden toimintakulujen kattamiseksi.

Kuka voi liittyä?

Voit liittyä Kuvaston asiakkaaksi, jos olet kuvataiteilija tai edesmenneen kuvataiteilijan oikeudenhaltija. Asiakkaaksi liittyminen tapahtuu vaivattomasti e-asioinnin sähköisellä lomakkeella. Huomaathan, että henkilötietolomakkeen täyttämisen lisäksi sinun tulee tulostaa ja allekirjoittaa asiakassopimuksemme (Pdf-tiedosto).

Asiakassopimus
Henkilötietolomake

Henkilötietolomakkeen lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin tietojesi vastaanottamisesta. Kun olet allekirjoittanut sopimukset, toimita ne kahtena kappaleena Kuvastoon. Hakemuksen käsittelyn jälkeen toinen sopimuksista palautetaan sinulle ja toinen jää Kuvastolle.

Huom. Käsittelyn nopeuttamiseksi voit lähettää postitetun version lisäksi valokuvan allekirjoitetusta sopimuksestasi sähköpostiimme .

Jos olet edesmenneen taiteilijan oikeudenhaltija, toimita Kuvastoon lisäksi kopio taiteilijan perukirjasta ja mahdollisesta testamentista. Jos edesmennyt taiteilija on jo Kuvaston asiakas, ei asiakassopimusta tarvitse allekirjoittaa. Kopio perukirjasta ja mahdollisesta testamentista tulee kuitenkin lähettää Kuvastolle.

Tutustuthan sääntöihimme, Kuvaston valvonta-alueeseen sekä korvausten tilittämiseen huolellisesti ennen liittymistä!

Säännöt Valvonta Tilitys

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Kuvaston asiakkuudesta

Kuva: Sanna Peurakoski

Kuka voi liittyä Kuvastoon?
Kuvastoon voi liittyä kuka tahansa tekijä, joka on luonut vähintään yhden itsenäisen ja omaperäisen kuvataiteen teoksen. Ajankohtaisen listan Kuvaston edustamista taiteilijoista löydät osoitteesta kuvasto.fi/taiteilijaluettelo.

Miksi liittyisin?
Kuvaston asiakkaana huolehdimme oikeuksistasi ja siitä, että oikeuksiasi kunnioitetaan. Sovimme teosten käytön ehdoista ja varmistamme, että saat sinulle kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset. Mitä suurempi määrä taiteilijoita kuuluu Kuvastoon, sitä tehokkaammin voimme turvata taiteilijoiden tekijänoikeudellista asemaa pitkällä jänteellä. Tarjoamme taiteilijoille myös tukea ja tietoa antamalla tekijänoikeusneuvontaa ja -koulutusta.

Mitä Kuvastoon liittyminen maksaa?
Kuvaston asiakkuus on taiteilijoille ja oikeudenhaltijoille täysin ilmaista. Emme peri liittymis- tai jäsenmaksuja. Tilittäessämme taiteilijoille tekijänoikeuskorvauksia pidätämme korvauksista toimintakulun, joka kattaa toimintamme kuluja ja jonka suuruus vahvistetaan vuosittain Kuvaston kevätkokouksessa. Vuoden 2022 hallintokulu on 20 %.

Mitä asiakassopimus sisältää?
Kuvaston kanssa tekemäsi sopimus säätelee sitä, mitä sitoudumme tekemään. Käytännössä se tarkoittaa, että toimimme monissa tekijänoikeuksiasi koskevissa tilanteissa puolestasi, kuten silloin kun joku haluaa käyttää kuvaa teoksestasi. Mainonnan tai käyttöesineiden tapauksessa varmistamme sinulta kuitenkin etukäteen, että voimme myöntää luvan käyttöön.

Teemme työtä oikeuksiesi puolesta, jotta saat sinulle kuuluvat korvaukset. Valvomme ja hallinnoimme tekijänoikeuksiasi asiakassopimuksessa luetelluilla käyttöaluilla. Näitä ovat esimerkiksi taideteosten käyttö julkaisuissa tai verkkosivuilla sekä tekijänoikeudellinen näyttelykorvaus.

Kuuluvatko tilaustyöt Kuvaston hallinnoinnin piiriin?
Teoksen tilaaja sopii teoksen käyttöoikeuksista pääsääntöisesti suoraan taiteilijan kanssa. Tilaustyöt kuuluvat Kuvaston oikeuksien hallinnoinnin piiriin vain silloin, kun kyse on tilaustyönä tehdyn teoksen jälkikäytöstä. Esimerkiksi kun joku kolmas osapuoli haluaa käyttää kuvaa teoksesta julkaisussaan tai verkossa ja kun taiteilija ei ole luovuttanut teoksen käyttöoikeuksia tilaajalle.

Valvooko Kuvasto oikeuksiani myös ulkomailla?
Kuvaston kansainvälinen sisarjärjestöverkosto kattaa 35 maata. Sisarjärjestömme edustavat Kuvastoon kuuluvia taiteilijoita ja tilittävät taiteilijoiden teosten käytöstä ulkomailla kerätyt korvaukset Suomeen. Vastaavasti Kuvasto tilittää ulkomaisten taiteilijoiden teosten käytöstä Suomessa perimänsä korvaukset sisarjärjestöille, jotka maksavat korvaukset taiteilijoille.

Milloin saan korvauksia?
Saat tekijänoikeuskorvauksia sen mukaan, miten paljon teoksiasi käytetään, esitetään tai näytetään. Tilitämme tekijänoikeuskorvaukset pääsääntöisesti keräysvuotta seuraavana vuonna. Tilitys aloitetaan usein kesän alussa, kun yhdistyksen edellisen vuoden tilinpäätös on vahvistettu Kuvaston kevätkokouksessa. Jos olet ammattitaiteilija, voit saada halutessasi yli 500 euron korvaukset nopeutetussa menettelyssä. Lisätietoa tilityksestä Korvausten tilitys -sivulla.

Voinko myöntää Kuvaston asiakkaana lupia teosteni ei-kaupalliseen käyttöön?
Voit myöntää luvan teoksesi ei-kaupalliseen käyttöön. Muistathan kuitenkin, että käyttöön voi liittyä myös välillinen ansiotarkoitus, jos teostasi hyödynnetään esimerkiksi markkinoinnissa. Näissä tilanteissa suosittelemme olemaan etukäteen yhteydessä Kuvastoon.

Periikö Kuvasto korvauksia omista julkaisuistani?
Kuvasto ei peri tekijänoikeuskorvauksia, kun käytät itse kuvia omista teoksistasi. Korvauksia ei peritä myöskään silloin, kun kuvia teoksistasi käytetään henkilöhaastattelusi yhteydessä.

Voinko rajoittaa Kuvaston hallinnointioikeutta?
Sinulla on mahdollisuus hallinnoida oikeuksiasi myös rinnakkaisesti asiakassopimuksemme 1§:n kohdissa b ja c mainituilla käyttöalueilla (PDF-tiedosto). Sinun tulee kuitenkin tehdä rinnakkaishallinnoinnista Kuvastoon kirjallinen ilmoitus. Muutos astuu voimaan kolmen kuukauden kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

Miten toimin, jos haluan erota Kuvastosta?
Voit päättää asiakassopimuksesi halutessasi milloin vain. Asiakkuuden päättämiseksi sinun tulee toimittaa meille kirjallinen ilmoitus sopimuksen irtisanomisesta, minkä jälkeen asiakkuus lakkaa kolmen (3) kuukauden kuluttua.