Uutiset

Näyttelyyn osallistuminen – tekijänoikeuksista sopiminen näyttelynjärjestäjän kanssa

Taiteilija Hannaleena Heiska maalaamassa valkoisessa tilassa

Kuva: Sanna Peurakoski

Ensimmäinen museonäyttely toimii monesti kimmokkeena taiteilijan päätökselle liittyä Kuvastoon. Jos osallistut ensimmäistä kertaa Kuvasto-asiakkaana näyttelyyn, tutustu oheiseen muistilistaan. Olemme laatineet sen tueksesi sopimustilanteita varten tekijänoikeuksien huomioimiseksi. Huomaathan, että tekijänoikeusvastuut koskevat myös kesänäyttelyitä.

1. Kuvataiteilijana olet oikeutettu tekijänoikeuskorvaukseen, kun omistamiasi teoksia asetetaan julkisesti esille yleisölle.

Jos kuulut Kuvastoon, sovimme tekijänoikeuskorvauksesta puolestasi näyttelynjärjestäjän kanssa. Taiteilijan näyttämisoikeuteen perustuvaa korvausta kutsutaan näyttelykorvaukseksi. Yksityisten kesänäyttelyjärjestäjien kanssa teemme hinnastosta poiketen erilliset sopimukset: taiteilijakohtainen korvaus on kausiluonteisten näyttelyiden tapauksessa 200 euroa vuonna 2021. Muista ilmoittaa järjestäjälle viimeistään sopimusvaiheessa Kuvasto-asiakkuudestasi.

2. Näyttelynjärjestäjä ilmoittaa teoksesi Kuvastolle

 Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa näyttelyssä esillä olleita teoksia Kuvastolle, vaan näyttelynjärjestäjä vastaa aina ilmoituksista. Korvaukset laskutamme viimeistään näyttelyn päätyttyä ja tilitämme taiteilijoille tilityssääntömme mukaan. Korvauksen suuruuden voit tarkistaa ennakkoon näyttelyilmoituslomakkeen laskurilla.

3. Näyttelynjärjestäjä saa käyttää teoskuviasi näyttelyn tiedotuksessa ja markkinoinnissa korvauksetta

Tekijänoikeuslain rajoitussäännökset antavat näyttelynjärjestäjälle luvan käyttää näyttelyssä esillä olevien teosten kuvia tiedotuksessa ja markkinoinnissa korvauksetta. Näyttelynjärjestäjän tulee kuitenkin kunnioittaa moraalisia oikeuksia ja mainita esimerkiksi nimesi teoskuvan yhteydessä. Jos teoskuvaa muunnellaan, näyttelynjärjestäjän on hyväksytettävä muunneltu kuva sinulla.

4. Sovi erikseen yleisön kuvausluvasta

Näyttelynjärjestäjä tarvitsee lupasi teoskuvien jakamiseen somessa. Sovi järjestäjän kanssa, saako teoksiasi näyttelyssä kuvata ja onko yleisöllä lupa jakaa teoskuvia somessa. Näyttelyssä otettujen kuvien jakaminen on tekijänoikeuslain mukaan lähtökohtaisesti luvanvaraista. Näyttelynjärjestäjän vastuulla on ohjeistaa yleisöä kuvausluvasta sopivalla tavalla.

5. Näyttelyn yhteydessä myytävät tuotteet edellyttävät tekijänoikeusluvan

Myydäänkö näyttelyn yhteydessä postikortteja, kangaskasseja tai muita tuotteita, joissa on mukana teoksesi? Tai julkaistaanko näyttelysi yhteydessä myyntiin tarkoitettu näyttelyjulkaisu? Kuvasto myöntää silloin puolestasi tekijänoikeus- eli käyttöluvan näyttelynjärjestäjälle ja laskuttaa korvauksen. Näyttelynjärjestäjä tarvitsee kuitenkin suostumuksesi tuotteille moraalisten oikeuksien osalta.

6. Toteutetaanko näyttely tai näyttelyn oheisohjelma digitaalisesti?

Korona-aika on lisännyt erityisesti digitaalisia yleisöpalveluja näyttelyiden yhteydessä, ja näyttelyjä saatetaan toteuttaa pelkästään verkossa. Tekijänoikeuden kannalta kyse on tällöin kappaleen valmistamisesta teoksesta ja teoksesi välittämisestä yleisölle. Sovimme puolestasi tekijänoikeuskorvauksesta, jos teoksesi esimerkiksi esitellään striimatulla opastuskierroksella tai on mukana virtuaaligalleriassa.

7. Näyttelypalkkio on korvaus työstä, tekijänoikeuskorvaus on palkkio teostesi hyödyntämisestä

Taiteilijana voit saada näyttelypalkkaa tai -palkkion, kun osallistut esimerkiksi näyttelyn ja sen oheisohjelman suunnitteluun tai näyttelyn ripustamiseen. Tekijänoikeuskorvaus on korvausta jo tehdystä työstä – olemassa olevan teoksesi hyödyntämisestä osana näyttelyä, myyntituotteessa tai esimerkiksi digitaalisessa oheisohjelmassa.

***

Kaipaatko lisätietoa tekijänoikeuksista näyttelytoiminnassa? Lue myös aiemmin Kuvaston sivuilla julkaistu Termeistä selkoa: Julkinen näyttäminen -artikkeli ja  Kuvataiteilijan tekijänoikeudet näyttelytoiminnassa.

Huom. Artikkeli on julkaistu aiemmin otsikolla ”Kesänäyttelyyn osallistuminen – mistä ja miten sovin näyttelynjärjestäjän kanssa” (15.5.2019), ja sen sisältöä on päivitetty vastaamaan nykyhetkeä.