Uutiset

Kuvaston uusi verkkonäyttelyhinnasto vastaa museoiden muuttuneisiin lupatarpeisiin

Koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden vuoksi museot ja näyttelytilat ovat olleet suljettuina maaliskuun puolivälistä lähtien. Museoissa etsitään parhaillaan uudenlaisia, verkossa toteutuvia palveluja yleisösuhteiden ylläpitämiseksi ja museoiden saavutettavuuden lisäämiseksi. Kuvastossa museoiden muuttunut tilanne on näkynyt lukuisina tiedusteluina verkkonäyttelyiden luparatkaisuista ja tekijänoikeudellisista korvauksista.

Näyttelyjärjestäjien muuttuneisiin tarpeisiin olemme luoneet uuden verkkonäyttelyhinnaston. Pilotoitavassa hinnastossa taiteilijakohtainen korvaus on 1/3 perinteisen näyttelykorvaushinnaston perushinnasta. Hinnastossa sovelletaan aikakerrointa, mutta ei kävijäkerrointa. Tutustu tarkemmin verkkonäyttelyhinnastoon täällä.

Verkkonäyttelyhinnasto soveltuu mm. seuraavissa näyttelyjärjestäjän tarpeissa: verkkonäyttelyt, teosesittelyt verkkosivuilla, videot verkkosivuilla, teokset museoiden sosiaalisen median tileillä sekä taltioidut ja striimatut opastukset.

Hinnastoa sovelletaan muihin kuin kokoelmateosten näyttelyihin. Mikäli museo haluaa avata taidekokoelmansa verkossa, tähän tarpeeseen vastaa Kuvaston ja Museoliiton solmima Taideteokset verkossa -sopimus.

Fyysiset näyttelytilat ovat olleet suljettuina maaliskuusta lähtien. Keskeytyneiden näyttelyiden osalta varsinaista näyttelykorvausta peritään ajalta, kun näyttely on ollut yleisölle avoinna. Mikäli näyttelykorvausta on jo maksettu kiinnioloajalta, on museolla oikeus jatkaa keskeytynyttä näyttelyä verkkonäyttelynä näyttelyn alkuperäisen keston ajan.

Kuvasto hallinnoi perinteisten näyttelyiden ja verkkonäyttelyiden näyttelykorvausta edustamiensa taiteilijoiden puolesta.

***

Näyttelyilmoituksesta vastaavat näyttelyjärjestäjät.  Verkkonäyttelyilmoituksen voi tehdä e-asiointimme kautta. Lomake antaa automaattisesti perinteisen näyttelykorvaushinnaston mukaisen summan, mutta muutamme sen manuaalisesti käsittelyvaiheessa. Kirjoitathan lomakkeen lisätietoihin ”verkkonäyttely”. Huomaathan, että taiteilija voi halutessaan kieltää teoksensa välittämisen sosiaalisen median kanavissa.