Kuvankäyttölupa ja -korvaus

Kuvassa taiteilija Sanna Kannisto pitelee toisessa kädessä teostaan, jossa näkyy lintu valkoisella taustalla. Kuvan päällä on teksti: Tarvitsetko taideluvan? Tarjoamme tekijänoikeusratkaisuja taiteen käyttöön.

Sanna Kannisto. Kuva: Veikko Somerpuro 2014.

Kun haluat käyttää kuvaa taideteoksesta vaikkapa julkaisussasi tai kotisivuillasi, edellyttää se pääsääntöisesti tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa. Käyttöluvan tarvitset aina, kun teoksen tekijänoikeudellinen suoja-aika on voimassa ja sen käyttö ei kuulu tekijänoikeuslain rajoitussäännösten piiriin. Teoskuvan käyttäjänä vastaat siitä, että lupa on asianmukaisesti kunnossa.

Kuvaston e-asioinnista voit hakea helposti ja nopeasti lupaa edustamiemme kuvataiteilijoiden teosten käyttöön. Lupaa varten valitset vain teoskuvan käyttötarkoitukselle oikean tuotteen, kuten julkaisun, postikortin, esitteen tai verkkosivuston,  ja lähetät hakemuksen. Etsimme myös tarkoitukseesi sopivinta sopimusratkaisua silloin, kun kuvan käyttö sitä edellyttää.

Jos et ole varma, tarvitsetko kuvan käyttöön tekijän luvan, ota yhteys Kuvastoon. Annamme kuvataiteen teosten käyttäjille yleistä, tekijänoikeudellista neuvontaa.

Kuvaston edustamat taiteilijat

Kotimaisten kuvataiteilijoiden lisäksi edustamme laajasti myös ulkomaisia kuvataiteilijoita silloin, kun taiteilijoiden teoksia käytetään Suomessa. Ulkomaisten taiteilijoiden tapauksessa lupahakemusten käsitteleminen saattaa kestää muutaman viikon. Suosittelemmekin varaamaan lupaprosessiin riittävästi aikaa.

Hae taiteilijoita

Käytöstä maksettava korvaus

Kuvastoon kuuluvien taiteilijoiden teosten käytöstä peritään korvaushinnastomme mukainen tekijänoikeuskorvaus eli käyttökorvaus. Taiteen käyttäjiltä kerätyt tekijänoikeuskorvaukset tilitämme edelleen taiteilijalle tai taiteilijan kuoltua hänen oikeudenhaltijoilleen.

Lupahinnasto

Lupahakemuksen tekeminen

Voit tehdä Kuvastolle käyttölupahakemuksen e-asioinnin verkkolomakkeella. Ennen hakemuksen lähettämistä sinun tulee hyväksyä Kuvaston yleiset käyttöehdot. Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin, että hakemus on vastaanotettu Kuvastossa.

Saat korvausta koskevan laskun noin viikon kuluessa lupahakemuksen käsittelyn jälkeen. Käyttölupa on voimassa vasta laskun maksamisen jälkeen. Voit kuitenkin aloittaa kuvan käytön heti vahvistuksen saatuasi, mikäli toimit Kuvaston käyttöehtojen mukaisesti. Muistathan, että käyttäessäsi valokuvaa taideteoksesta tulee lupa hankkia tekijän lisäksi myös valokuvaajalta.

Kuvaston käyttöehdot