Kuvankäyttölupa ja -korvaus

Kuvassa taiteilija Sanna Kannisto pitelee toisessa kädessä teostaan, jossa näkyy lintu valkoisella taustalla. Kuvan päällä on teksti: Tarvitsetko taideluvan? Tarjoamme tekijänoikeusratkaisuja taiteen käyttöön.

Sanna Kannisto. Kuva: Veikko Somerpuro 2014.

Kun haluat käyttää kuvaa taideteoksesta vaikkapa julkaisussasi tai kotisivuillasi, se edellyttää pääsääntöisesti tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa. Luvan tarvitset aina, kun teoksen tekijänoikeudet ovat voimassa ja sen kuvan käyttöön ei sovellu mikään tekijänoikeuslain rajoitussäännöksistä. Teoksen käyttäjänä vastaat siitä, että lupa kuvan käyttöön on hankittu asianmukaisesti.

Kuvaston e-asioinnista voit hakea helposti ja nopeasti lupaa edustamiemme kuvataiteilijoiden teoksia varten. Lupaa varten valitset vain kuvan käyttötarkoitukselle oikean tuotteen, kuten julkaisun, postikortin, esitteen tai verkkosivuston,  ja lähetät hakemuksen. Etsimme myös tarkoitukseesi sopivimman sopimusratkaisun silloin, kun kuvan käyttö sitä edellyttää.

Jos et ole varma, tarvitsetko kuvan käyttöön taiteilijan luvan, ota yhteys Kuvastoon. Annamme kuvataiteen teosten käyttäjille yleistä tekijänoikeusneuvontaa.

Kuvaston edustamat taiteilijat

Kotimaisten kuvataiteilijoiden lisäksi edustamme laajasti myös ulkomaisia visuaalisen alan taiteilijoita silloin, kun taiteilijoiden teoksia käytetään Suomessa. Ulkomaisten taiteilijoiden tapauksessa lupahakemusten käsitteleminen saattaa kestää muutaman viikon. Suosittelemmekin varaamaan lupaprosessiin riittävästi aikaa.

Hae taiteilijoita

Käytöstä maksettava korvaus

Kuvastoon kuuluvien taiteilijoiden teosten käytöstä laskutetaan lupahinnastomme mukainen tekijänoikeuskorvaus eli käyttökorvaus. Teosten käyttäjiltä laskuttamamme tekijänoikeuskorvaukset tilitämme edelleen taiteilijalle tai edesmenneen taiteilijan oikeudenhaltijoille.

Lupahinnasto

Lupahakemuksen tekeminen

Voit tehdä Kuvastolle lupahakemuksen e-asioinnin verkkolomakkeella. Ennen hakemuksen lähettämistä sinun tulee hyväksyä Kuvaston yleiset käyttöehdot. Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi.

Saat korvausta koskevan laskun noin viikon kuluessa lupahakemuksen käsittelyn jälkeen. Lupa on voimassa vasta laskun maksamisen jälkeen. Voit kuitenkin aloittaa kuvan käytön heti vahvistuksen saatuasi, mikäli toimit Kuvaston käyttöehtojen mukaisesti. Muistathan, että käyttäessäsi valokuvaa taideteoksesta sinun tulee hankkia lupa tekijän lisäksi myös valokuvaajalta.

Kuvaston käyttöehdot