Tietoa Kuvastosta

Kuvasto ry on vuonna 1987 perustettu visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö. Tehtävänämme on edistää ja turvata kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia sekä kuvataiteen tekemisen edellytyksiä.

Kuvasto edustaa 2 800 kotimaista taiteilijaa ja oikeudenhaltijaa. Ulkomaisten sisarjärjestöjemme kanssa tehtyjen vastavuoroisuussopimusten perusteella edustamme noin 100 000 ulkomaista taiteilijaa.

Haluamme tehdä taiteen käytön helpoksi myöntämällä lupia kuvataiteen teosten käyttäjille. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen nojalla Kuvasto hallinnoi kuvataiteen jälleenmyyntikorvausta. Lisäksi hallinnoimme Kuvaston edustamien taiteilijoiden näyttelykorvauksia.

Vaikutamme tekijänoikeuslainsäädännön kehittymiseen sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla. Osallistumme tekijänoikeuksista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun ja annamme yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa.

Kuvaston keräämät tekijänoikeuskorvaukset tilitetämme kuvataiteilijoille ja oikeudenhaltijoille. Tilityksistä vähennämme toimintakuluprosentin, jolla katetaan toimintamme kulut.

Kuvaston yhteydessä toimii myös Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK.

Lue lisää toiminnastamme: Kuvaston säännöt ja Kuvaston valvonta-alue. Tutustu myös Kuvaston tietosuojaselosteeseen – näin suojaamme henkilötietosi – ja tietoihin valitusmahdollisuudesta. Vuosittain laatimamme ja vuodesta 2017 julkaistut Kuvaston avoimuusraportit olemme koonneet Julkaisut-sivulle.

Kuvaston missio:

 • Edistää ja turvata visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeuksia
 • Laajentaa ja helpottaa taiteen käyttöä
 • Tehdä näkyväksi taiteen yhteiskunnallista arvoa

Arvot:

 • Visuaalisen alan taiteilijoiden yhteisellä asialla
 • Asiantunteva
 • Palveleva
 • Oikeudenmukainen

Visio:

 • Kuvasto on tunnettu ja luotettava kumppani tekijänoikeusmarkkinoilla.
 • Kuva-alan kentällä Kuvaston rooli on selkeä ja ymmärretty.
 • Kuvasto on kuvataidekentän yhteinen ääni tekijänoikeusasioissa.
 • Kuvaston lisensiointiratkaisut edistävät kuva-alan tekijänoikeusmarkkinan kasvua.

Hallinto

Kuvaston hallitus
Kuvaston hallitus: Kati Åberg (ylh. vas.), Marja-Liisa Jokitalo, Anu Miettinen, Noora Schroderus, Jaakko Rustanius (pj.), Sara Ahde, Anna Rikkinen, Johanna Pihlajamaa, Mikko Paakkola ja Timo Kokkila. Kuvasta puuttuu: Anne Lehtelä. Maalaus: Anne Sunila.

Kuvastoon kuuluu kymmenen jäsenjärjestöä: AV-arkkiMUU ryOrnamoSarjakuvantekijät rySuomen KuvanveistäjäliittoSuomen Kuvataidejärjestöjen LiittoSuomen TaidegraafikotSuomen Taiteilijaseura, Taidemaalariliitto sekä Valokuvataiteilijoiden Liitto.

Jokaisella jäsenjärjestöllämme on edustaja Kuvaston hallituksessa. Yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta vastaa Kuvaston henkilökunta.

Kuvaston hallitus vuonna 2020:

Puheenjohtaja Jaakko Rustanius, taidemaalari
Jaakko Rustanius on toiminut Kuvaston puheenjohtajana vuodesta 2008 alkaen. Hänellä on pitkä kokemus luottamustehtävistä taidealan järjestöissä ja yhdistyksissä; hän oli mm. yksi Galleria Huudon perustajajäsenistä ja sen ensimmäinen puheenjohtaja. Vuosina 2005 – 2014 Rustanius työskenteli kansainvälistä taiteilijaresidenssiä ylläpitävän HIAP ry:n toiminnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on kuvataiteen maisteri ja suorittaa tällä hetkellä taiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Sara Ahde, valokuvataiteilija
Sara Ahde käyttää taiteellisessa työskentelyssään välineenä valokuvaa, videota sekä ääntä. Hänelle on tyypillistä yksinkertainen, suora ja visuaalinen kerronta, joiden avulla hän käsittelee monimutkaisia ja vaikeita, myös vaiettuja tunteita. Taiteellisen työnsä lisäksi Ahde on toiminut erilaisissa kuvataiteen ammatillisissa opetustehtävissä vuodesta 2006 sekä Pohjoisen valokuvakeskus ry:n hallituksen ja näyttelytoimikunnan jäsenenä 2009 – 2013. Vuodesta 2015 Ahde on ollut Valokuvataiteilijoiden Liiton hallituksessa ja edustaa liittoaan Kuvaston hallituksessa 2018 alkaen.

Marja-Liisa Jokitalo, taidemaalari FM
Marja-Liisa Jokitalo on lahtelainen taidemaalari, jonka öljyvärein laseeratuissa teoksissa keskeistä on värin ilmaisevuus ja maalauksen fyysinen läsnäolo yhdistettynä valokuvan muistonomaisuuteen. Taiteellisen työskentelynsä ohella Jokitalo on toiminut kuvataiteen opetustehtävissä ja taiteilijajärjestöjen luottamus- ja edunvalvontatehtävissä koko uransa ajan; hän on toiminut mm. Taidemaalariliiton hallituksen jäsenenä vuodesta 2013 lähtien ja sen puheenjohtajana vuodesta 2017 alkaen. Vuodesta 2017 Jokitalo on toiminut Suomen Taiteilijaseuran hallituksen jäsenenä ja edustaa Kuvaston hallituksessa Suomen Taiteilijaseuraa vuodesta 2019 alkaen.

Timo Kokkila, sarjakuvantekijä ja kuvittaja
Sarjakuvantekijä ja kuvittaja Kokkilan töitä on julkaistu monissa lehdissä Pahkasiasta Koululaiseen. Tamperelainen Kokkila on myös kotimaisen sarjakuvahistorian innokas harrastaja ja koonnut useita sarjakuviin liittyviä näyttelyitä.  Alan ammattijärjestön Sarjakuvantekijät ry:n puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2014 alkaen. Sarjakuvantekijät ry liittyi Kuvaston jäsenjärjestöksi vuoden 2016 alusta, ja Kokkila on ollut siitä lähtien mukana myös Kuvaston hallituksessa.

Anne Lehtelä, kuvataiteilija TaM
Anne Lehtelä tutkii taiteellisessa tuotannossaan sosiaalisia ja yhteiskunnallisia teemoja etsien vastausta, mitä on olla yksilö tässä maailmassa ja yhteiskunnassa. Kuka laatii säännöt, kuka noudattaa niitä ja lopulta millä hinnalla. Lehtelä on ollut Kuvaston hallituksessa Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton edustajana vuodesta 2016.

Anu Miettinen, kuvataiteilija
Anu Miettinen on monialainen kuvataiteilija. Kuvataiteilijan työn lisäksi Miettinen on toiminut muun muassa opetus-, toimisto- ja projektitöissä ja 2015 – 2018 ympäristötaiteen ja prosenttiperiaatteen Uudenmaan läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa. Parhaillaan Miettinen työstää Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikanlaitokselle pro gradu -tutkielmaa taiteesta ja politiikasta. Miettinen on toiminut myös taidekentän luottamustoimissa ja strategiatyöryhmissä. Miettinen on ollut Muu ry:n hallituksessa vuodesta 2015 ja on edustanut liittoaan Kuvaston hallituksessa vuodesta 2017 lähtien.

Mikko Paakkola, taidemaalari
Mikko Paakkolan työskentelyn pohjalla on väripigmenttien intensiteetti, joka kulminoituu teosten välittämässä syvän hiljaisuuden panoraamassa. Rosoiset maalaukset yhdistävät keskiyön auringon ja mystisen pohjoisen valon ainutlaatuiseen belgialaiseen tasankomaisemaan. Maisemaan, joka on tehnyt taiteilijaan lähtemättömän vaikutuksen. Paakkola on syntynyt 1961 Lappi Tl:ssä, ja hän on opiskellut Turun piirustuskoulussa 1981-85 ja myöhemmin Ranskan valtion myöntämän jatko-opintoapurahan turvin l’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts’ssa 1988-90 Joël Kermarrecin ateljeessa. Paakkola on toiminut lukuisissa luottamustoimissa, mm. Taiteen keskustoimikunnassa 2010 – 2012.  Hänen näyttelytoimintansa on ollut puhtaan eurooppalaista uran alkuvuosista alkaen painopisteen ollessa erityisesti Ranskassa, Belgiassa ja Ruotsissa. Paakkola on Taidemaalariliiton edustaja Kuvaston hallituksessa vuodesta 2019.

Johanna Pihlajamaa, taidegraafikko
Johanna Pihlajamaa on tamperelainen kuvataiteilija, taidegraafikko. Hän on työskennellyt  myös taidevedostajana Grafiikanpaja Himmelblaussa 1999 – 2011 ja nykyään Osuuskunta Lilithissä. Johanna Pihlajamaa on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä taiteilijayhdistyksissä, paikallisesti Rajataide ry:ssä ja Tampereen Taiteilijaseurassa sekä valtakunnallisesti Suomen Taidegraafikot ry:n johtokunnan puheenjohtajana 2011 – 2017 ja Suomen Taiteilijaseuran hallitusjäsenenä 2012 – 2017. Pihlajamaa on Suomen Taidegraafikot ry:n edustaja Kuvaston hallituksessa vuodesta 2019 alkaen.

Anna Rikkinen, korutaiteilija
Anna Rikkinen tekee korujen lisäksi veistoksia ja installaatioita. Hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Rikkinen on työskennellyt taiteilijana sekä osa-aikaisena kuraattorina ja projektipäällikkönä taidehankkeissa. Tällä hetkellä Anna Rikkinen työskentelee Ornamon taideasiantuntijana. Kuvaston hallituksessa Rikkinen on edustanut Ornamoa vuosina 2013 – 2014 ja jälleen vuodesta 2017 alkaen.

Noora Schroderus, kuvanveistäjä
Vuonna 2014 kuvanveistäjäksi valmistunut Noora Schroderus ironisoi nykyihmisen suhdetta kehoonsa ja tavaroihinsa. Hänen teoksissaan kantaaottavuus yhdistyy leikkisään oivaltamiseen. Viimeaikaisissa teoksissaan Noora Schroderus on ottanut etäisyyttä miehiseen veistokulttuuriin. Hän tekee hienovireisiä teoksia, jotka haastavat hierarkian ja vallan rakenteita. Lähestymistapa on feminiininen ja tekniikka tyypillisesti naisiin yhdistettyä: käsityö ja kirjonta, materiaaleina kankaat, kirjontalangat ja ihmiskehon karvoitus. Noora Schroderus on edustanut Kuvaston hallituksessa Suomen Kuvanveistäjäliittoa vuodesta 2017 alkaen.

Kati Åberg, mediataiteilija
Kati Åberg on mediataiteilija ja tuottaja. Hän on toiminut erilaisissa taidekentän luottamustoimissa ja tuottanut mediataidetapahtumia, erilaisia kartoituksia ja strategia-analyysejä niin taiteilijayhdistyksille, taideyliopistoille kuin ministeriöille. Åberg edustaa Kuvaston hallituksessa AV-arkkia vuodesta 2019.