Tietoa Kuvastosta

Kuvasto ry on vuonna 1987 perustettu visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö. Tehtävänämme on edistää ja turvata kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia sekä kuvataiteen tekemisen edellytyksiä.

Kuvasto edustaa 2 900 kotimaista taiteilijaa ja oikeudenhaltijaa. Ulkomaisten sisarjärjestöjemme kanssa tehtyjen vastavuoroisuussopimusten perusteella edustamme noin 100 000 ulkomaista taiteilijaa.

Haluamme tehdä taiteen käytön helpoksi myöntämällä lupia kuvataiteen teosten käyttäjille. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen nojalla Kuvasto hallinnoi kuvataiteen jälleenmyyntikorvausta. Lisäksi hallinnoimme Kuvaston edustamien taiteilijoiden näyttelykorvauksia.

Vaikutamme tekijänoikeuslainsäädännön kehittymiseen sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla. Osallistumme tekijänoikeuksista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun ja annamme yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa.

Kuvaston keräämät tekijänoikeuskorvaukset tilitetämme kuvataiteilijoille ja oikeudenhaltijoille. Tilityksistä vähennämme toimintakuluprosentin, jolla katetaan toimintamme kulut.

Kuvaston yhteydessä toimii myös Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK.

Lue lisää toiminnastamme:

Kuvaston säännöt Kuvaston valvonta-alue

Tutustu myös Kuvaston tietosuojaselosteeseen – näin suojaamme henkilötietosi – ja tietoihin valitusmahdollisuudesta. Vuosittain laatimamme ja vuodesta 2017 julkaistut Kuvaston avoimuusraportit olemme koonneet Julkaisut-sivulle.

Kuvassa Ekokompassin logo ja teksti: Olemme matkalla kohti ympäristövastuullisempaa toimintatapaa. Rakennamme Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää.

Kuvaston missio:

 • Edistää ja turvata visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeuksia
 • Laajentaa ja helpottaa taiteen käyttöä
 • Tehdä näkyväksi taiteen yhteiskunnallista arvoa

Arvot:

 • Visuaalisen alan taiteilijoiden yhteisellä asialla
 • Asiantunteva
 • Palveleva
 • Oikeudenmukainen

Visio:

 • Kuvasto on tunnettu ja luotettava kumppani tekijänoikeusmarkkinoilla.
 • Kuva-alan kentällä Kuvaston rooli on selkeä ja ymmärretty.
 • Kuvasto on kuvataidekentän yhteinen ääni tekijänoikeusasioissa.
 • Kuvaston lisensiointiratkaisut edistävät kuva-alan tekijänoikeusmarkkinan kasvua.

Hallinto

Kuvassa Kuvaston tunnus, jonka päällä teksti: "Kuvastolla on kymmenen jäsenjärjestöä, joista jokaisella on edustaja Kuvaston hallituksessa".

Kuvastoon kuuluu kymmenen jäsenjärjestöä: AV-arkkiMUU ryOrnamoSarjakuvantekijät rySuomen KuvanveistäjäliittoSuomen Kuvataidejärjestöjen LiittoSuomen TaidegraafikotSuomen Taiteilijaseura, Taidemaalariliitto sekä Valokuvataiteilijoiden Liitto.

Jokaisella jäsenjärjestöllämme on edustaja Kuvaston hallituksessa. Yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta vastaa Kuvaston henkilökunta.

Kuvaston hallitus

Kuvaston hallitus vuonna 2022

Puheenjohtaja Jaakko Rustanius, taidemaalari
Jaakko Rustanius on toiminut Kuvaston puheenjohtajana vuodesta 2008 alkaen. Hänellä on pitkä kokemus luottamustehtävistä taidealan järjestöissä ja yhdistyksissä; hän oli mm. yksi Galleria Huudon perustajajäsenistä ja sen ensimmäinen puheenjohtaja. Vuosina 2005 – 2014 Rustanius työskenteli kansainvälistä taiteilijaresidenssiä ylläpitävän HIAP ry:n toiminnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on kuvataiteen maisteri ja suorittaa tällä hetkellä taiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Varapuheenjohtaja Marja-Liisa Jokitalo, taidemaalari FM
Marja-Liisa Jokitalo on lahtelainen taidemaalari, jonka öljyvärein laseeratuissa teoksissa keskeistä on värin ilmaisevuus ja maalauksen fyysinen läsnäolo yhdistettynä valokuvan muistonomaisuuteen. Taiteellisen työskentelynsä ohella Jokitalo on toiminut kuvataiteen opetustehtävissä ja taiteilijajärjestöjen luottamus- ja edunvalvontatehtävissä koko uransa ajan; hän on toiminut mm. Taidemaalariliiton hallituksen jäsenenä vuodesta 2013 lähtien ja sen puheenjohtajana vuodesta 2017 alkaen. Vuosina 2017–2020  Jokitalo toimi Suomen Taiteilijaseuran hallituksen jäsenenä ja on edustanut seuraa Kuvaston hallituksessa vuodesta 2019.

Sara Ahde, valokuvataiteilija
Sara Ahde käyttää taiteellisessa työskentelyssään välineenä valokuvaa, videota sekä ääntä. Hänelle on tyypillistä yksinkertainen, suora ja visuaalinen kerronta, joiden avulla hän käsittelee monimutkaisia ja vaikeita, myös vaiettuja tunteita. Taiteellisen työnsä lisäksi Ahde on toiminut erilaisissa kuvataiteen ammatillisissa opetustehtävissä vuodesta 2006 sekä Pohjoisen valokuvakeskus ry:n hallituksen ja näyttelytoimikunnan jäsenenä 2009 – 2013. Ahde on ollut vuodesta 2015 Valokuvataiteilijoiden Liiton hallituksen jäsen ja edustanut liittoaan Kuvaston hallituksessa vuodesta 2018.

Hanna Maria Anttila, kuvataiteilija
Hanna Maria Anttila on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja tuottaja, jolla on paljon kokemusta erilaisista nykytaiteeseen liittyvistä tuotannoista ja kehittämistehtävistä. Taiteellisessa työskentelyssään Anttila on kiinnostunut siitä, kuinka yhteiskunnalliset ja poliittiset muutokset näkyvät ihmisten arjessa ja elämän yksityiskohdissa. Tuottajana Anttilan erikoisosaamisen alueita ovat muun muassa nykytaide, mediataite, järjestötoiminta, rahoitus, mediakasvatus, tietokantojen ja verkkopalveluiden sekä uusien palvelumuotojen kehittäminen kulttuurialalla. Anttila on työskennellyt AV-arkin toiminnanjohtajana vuodesta 2010 ja edustaa AV-arkkia Kuvaston hallituksessa vuodesta 2022 alkaen.

Reetta Gröhn-Soininen, kuvanveistäjä
Reetta Gröhn-Soininen on joensuulainen kuvanveistäjä. Hän on valmistunut Turun Piirustuskoulusta 1993. Gröhn-Soininen tekee figuratiivisia veistoksia puusta. Ennen kaikkea hän veistää tunnetta ja liikettä. Veistokset ovat värikkäitä. Väri veistoksissa on hyvin fyysinen elementti. Se on harkittua, mutta vapaata. Sen sattumanvarainen valuminen on tärkeää vastapainoa veistämisen kurinalaisuuteen. Gröhn-Soininen toimii aktiivisesti järjestökentällä. Tällä hetkellä hän toimii Pohjois-Karjalan Taidetoimikunnassa, hallitusjäsenenä Joensuun Taiteilijaseurassa, Suomen Kuvanveistäjäliitossa ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitossa, jota hän edustaa Kuvaston hallituksessa 2022 alkaen.

Ilpo Koskela, sarjakuvataiteilija, kuvittaja
Ilpo Koskelan sarjakuvia ja kuvituksia on julkaistu yli 30 vuoden ajan, Suomen lisäksi myös Virossa ja Norjassa. Sarjakuvateoksia hän on tehnyt kahdeksan, ja niitä on käännetty viidelle kielelle. Koskela on julkaissut kolme oppikirjaa sarjakuvan tekemisestä. Lastenkirjakuvituksia on syntynyt kaksi. Sarjakuvista ja infografiikasta Koskela on luennoinut niin oppilaitos- kuin korkeakoulutasolla Suomessa, Venäjällä, Ruotsissa, Ukrainassa, Portugalissa ja Algeriassa. Hän toimii Oulun elokuvakeskuksen, Oulun kirjailijaseuran sekä Sarjakuvantekijöiden hallituksissa, joista jälkimmäistä hän edustaa vuodesta 2022 alkaen Kuvaston hallituksessa.

Anu Miettinen, kuvataiteilija
Anu Miettinen on monialainen kuvataiteilija. Kuvataiteilijan työn lisäksi Miettinen on toiminut muun muassa opetus-, toimisto- ja projektitöissä ja 2015 – 2018 ympäristötaiteen ja prosenttiperiaatteen Uudenmaan läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa. Parhaillaan Miettinen työstää Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikanlaitokselle pro gradu -tutkielmaa taiteesta ja politiikasta. Miettinen on toiminut myös taidekentän luottamustoimissa ja strategiatyöryhmissä. Miettinen on ollut Muu ry:n hallituksessa vuodesta 2015 ja on edustanut liittoaan Kuvaston hallituksessa vuodesta 2017.

Mikko Paakkola, taidemaalari
Mikko Paakkolan työskentelyn pohjalla on väripigmenttien intensiteetti, joka kulminoituu teosten välittämässä syvän hiljaisuuden panoraamassa. Rosoiset maalaukset yhdistävät keskiyön auringon ja mystisen pohjoisen valon ainutlaatuiseen belgialaiseen tasankomaisemaan. Maisemaan, joka on tehnyt taiteilijaan lähtemättömän vaikutuksen. Paakkola on syntynyt 1961 Lappi Tl:ssä, ja hän on opiskellut Turun piirustuskoulussa 1981-85 ja myöhemmin Ranskan valtion myöntämän jatko-opintoapurahan turvin l’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts’ssa 1988-90 Joël Kermarrecin ateljeessa. Paakkola on toiminut lukuisissa luottamustoimissa, mm. Taiteen keskustoimikunnassa 2010 – 2012.  Hänen näyttelytoimintansa on ollut puhtaan eurooppalaista uran alkuvuosista alkaen painopisteen ollessa erityisesti Ranskassa, Belgiassa ja Ruotsissa. Paakkola on Taidemaalariliiton edustaja Kuvaston hallituksessa vuodesta 2019.

Johanna Pihlajamaa, taidegraafikko
Johanna Pihlajamaa on tamperelainen kuvataiteilija, taidegraafikko. Hän on työskennellyt  myös taidevedostajana Grafiikanpaja Himmelblaussa 1999 – 2011 ja nykyään Osuuskunta Lilithissä. Johanna Pihlajamaa on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä taiteilijayhdistyksissä, paikallisesti Rajataide ry:ssä ja Tampereen Taiteilijaseurassa sekä valtakunnallisesti Suomen Taidegraafikot ry:n johtokunnan puheenjohtajana 2011 – 2017 ja Suomen Taiteilijaseuran hallitusjäsenenä 2012 – 2017. Pihlajamaa on Suomen Taidegraafikot ry:n edustaja Kuvaston hallituksessa vuodesta 2019 alkaen.

Anna Rikkinen, korutaiteilija
Anna Rikkinen tekee korujen lisäksi veistoksia ja installaatioita. Hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Rikkinen on työskennellyt taiteilijana sekä osa-aikaisena kuraattorina ja projektipäällikkönä taidehankkeissa. Tällä hetkellä Anna Rikkinen työskentelee Ornamon taideasiantuntijana. Kuvaston hallituksessa Rikkinen on edustanut Ornamoa vuosina 2013 – 2014 ja jälleen vuodesta 2017 alkaen.

Noora Schroderus, kuvanveistäjä
Vuonna 2014 kuvanveistäjäksi valmistunut Noora Schroderus ironisoi nykyihmisen suhdetta kehoonsa ja tavaroihinsa. Hänen teoksissaan kantaaottavuus yhdistyy leikkisään oivaltamiseen. Viimeaikaisissa teoksissaan Noora Schroderus on ottanut etäisyyttä miehiseen veistokulttuuriin. Hän tekee hienovireisiä teoksia, jotka haastavat hierarkian ja vallan rakenteita. Lähestymistapa on feminiininen ja tekniikka tyypillisesti naisiin yhdistettyä: käsityö ja kirjonta, materiaaleina kankaat, kirjontalangat ja ihmiskehon karvoitus. Noora Schroderus on edustanut Kuvaston hallituksessa Suomen Kuvanveistäjäliittoa vuodesta 2017 alkaen.