Artikkelit

Taiteilija äänessä: haastattelussa Kuvaston puheenjohtaja Jaakko Rustanius

Jaakko Rustaniuksen henkilökuva

Kuva: Sanna Peurakoski

Vuodesta 2009 Kuvaston puheenjohtajana toimineen, taidemaalari Jaakko Rustaniuksen pitkä kausi hallituksessa päättyy vuoden lopussa.

Puheenjohtajakautensa aikana Jaakko Rustanius on tehnyt visionäärisesti, perehtyvästi ja pitkäjänteisesti Kuvastossa työtä visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeuksien ja niistä taiteilijoille tulevan toimeentulon puolesta. Rustaniuksen kaudella Kuvastossa on saatu aikaan paljon konkreettista hyvää. Esimerkiksi suurten lisensointisopimusten ja korvausten tehostuneen keräämisen myötä tekijänoikeustulot koskettavat yhä useampia eläviä, ammatissa toimivia taiteilijoita kasvattaen taiteilijoiden erillistä puroista muodostuvaa tulovirtaa. Monimuotoisuuden puolesta puhuvan Rustaniuksen johdolla jäsenjärjestöjemme määrä on kasvanut, ja Kuvasto edustaa aikaisempaa laajempaa osaa visuaalisten alojen taiteilijoista.

Soitimme Jaakolle joulukuussa ennen vuoden viimeistä Kuvaston hallituksen kokousta ja pyysimme häntä kertomaan, mitä Kuvasto-vuosista on jäänyt mieleen.

Hei Jaakko, sinulle on kertynyt yhteensä kuusitoista vuotta Kuvastossa, ensin pari vuotta hallituksen jäsenenä ja sittemmin viisi kautta puheenjohtajana. Kuvasto-vuosiesi aikana sekä järjestö että toimintaympäristö ovat muuttuneet. Kun katsot ajassa taaksepäin, mitä on jäänyt päällimmäisenä mieleesi?

Tässä on ehtinyt tapahtua vaikka mitä vuosien varrella, ja erityisesti alkuvuosista on jäänyt mieleen epävarmuuden tunne, talouden niukkuus ja haasteet organisoida toimintaa pienillä resursseilla. Välillä oli tunne, että yhtälö on vaikea ja jouduttiin miettimään, miten Kuvasto oikein pääsee eteenpäin.

Aikanaan suurta huolta herätti myös piraattien nousu ja somen suhteen jännitettiin, mitä siitä seuraa. Mutta ajan myötä uhkakuviin liittyneet pelot ja huolet ovat haihtuneet ja näyttävät nykypäivän valossa ehkä vähän jopa hassuilta. Nyt on levollisempi mieli. Se on iso muutos.

Mistä asioista iloitset?

Iloitsen siitä, että suhtautuminen tekijänoikeuksiin on muuttunut selvästi positiivisempaan suuntaan, myös taiteilijoilla, ja tänä päivänä tekijänoikeudet tuntuvat normaalilta asialta, joka kuuluu vaan hoitaa. Sanoisin, että se on laajasti yhteiskunnassa tapahtunut asennemuutos. Myös Kuvaston toiminta on vakiintunut, ja toimistossa hyvät ja sitoutuneet työntekijät. Kaikki pyörii niin, ettei puheenjohtajan tarvitse kantaa huolta päivittäisistä asioista.

Vuoden 2017 henkilöhaastattelussasi visioit Kuvaston tulevaisuutta ja kerroit muun muassa digitalisaation haasteista. Mitä ajattelet Kuvaston tulevaisuudesta nyt?

Ehkä sanoisin niin, että tietty luottavaisuus tuntuu perustellummalta kuin aikoihin. Maailma muuttuu, mutta tekijänoikeudet pysyvät ja Kuvasto pysyy muutoksen mukana. Digitalisaatiostakin on tullut arkea, se ei tunnu enää niin mullistavalta. Sen mukana näyttäisi kuitenkin syntyvän enemmän uusia mahdollisuuksia kuin uhkia.

Entä millaisia evästyksiä antaisit seuraajallesi, valokuvataiteilija Sade Kahralle, joka aloittaa puheenjohtajakautensa tammikuussa 2023?

Tekijänoikeus on pitkä peli, juuri mikään ei tapahdu hetkessä. Se mitä tänään päätetään, ei välttämättä muuta maailmaa vielä huomenna tai ensi kuussa, vaan joskus vasta vuosienkin päästä. Koko ajan täytyy olla valmis ajattelemaan strategisesti ja miettiä, mitä kauaskantoisia seurauksia nyt tehtävällä päätöksellä voi olla.

Vaikka Kuvasto on taiteilijajärjestö, se poikkeaa muista. Taiteilijajärjestöt ovat läheisiä yhteistyökumppaneita, mutta Kuvaston toiminnassa on aspekteja, joita muilta taiteilijajärjestöiltä puuttuu. Toimintaympäristö on ainutlaatuinen, ansaintalogiikka erilainen ja myös kumppanit osittain erilaisia.

Kannattaa myös pitää mielessä, että hyvinkin erilaisilla taholla on intressejä tekijänoikeuksiin. Myös sellaisilla, jotka eivät taidekentällä muuten näyttäydy. Tekijänoikeuden yleisperiaatteet ylittävät taidealojen rajat ja koskettavat sekä yksittäisestä taiteilijaa että maailman suurimpia yrityksiä.

Seuraajalleni sanoisin: luota tulevaisuuteen ja ihmisiin, kaikki kyllä järjestyy.

Sydämelliset kiitokset, Jaakko, kaikesta ajastasi ja väkevästä panoksestasi kollektiivisen hyvän eteen Kuvastossa!

Kuva: Sanna Peurakoski

Aiemmin julkaistua:

Lue myös Rustaniuksen haastattelu vuodelta 2017: Miltä näyttää Kuvaston tulevaisuus, Jaakko Rustanius?