Artikkeli

Tekijänoikeus suojaa myös katutaidetta

Monissa kaupungeissa kerrostalojen päätyjä peittävät nykyään muraalit eli seinämaalaukset. Voidaan puhua jopa jonkinasteista katutaidebuumista Suomessa. Seinämaalausten tapauksessa taiteilija ja esimerkiksi taloyhtiö tai kunta yleensä sopivat työn toteuttamisesta.

Tekijänoikeus suojaa seinämaalauksia ja graffiteja, kun ne ylittävät teoskynnyksen. Graffitin on siis oltava riittävän itsenäinen ja omaperäinen saadakseen suojaa.

Vaikka taloyhtiö tai muu vastaava taho omistaa rakennuksen ja sen seinään tilatun graffitin, eivät tekijänoikeudet siirry automaattisesti omistajalle, vaan tekijällä on oikeus määrätä teoksestaan. Siksi taiteilijan ja tilaajan on suositeltavaa sopia myös teokseen liittyvistä oikeuksista. Sama koskee muitakin julkiseen tilaan tehtyjä teoksia, kuten veistoksia.

Yllätyksenä saattaa tulla se, ettei julkiseen tilaan toteutettua graffititeosta tule peittää ilman tekijän lupaa. Lähtökohtaisesti omistaja voi näin tehdä, mutta silloinkin teoksen poistamisesta kannattaa tehdä kirjaus taiteilijan ja tilaajan sopimukseen.

Muraalin tai graffitin tulevaisuus kohteessa on ylipäänsä hyödyllistä miettiä jo etukäteen ja sopia siitä, kun teos toteutetaan sopimuksen perusteella.

Katutaiteen ihailijoita voi huojentaa tieto, että tekijänoikeuden suojaaman, pysyvästi esillä olevan graffitin tai seinämaalauksen saa kuvata muiden julkisten teosten tapaan, kunhan taidekuvaa ei käytetä kaupalliseen tarkoitukseen. Kuvasto myöntää lupia julkisten taideteosten kuvien käyttöön myös kaupalliseen tarkoitukseen, kun taiteilija kuuluu Kuvastoon.

Aiheesta lisää:

Yle: Vaatejätti H&M:n vastainen somekampanja leviää — käytti graffitia mainoksessaan salaa
Video: Tunne oikeutesi, taiteilija: Tekijänoikeudet julkisessa taiteessa