Artikkelit

Kuvaston vuosi 2022: kohtaamisia, saavutuksia ja yhteistyön voimaa

Kuvaston vuoden 2022 toimintaa leimasi tavoitteellinen vaikuttamistyö. Artikkelissa teemme katsauksen vuoden tärkeimpiin tapahtumiin ja toimintaan.

Uurastimme vuoden aikana taiteilijoiden tekijänoikeuksien puolesta mm. osallistumalla lainsäädäntövalmisteluun, valvomalla taidemarkkinoita ja valmistautumalla vaalivuoteen 2023.

Pitkään vireillä ollut tekijänoikeuslain uudistus vaati tiivistä seurantaa koko viime vuoden. Kuvastolle olennaista uudistuksessa oli varmistaa, että lakiin sisältyvät muutosesitykset erityisesti kulttuuriperintölaitoksia koskien ovat taiteilijan kannalta suotuisia. Vaikutimme lainsäätäjiin yhdessä luovan alan toimijoiden kanssa ja vierailimme kuultavana muun muassa eduskunnan sivistysvaliokunnassa kahteen otteeseen. EU:n tekijänoikeusdirektiivin (DSM) voimaan saattamiseksi uudistettu laki astui voimaan huhtikuun alussa 2023. Lausuntoihimme voit tutustua Yhteiskunnallinen vaikuttaminen -sivulla.

Yhteisillä tavoitteilla kohti eduskuntavaaleja

Lainsäädäntöön kohdistuvan vaikuttamistyön rinnalla jatkoimme yhteistyötä Suomen Taiteilijaseuran ja Frame Contemporary Art Finlandin kanssa kuvataidealan aseman vahvistamiseksi ja julkaisimme yhteiset hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle 2023–2027. Yhteinen Kuvataiteen vuoro -eduskuntavaalikampanjamme käynnistyi marraskuussa järjestetyllä Night at the Museum -tilaisuudella päättäjille. Vuoden lopussa kansanedustajat saivat kuvataidekummit, kun lanseerasimme toiminnan joulukuussa yhdessä Suomen Taiteilijaseuran ja Kuvataiteen talo ry:n kanssa.

Lausuntojen ja kuulemisten lisäksi pidimme yhteyttä päättäjiin vieden viestiä Kuvaston ja Suomen museoliiton Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen tärkeydestä. Sopimuksen myötä jo yli 3 000 kotimaisen taiteilijan kokoelmateokset ovat digitaalisesti saavutettavissa netissä. Sopimuksen rahoitus päättyy kuitenkin tänä vuonna. Kuvaston tavoitteena on pysyvä ja ennakoita rahoitusmalli, jolla korvataan kokoelmateosten digitaalista käyttöä ja turvataan kuvataiteen digitaalinen saavutettavuus.

Oikeudenkäynti maksamattomista jälleenmyyntikorvauksista johti tuomioon

Jälleenmyyntikorvauksen saralla tärkein saavutuksemme oli Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio poikkeuksellisen laajassa rikosasiassa, jossa Kuvasto oli asianomistajana. Oikeudessa Kuvastoa edusti Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry, jonka kanssa olemme tehneet taidekauppiaiden valvontayhteistyötä jo vuodesta 2016. Tapauksen käsittely jatkuu seuraavaksi syksyllä Turun hovioikeudessa.

Taidemarkkinoilta keräämiemme jälleenmyyntikorvausten määrä kasvoi vuonna 2022 kaksikymmentä prosenttia. Kasvun takana ovat sekä piristynyt taidekauppa taiteen jälkimarkkinoilla että kauppiaiden tehostettu valvonta. Kuvaston ja TTVK:n valvontayhteistyön osana tarkastimme muun muassa kaksi taidemyyntiliikettä Pirkanmaalla kesällä 2022.

Muutoksia organisaatiorakenteessa

Keväällä vaihdoimme talouskumppania ja Kuvaston vastuulle siirtyivät tekijänoikeuskorvausten laskutus, tilitys ja niihin liittyvä tiedonhallinta. Kyseessä on iso, rakenteellinen muutos toiminnassamme, sillä ennen vaihdosta Kuvaston taloushallinto oli kokonaisuudessaan ulkoistettu vuosina 2007–2022. Tilitys sujui siirtymävuonna pääosin edellisvuosien tapaan eivätkä muutokset näkyneet merkittävästi tekijänoikeuskorvausten maksamisessa.

Erik Enroth -palkinto täytti kaksikymmentä vuotta

Emmi Valve, Julistus 2022 © Kuvasto

Kuvaston Erik Enroth -muistopalkinnon lanseerauksesta tuli kuluneeksi 20 vuotta viime vuonna. Juhlavuoden kunniaksi uudistimme palkinnon tilaamalla uuden palkintoteoksen sarjakuvataiteilija Emmi Valvelta. Valven suunnittelema Julistus-palkinto myönnettiin Kuvaston entiselle, pitkäaikaiselle puheenjohtajalle, kuvanveistäjä Erkki Kannostolle. Kannosto ideoi aikanaan muistopalkinnon ja suunnitteli sen yhteydessä jaetun muistomitalin.

Yli sata uutta asiakasta

Vuoden lopussa edustimme jo yli 3 000 kotimaista visuaalisen alan taiteilijaa. Saimme vuoden aikana 133 uutta taiteilija-asiakasta. Sen sijaan eroilmoituksia vastaanotimme viime vuonna vain yhden. Valtaosa asiakassopimuksista päättyy siinä vaiheessa, kun taiteilijan tekijänoikeudet raukeavat.

Tutustu myös Kuvaston vuoden 2022 talouslukuihin

Kuvaston toimintakertomus on luettavissa kokonaisuudessaan elokuussa julkaistavasta avoimuusraportista. Avoimuusraportti hyväksyttiin Kuvaston kevätkokouksessa 31. toukokuuta.