Tiedotteet

Erik Enroth -muistopalkinto uudistuu – uuden palkinnon suunnittelee sarjakuvataiteilija Emmi Valve

Emmi Valve. Kuva: Henry Söderlund

Kuvaston Erik Enroth -muistopalkinto täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi sarjakuvataiteilija Emmi Valve suunnittelee uuden palkinnon.

Kuvasto on jakanut vuodesta 2002 taidemaalari Erik Enroth -muistomitalin palkintona taiteilijoille tai toimijoille, jotka ovat edistäneet kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia. 20-vuotisjuhlavuotena palkinto uudistuu, ja uuden teoksen suunnittelee sarjakuvataiteilija Emmi Valve.

”Palkinnon suunnittelu on minulle suuri kunnia ja sen lisäksi erityisen kiinnostava tilaustyö. Sekä Enroth historiallisena hahmona että palkinnon merkitys sen saajalle inspiroivat kovasti”, sanoo Emmi Valve.

”Kuvasto jakaa palkintoa eläville ihmisille tässä ajassa ja Kuvaston hallituskin koostuu eri alan nykytaiteilijoista, joten palkinnon tulee olla ajassa kiinni. Sarjakuva valikoitui ilmaisuksi, koska se on muodoltaan aivan jotain muuta kuin aiempi palkinto”, kertoo uudistuksesta vastannut työryhmä.

Työryhmä kävi läpi valintaprosessissa useita sarjakuvantekijöitä, joista karsiutuneesta kolmen kärjestä valituksi tuli lopulta Valve.

”Emmi Valveen ilmaisu on värikäs, raikas ja kevyt mutta samalla paheellinen, painava ja vakavakin. Valveen kuvakieli ei ole rajoittunut perinteiseen sarjakuvaruutuun, vaan on vapaamuotoisempaa ja maalauksellista, ja hänen viivassaan on eloisuutta ja viehkoa hönöyttä”, toteaa työryhmä perusteluissaan.

Erik Enrothia kuvaavaa sarjakuvapalkintoa valmistetaan vain muutama kappale, sillä palkinnon on tarkoitus uusiutua myös jatkossa. Uudistuminen tekee palkinnosta elävän, nykytaiteellisen ja tasa-arvoisemman. Samalla Kuvasto voi tukea taiteilijoiden taiteellista työtä. Lisäksi eri tekijöiden luomat teokset muodostavat jatkumon, oman tarinan tarinasta muistopalkinnon ja Kuvaston taustalla.

Taiteilijavalintaan osallistuivat työryhmän jäsenet, kuvanveistäjä Noora Schroderus, korutaiteilija Anna Rikkinen ja valokuvataiteilija Sara Ahde ja asiantuntijana sarjakuvataiteilija Ilpo Koskela. Vuoden 2022 Erik Enroth -palkinnon saajan Kuvasto julkistaa syksyllä.

Emmi Valve (s. 1984)

on porvoolainen sarjakuvataiteilija, jonka omakohtaiset työt käsittelevät usein muun muassa mielenterveyttä ja ihmissuhteita. Hän työskentelee monissa eri formaateissa, pienlehdistä sarjakuvaromaaneihin, ja hänen tunnetuin teoksensa on omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Armo, joka kertoo mielen sairauksista ja niistä paranemisesta. Tällä hetkellä Valve työstää sarjakuvateosta seksuaali-identiteeteistä.

Muistopalkinto

Tekijänoikeuslakiin kirjattu kuvataiteilijan luoksepääsyoikeus perustuu taidemaalari Erik Enrothin oikeudenkäyntiin. Taiteilijaystävien oikeudenkäynnin tueksi keräämät rahat sijoitettiin myöhemmin Kuvaston toiminnan alkupääomaksi. Muistopalkinto on jaettu perinteisesti Eerikin päivänä 18. toukokuuta ja tunnustukseen on liittynyt mitalin lisäksi rahapalkinto. Muistomitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Erkki Kannosto. Lue lisää palkinnosta.

Lisätiedot:

Asiakas- ja viestintäpäällikkö Kati Pelkonen, , p. 045 608 2900