Uutiset

Taidemyyntiliikkeiden tarkastuksia jälleenmyyntikorvauksen valvomiseksi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) on tarkastanut Kuvaston hakemuksesta kaksi taidemyyntiliikettä Pirkanmaalla. Tarkastuskäynnit toteutettiin 15.–16. kesäkuuta.

Avin tarkastuskäynnit liittyivät taiteen jälleenmyyntikorvauksiin. Jälleenmyyntikorvaus tarkoittaa taiteilijan tekijänoikeuslakiin perustuvaa oikeutta saada korvaus teostensa jälleenmyynnistä. Kuvasto kerää ja tilittää jälleenmyyntikorvaukset taidemarkkinoiden ammattilaisten ilmoitusten perusteella taiteilijoille ja edesmenneiden taiteilijoiden oikeudenhaltijoille.

Ammattimaisten kuvataiteen myyjien, välittäjien ja ostajien tulee raportoida Kuvastolle jälleenmyyntikorvauksen alaiset teosmyynnit vuosittain. Aluehallintovirasto valvoo jälleenmyyntikorvauksen maksuvelvollisuuden noudattamista ja voi tehdä tarkastuksen Kuvaston hakemuksesta, jos epäillään, että taidemyyjät eivät ole noudattaneet ilmoitusvelvollisuuttaan.

Tekijänoikeuslain mukaisille tarkastuskäynneille osallistuivat Avin ja Kuvaston lisäksi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry:n asiantuntijat.

– Jälleenmyyntikorvauksessa on kyse taiteilijan tulonmuodostuksesta, ja sen valvonta on keskeinen osa järjestelmän toimivuutta. Nyt yhteistyössä Avin ja TTVK:n kanssa tehdyillä tarkastuksilla saamme taidemarkkinaa entistä paremmin järjestelmän piiriin, sanoo Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Kuvasto ja TTVK ovat tehneet taidemarkkinoille suunnattua valvontayhteistyötä vuodesta 2016, jolloin Kuvasto liittyi TTVK:n jäseneksi. Kuvasto ja TTVK jatkavat taidekauppiaiden ja -välittäjien seurantaa ja harkitsevat mahdollisia jatkotoimenpiteitä tapauskohtaisesti.

Aiheesta muualla:

TTVK: Taiteen jälleenmyyntikorvausten valvontaa Avi-tarkastuksilla