Uutiset

Tekijänoikeuskorvausten maksaminen taiteilijoille alkaa

Tekijänoikeuskorvausten maksaminen alkaa juhannusviikolla. Ensimmäiset korvauserät ovat taiteilijoiden tileillä torstaina 20. kesäkuuta.

Tekijänoikeuskorvausten tilitys on alkanut. Vuositilityksen ensimmäisessä vaiheessa tilitämme taiteilijoille keräämiämme tekijänoikeuskorvauksia yhteensä 679 080 euroa.

Maksamme korvaukset kolmessa erässä: torstaina 20.6., torstaina 27.6. ja torstaina 4.7. Korvauksia saa ensivaiheessa yhteensä 1 316 taiteilijaa.

Tekijänoikeuskorvaukset täydentävät kuvataiteilijoiden eri tulolähteistä muodostuvaa toimeentuloa. Valtaosa vuositilityksessä maksettavista korvauksista ovat viime vuonna keräämiämme käyttö-, näyttely- ja jälleenmyyntikorvauksia. Niiden lisäksi maksamme taiteilijoille aiemmilta vuosilta kertyneitä korvauksia, jotka eivät ole aiemmin ylittäneet tilityskynnystämme (50 €).

Maksettavia korvauksia ovat:

  • Käyttökorvaukset teosten hyödyntämisestä esim. julkaisuissa, paino- ja myyntituotteissa
  • Näyttelykorvaukset taideteosten julkisesta näytteille asettamisesta
  • Jälleenmyyntikorvaukset kuvataideteosten jälleenmyynneistä
  • Kansallisgalleria– ja Suomen museoliitto -sopimuksiin perustuvat digikorvaukset
  • Ulkomailta kerätyt käyttö- ja jälleenmyyntikorvaukset

Vuositilitys jatkuu porrastetusti kesäkuukausien aikana. Elokuussa maksuun menevät muun muassa korvaukset, jotka ovat syystä tai toisesta palautuneet alkukesän tilityksen jälkeen Kuvastolle. Myös kansainvälisille taiteilijoille kertyneet tekijänoikeuskorvaukset tilitämme loppukesästä.

Näin tarkistat sinulle maksetut tekijänoikeuskorvaukset

Tekijänoikeuskorvausten maksamisen yhteydessä lähetämme sinulle korvauslaskelman postitse kotiin. Lähetämme korvauslaskelmat samanaikaisesti kaikille tilityksen ensivaiheessa korvauksia saaville taiteilijoille. Sen vuoksi laskelma saapuu osalle korvauksensaajista pienellä viiveellä ja osalle ennen varsinaista maksatusta. Huomaathan myös, että postitse saapuva laskelma ei sisällä erittelyä korvauksista pidätetystä verosta.

Sähköinen korvauslaskelma on saatavilla verkkopankissasi jo maksupäivänä. Molemmat laskelmat sisältävät erittelyn sinulle maksetuista korvauksista, mutta verkkopankin laskelmasta näet myös verojen osuuden. Voit tallentaa sähköisen laskelman esimerkiksi kirjanpitoa varten.

Jos tekijänoikeuskorvaukset on maksettu y-tunnuksesi perusteella, emme voi toimittaa sähköistä laskelmaa verkkopankkiin. Tällöin saat laskelman vain postitse.

Näin saat sähköisen laskelman:

  • Kirjaudu ensin pankkitunnuksillasi verkkopankkiisi.
  • Valitse valikosta ”Verkkopalkka” ja sen jälkeen operaattori SD Worx (Aditro).
  • Näet viimeisimmän laskelman, jonka voit halutessasi tallentaa pdf-tiedostona koneellesi.

Tilitykseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme osoitteessa tai puhelimitse: 050 550 5188 / Hanne Heinonen tai 045 608 2901 / Meri-Maaria Kiianmaa.

Huom. heinäkuussa toimistomme on kiinni 15.–31.7. välisen ajan.

Lue myös:

Tekijänoikeuskorvausten maksaminen ja verotus

Korvausten tilitys

*) Kesäkuun ja heinäkuun maksupäivämääriä korjattu uutisessa 20.6.2024.