Artikkelit

Tekijänoikeuskorvausten maksaminen ja verotus

Kuvaston taiteilijoille maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat veronalaista tuloa. Veroinfossamme muistutamme taiteilijoita tekijänoikeuskorvausten verotukseen liittyvistä toimintatavoista.

Tilitämme taiteilijoille kerätyt tekijänoikeuskorvaukset pääsääntöisesti keräysvuotta seuraavana vuonna. Korvausten maksaminen alkaa kesäkuun alussa, ja niitä maksetaan oikeudenhaltijoille porrastetusti kesäkuukausien aikana. Maksun yhteydessä oikeudenhaltijat saavat postitse tarkemmin eritellyn laskelman korvauksista.

Kaikki tekijänoikeuskorvaukset ovat verotuksellisesti käyttökorvausta, joka on ennakonpidätyksen alaista tuloa. Vero pidätetään tilityksen yhteydessä korvauksista verokortin mukaan. Ennakonpidätystä varten saamme vuodenvaihteessa verottajalta suoraan taiteilijoiden veroprosentit kuluvalle vuodelle.

Odotatko tekijänoikeuskorvauksia? Toimi silloin näin:

Sinun ei tarvitse toimittaa verokorttiasi ennakonpidätystä varten, ellet ole muuttanut veroprosenttiasi kuluvan vuoden aikana tai halua käytettävän prosenttia, joka poikkeaa vuodenvaihteessa määritetystä. Silloin sinun tulee lähettää muutosverokortti. Toimita verokorttisi Kuvastolle myös siinä tapauksessa, jos olet liittynyt Kuvastoon vuoden alussa tai sen jälkeen ja sinulle on odotettavissa maksuja vielä tämän vuoden aikana.

Ulkomailla asuvien tai eläkkeellä olevien taiteilijoiden tulee lähettää verokorttinsa vuosittain Kuvastoon.

Jos sinulla on y-tunnus ja kuulut ennakkoperintärekisteriin, Kuvasto ei tee ennakonpidätystä korvausten maksun yhteydessä, vaan vastaat silloin itse veroista maksamalla Verohallinnolle ennakkoveroa. Jos sinulla on y-tunnus ja et kuulu ennakkoperintärekisteriin, tarvitsemme verokorttisi. Jos olet lopettanut yritystoimintasi ja olet Kuvastoon liittymisen yhteydessä ilmoittanut meille vain y-tunnuksesi, tarvitsemme henkilötunnuksesi korvausten maksua varten.

Jos sinulla on y-tunnus ja et kuulu ennakkoperintärekisteriin, tarvitsemme verokorttisi.

Verokorttiuudistuksen myötä käyttökorvauskorvaus kehotetaan verottamaan erillisellä verokortilla. Jos kuitenkin olet saanut jo edellisvuonna käyttö- eli tekijänoikeuskorvauksia, ja ne on huomioitu vuodenvaihteessa saamasi palkan verokortin veroprosentissasi, et tarvitse erillistä verokorttia. Palkkatulon verokorttia voidaan silloin käyttää myös käyttökorvausten verotukseen. Asian voit tarkistaa verokortin liitteenä olevasta ennakkoperinnän päätöksestä.

Edesmenneiden taiteilijoiden tapauksessa, kun tekijänoikeus on siirtynyt joko perintönä tai testamentilla, tekijänoikeuden käyttämisestä saatu korvaus on veronalaista pääomatuloa. Ennakonpidätys on pääomatulon tapauksessa aina 30 %.

Lisätietoa verotuksesta

Verotukseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Kuvaston asiakaspalveluun tai puhelimitse suunnittelija Hanne Heinoseen 050 550 5188.

Pyydämme toimittamaan mahdolliset muutosverokortit meille ensisijaisesti sähköpostitse.

 

Lue lisää: Korvausten tilitys