Uutiset

Taiteilijoille tekijänoikeuskorvauksia yli 820 000 euroa vuonna 2023

Kuvaston viimeiset vuonna 2023 tilittämät tekijänoikeuskorvaukset maksetaan joulukuussa. Vuoden loppuun mennessä korvauksia on maksettu taiteilijoille ja oikeudenhaltijoille yhteensä yli 820 000 euroa.

Vuoden viimeisen tilityksen jälkeen Kuvasto on maksanut tekijänoikeuskorvauksia vuoden loppuun mennessä yhteensä 826 011 euroa. Korvauksia on saanut tänä vuonna 2 283 visuaalisen alan taiteilijaa ja edesmenneen taiteilijan oikeudenhaltijaa. Keskimääräinen taiteilijakohtainen nettokorvaus on 362 euroa.

Korvauksista enemmistö, 782 123 €, on tilitetty kotimaassa yli 2 000 korvauksensaajalle. Ulkomaille olemme maksaneet yhteensä 43 888 euroa 220 taiteilijalle ja edesmenneen taiteilijan oikeudenhaltijalle.

Taiteilijoille maksettavat tekijänoikeuskorvaukset kertyvät muun muassa teosten käytöstä esim. julkaisutoiminnassa, myyntituotteissa tai TV- ja elokuvatuotannoissa, näytteille asettamisesta näyttelyissä sekä teosten jälleenmyynnistä taidemarkkinoilla. Lisäksi tekijöille maksetaan vuosittain digikorvauksia Kansallisgalleria– ja Taidekokoelmat verkkoon -sopimukseen perustuen museoiden kokoelmateosten välittämisestä verkossa.

Joulukuun tilityksessä maksettavat korvaukset näkyvät taiteilijoiden ja oikeudenhaltijoiden tileillä perjantaina 22. joulukuuta.

Lue lisää:

Valtaosa vuoden 2022 kuvataiteen tekijänoikeuskorvauksista maksettu
Korvausten tilitys