Monet suosituimmista hakukoneista tarjoavat perinteisen sana- ja kuvahaun lisäksi mahdollisuuden nk. käänteiseen kuvahakuun. Käänteistä kuvahakua tarjoavat myös monet muut hakukoneet, nettiselainten lisäosat tai mobiilisovellukset, joista osa on erikoistunut visuaaliseen hakuun (kts. lopusta muutamia suosituksia, lisää löytyy hakusanalla reverse image search). Mutta mitä käänteinen kuvahaku käytännössä tarkoittaa, kuinka se toimii ja mihin sitä voi hyödyntää esimerkiksi visuaalisen alan ammattilainen?
Helppokäyttöisiä, mutta paljon eri vaihtoehtoja
Käänteiset kuvahakupalvelut etsivät käyttäjän valitsemasta kuvasta vastaavia kuvia netistä. Hakukoneeseen tai sovellukseen syötetään kuva tai kuvaan vievä URL-osoite, jonka jälkeen ohjelma etsii verkosta kymmenien miljardien kuvien joukosta identtisiä tai visuaalisesti samankaltaisia kuvia. Haussa voi käyttää esimerkiksi tietokoneen kansiosta tai mobiililaitteen kuvakirjastosta löytyvää kuvaa. Kuvatiedoston voi usein myös raahata hiirellä suoraan hakukenttään.
Käänteinen kuvahaku toimii yleensä hyvin. Se ei edellytä identtistä kuvaa toimiakseen, vaan samankaltaisuus riittää. Tuloksia voi löytyä vaikka puhelimella otetulla valokuvalla seinällä riippuvasta maalauksesta tai kaupungilta löytyvästä kuvanveistoksesta. Hakua ei myöskään tarvitse suorittaa valokuvalla, vaan sen voi tehdä esimerkiksi piirroksella tai kuvakaappauksella. Hakutulokset paranevat ja tarkentuvat, jos kuva on tiiviisti rajattu ja mahdollisimman selkeä.
Eri hakupalveluita on paljon, ja niiden toiminnallisuuksissa ja hakutuloksissa voi olla eroja. Esimerkiksi käänteiseen kuvahakuun erikoistunut TinEye etsii kuvasta ensisijaisesti identtisiä versioita, kun taas toinen palvelu saattaa tarjota enemmän kuvaa muistuttavia hakutuloksia. Moni palvelu mahdollistaa hakutulosten rajaamisen tai lajittelun mm. kuvan koon, tietyn aikavälin tai kuvan käyttöoikeuksien perusteella. Jos ensimmäinen hakukone ei tunnista kuvaa tai sovellu valittuun käyttötarkoitukseen, saattaa seuraava jo tuottaa tulosta. Parhaimmat tulokset voikin saada käyttämällä useaa kuvahakua rinnakkain.
Pääsääntöisesti käänteisen kuvahaun työkalut ovat helppokäyttöisiä. Kun oppii käyttämään yhtä, voi hyvin käyttää muitakin. Kuvahaun sijaan isompi haaste saattaa joskus olla varsinaisen hakutoiminnon löytäminen. Esimerkiksi Googlen kuvahaku ei löydy hakukoneen etusivulta, vaan erilliseltä Google Kuvahaku -sivulta. Googlen käänteinen kuvahaku ei myöskään ole yhtä mobiiliystävällinen kuin esimerkiksi TinEye.
Käänteinen kuvahaku hyödyksi mm. kuvien luvattoman käytön selvittämisessä
Käänteisen kuvahaun taustalla olevaa teknologiaa hyödynnetään mm. lainvalvonnassa, lääketieteessä ja immateriaalioikeuksien valvonnassa. Arkikäytössä se voi olla hyödyksi mm. kuvassa näkyvän asian tunnistamisessa tai parempilaatuisen version löytämisessä valitusta kuvasta. Käänteistä kuvahakua voi käyttää myös:
- Kuvan alkuperän ja/tai tekijän jäljittämiseen. Monesti netissä tulee vastaan kuvia, joiden alkuperästä ei ole tietoa. Käänteinen kuvahaku voi auttaa mm. selvittämään suositun meemin lähteen tai jäljittämään kuvan tiettyyn valokuvakirjastoon (Getty Images, iStock jne.), josta löytyy myös tiedot tekijästä ja kuvan käyttöoikeuksista.
- Oman kuvan luvattoman käytön selvittämiseen. Joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 85 % nettiin ladatuista kuvista ovat siellä ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Koska käänteiset kuvahakupalvelut tunnistavat parhaiten identtisiä kuvia, ne ovat visuaalisen alan sisällöntuottajille erinomainen keino selvittää missä ja kuinka paljon heidän valokuvia, maalauksia tai muita kuvataiteen teoksia käytetään luvattomasti. Käänteinen kuvahaku auttaa oikeudenhaltijaa myös varmistamaan, että tekijän moraalisia oikeuksia on kunnioitettu kuvan julkaisun yhteydessä.
- Valeuutisten tai kuvamanipulaatioiden paljastamiseen. Väärennetyt tai alkuperäisestä asiayhteydestään irrotetut kuvat leviävät nopeasti netissä erityisesti merkittävien uutisten yhteydessä. Käänteinen kuvahaku voi paljastaa, että sosiaalisessa mediassa suuria jakomääriä saanut, tunteisiin vetoava kuva ei välttämättä liitykään väitettyyn aiheeseen.
- Kuvan metatietojen tarkastelemiseen. Ellei niitä ole erikseen kuvasta poistettu, valokuvat voivat sisältää vaihtelevan määrän EXIF-dataa eli kuvan ottamisen yhteydessä kameran tallentamia metatietoja, jotka voivat sisältää mm. päivämäärän, kellonajan ja kameran mallin. Metatiedot saattavat sisältää jopa sijainnin, jossa valokuva on otettu.
Hyödyllisiä linkkejä
TinEye (www.tineye.com): Käänteiseen kuvahakuun erikoistunut hakukone, joka etsii ensisijaisesti identtisiä kopioita valitusta kuvasta. Soveltuu hyvin esim. valokuvaajille, jotka haluavat tietää käytetäänkö heidän kuviaan jossain luvattomasti. TinEye on saatavilla myös Chrome-selaimen lisäosaksi, joka mahdollistaa nettikuvien käänteisen haun suoraan hiiren oikealla napilla.
Microsoft Bing (www.bing.com): Microsoftin kuvahaku on kätevästi hakukoneen etusivulla ja toimii hyvin sekä myös mobiililaitteilla. Hakutulosten rajaaminen / lajittelu ei ole yhtä monipuolista kuin Googlella.
Google Kuvahaku (images.google.com): Internetin laajin kuvahaku, jonka hakutuloksia on helppo rajata tai lajitella mm. koon, aikavälin tai käyttöoikeuksien perusteella. Hieman hankala käyttää mobiililaitteilla.
Yandex ja Baidu (www.yandex.com/images ja image.baidu.com): Venäjän ja Kiinan suosituimmat hakukoneet sisältävät myös laajat kuvahaut. Ne voivat tuottaa tulosta tapauksissa, joissa muiden hakukoneiden tulokset eivät ole olleet riittävät.
RevEye: Nettiselaimiin asennettava lisäosa, joka suorittaa käänteisen kuvahaun samanaikaisesti viidestä eri hakukoneesta (Google, Bing, TinEye, venäläinen Yandex ja kiinalainen Baidu).
Pixsy (www.pixsy.com): Pixsy on kuvien oikeudenloukkauksien torjuntaan erikoistunut palvelu, joka tarjoaa käänteisen kuvahaun lisäksi mahdollisuutta kuvien tehostettuun suojaamiseen sekä luvattomien kuvien alasottopyyntöihin. Pixsy toimii ilmaisversionakin, mutta parhaimman avun siitä saa kuukausihintaan.
Reverse Image Search App: Yksi monesta iOS- ja Android-laitteille saatavilla olevasta mobiilisovelluksesta. RevEyen tapaan Reverse Image Search App suorittaa kuvahaun viidestä eri hakukoneesta (Google, Bing, TinEye, Yandex, Baidu).
Jeffrey’s Image Metadata Viewer (http://exif.regex.info/): Kätevä sivusto kuvien mahdollisten metatietojen tarkastelemiseen. Palveluun voi syöttää kuvaan vievän linkin tai siihen voi ladata omalta koneelta löytyvän kuvan.
Juha Rislakki
Kirjoittaja on tekijänoikeuksien ja luovien alojen parissa pitkään työskennellyt viestinnän asiantuntija.
Aiheeseen liittyvää:
Tekijänoikeusinfran kehityshankkeessa edistetään muun muassa luovan alan kasvua
Metadata ja metatietojen lisääminen kuviin
Kuvasto mukana kehittämässä tekijänoikeuden infrastruktuuria
Miten selvitä verkossa tekijänoikeusviidakossa?