IPR University Center julkaisi äskettäin selvityksen, jossa tarkastellaan valokuvien tekijänoikeusmetadatan käyttöä digitaalisessa ympäristössä. Selvityksen kyselyyn vastasi 90 ammattivalokuvaajaa, ja selvitykseen haastateltiin myös alan asiantuntijaorganisaatioita, kuten Kuvastoa.
Metadata eli metatieto on kuvatiedostoon liitettyä kuvailutietoa, joka voi kertoa muun muassa, kuka on teoksen tekijä ja milloin teos on tehty. Metadataa löytyy sekä fyysisistä että digitaalisista teoksista. Esimerkiksi näyttelyssä olevan teoksen vieressä oleva tieto tekijästä, valmistumisvuodesta ja tekniikasta ovat metadataa. Verkossa metatieto on tyypillisimmin kuvatiedostoon liitettyä kuvailutietoa, esimerkiksi taidekuvan tiedostonimi. Metadataa voidaan lisätä valokuviin muun muassa kuvan päälle asetetulla vesileimalla tai digitaalisella vesileimalla, joka ei näy käyttäjälle.
Metatietojen poistaminen yleinen ongelma
Verkon kuvavirran keskellä on hyvä muistaa, että myös digitaalisessa ympäristössä kuvat saavat suojaa silloin, kun tekijän lähi- tai tekijänoikeus on voimassa. Tekijöiden harmiksi digitaalisuuden myötä kuvien laittomasta kopioinnista on tullut helpompaa ja niiden jäljittämisestä haastavaa.
IPR University Centerin selvityksen mukaan 68 % ammattivalokuvaajista kertoi, että heidän kuviaan on käytetty ilman lupaa. Merkittävä syy selvityksen mukaan on se, että tieto tekijästä ei seuraa kuvan mukana, vaan häviää matkalla. Metatieto voidaan poistaa, mutta se voi hävitä myös teknisistä syistä – jopa ilman, että sivuston tehnyt taho on tietoinen asiasta. Käytännössä tietojen poistaminen voi merkitä tekijälle tulojen menetystä, kun teoksen käyttö ei ole enää jäljitettävissä.
Tekijöille tärkeää tulla tunnistetuksi
Lainsäädännössä puhutaan metadatan sijaan sähköisistä oikeuksien hallinnointitiedoista. Näitä ovat mm. suojaa saavan teoksen, tekijän tai muun oikeudenhaltijan tiedot sekä tiedot teoksen käyttöehdoista tai -edellytyksistä. Onkin hyvä huomioida, että laki kieltää näiden tietojen poistamisen, mutta ei kiellä muun metadatan, kuten valokuvan teknisiä tietoja koskevan datan poistamista.
Teosten tekijöille on erityisen tärkeää, että heidät tunnistetaan teosten tekijöiksi. Selvityksen mukaan tekijöiden keskuudessa toivotaankin selviä käytäntöjä metadatan kirjaamiseen ja ratkaisua siihen, että tieto saadaan kulkemaan teoksen yhteydessä kuvan siirtyessä verkkosivustolta toiselle. Metatieto voi sisältää tekijätiedon lisäksi tiedon teoksen käyttöehdoista, ja näin ollen myös edistää tekijöiden ansaintamahdollisuutta.
***
IPR University Center toteutti selvityksen opetus- ja kulttuuriministeriön tilauksesta. Selvitys vastaa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella asetettuun tavoitteeseen lisätä tietoisuutta tekijänoikeuksien tärkeydestä digitaalisessa ympäristössä. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, miten metadataa käytetään ja miten sitä tulisi käyttää digitaalisessa muodossa olevien valokuvien yhteydessä.
Lähde:
Tutustu myös aiemmin julkaisemiimme Tunne oikeutesi, taiteilija: tekijänoikeudet internetissä -videoon ja Miten selvitä verkon tekijänoikeusviidakossa? –artikkeliin.