Kuvankäyttölupa ja -korvaus

Kuva: Veikko Somerpuro 2014

Kun haluat käyttää kuvaa taideteoksesta vaikkapa julkaisussasi tai kotisivuillasi, edellyttää se pääsääntöisesti tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa. Kuvankäyttöluvan tarvitset aina, kun teoksen tekijänoikeudellinen suoja-aika on voimassa ja käyttö ei kuulu tekijänoikeuslain rajoitussäännösten piiriin. Teoskuvan käyttäjänä vastaat siitä, että käyttölupa on asianmukaisesti kunnossa.

Kuvaston e-asioinnista voit hakea helposti ja nopeasti lupaa edustamiemme kuvataiteilijoiden teosten käyttöön. Lupaa varten valitset vain teoskuvan käyttötarkoitukseen oikean tuotteen, kuten julkaisun, postikortin, esitteen tai verkkosivuston,  ja lähetät hakemuksen. Yhteistyössä kanssasi etsimme myös tarkoitukseesi sopivinta sopimusratkaisua silloin, kun kuvan käyttö sitä edellyttää.

Jos et ole varma, tarvitsetko kuvan käyttöön tekijän luvan, ota yhteys Kuvastoon. Annamme kuvataiteen teosten käyttäjille yleistä, tekijänoikeudellista neuvontaa.

Kuvaston edustamat taiteilijat

Kotimaisten kuvataiteilijoiden lisäksi edustamme laajasti myös ulkomaisia kuvataiteilijoita silloin, kun teosten kuvien käyttö tapahtuu Suomessa. Ulkomaalaisten taiteilijoiden teoksia koskevien lupahakemusten käsitteleminen saattaa kestää muutaman viikon. Suosittelemmekin varaamaan lupaprosessiin riittävästi aikaa.

Hae taiteilijoita Kuvaston Taiteilijaluettelosta

Käytöstä maksettava korvaus

Edustamiemme taiteilijoiden teosten käytöstä maksetaan Kuvaston korvaushinnaston mukainen korvaus. Käyttäjiltä kerätyt korvaukset tilitämme edelleen taiteilijalle tai taiteilijan kuoltua hänen oikeudenhaltijoilleen.

Kuvaston korvaushinnasto

Käyttölupahakemuksen tekeminen

Voit tehdä Kuvastolle käyttölupahakemuksen e-asioinnin sähköisellä lomakkeella. Ennen hakemuksen lähettämistä sinun tulee hyväksyä Kuvaston yleiset käyttöehdot. Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin, että hakemus on vastaanotettu Kuvastossa.

Korvausta koskeva lasku lähetetään noin kahdeksan vuorokauden kuluessa käyttölupahakemuksen käsittelyn jälkeen. Käyttölupa on voimassa vasta laskun maksamisen jälkeen. Voit kuitenkin aloittaa kuvan käytön heti vahvistuksen saatuasi, mikäli toimit Kuvaston käyttöehtojen mukaisesti. Muistathan, että käyttäessäsi valokuvaa taideteoksesta tulee lupa hankkia tekijän lisäksi myös valokuvaajalta.

Kuvaston käyttöehdot

Katso opasvideo käyttöluvan hakemisesta