Uutiset

Emmi Valven suunnittelema Erik Enroth -palkinto kuvaa taiteilijan vapautta

Emmi Valve. Kuva: Henry Söderlund

Sarjakuvataiteilija Emmi Valve suunnitteli Erik Enroth -muistopalkinnon 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uuden palkinnon. Sarjakuvamainen Julistus-teos käsittelee taiteen vapautta.

Emmi Valven suunnittelema ja toteuttama Erik Enroth -palkinto kuvaa taiteilijatakkiin pukeutunutta taidemaalaria kultahäkin sisällä maalaamassa teosta. Aiheen taustalla on kultahäkki-termi, joka nousi usein esiin Enrothin suhteessa puolisoonsa Sara Hildéniin ja työskentelyyn, kun Valve tutustui suunnitteluvaiheessa taidemaalarin elämään.

Talouden sijaan Valve halusi käsitellä aihetta laajemmassa kontekstissa. Vaikka taiteilijan elämä on usein epävarmaa ja taloudellisesti haasteellista, teokset vievät kultahäkin sisältä maailmaan ja ovat vapaita liikkumaan.

Taustalla on aika pieni ja simppeli ajatus. Halusin kiinnittää huomion siihen, mikä vapaus se on, kun saa oman taiteen kautta levittää ajatuksiaan maailmaan ja tulla sitä kautta nähdyksi ja kuulluksi, hän kertoo.

Klassisia elementtejä sisältävässä teoksessa on formaalisuutta mukana, ja sen värimaailma on heleä. Julistus-nimi tuo teokseen sarjakuvamaisuutta ja Valven omaa, tunnistettavaa tyyliä. Nimien suhteen analyyttinen taiteilija kertoo miettivänsä tarkkaan, mitä sana välittää: ”Julistus-sana ei pelkästään kuvaa teosta, vaan on sen lisäelementti.”

Emmi Valve, Julistus 2022 © Kuvasto

Kuvasto tilasi keväällä 2022 Valvelta uuden Erik Enroth -palkinnon sen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Uutta palkintoa valmistetaan vain kolme kappaletta, sillä palkinnon on määrä uusiutua myös jatkossa. Näin eri tekijöiden tulkinnat tulevat muodostamaan jatkumon ja kertovat oman tarinan tarinasta muistopalkinnon ja Kuvaston taustalla.

Ensimmäisen palkinnon, Erik Enroth -muistomitalin, teki kuvanveistäjä Erkki Kannosto. Mitali kuvaa nuorta taidemaalaria ja Lallukan ateljeessa taiteilijan teoksia kynsin hampain varjelevaa kissaa. Vuodesta 2002 jaettu muistopalkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti edistäneet kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia.

Emmi Valve (s. 1984)

on porvoolainen sarjakuvataiteilija, jonka omakohtaiset työt käsittelevät usein muun muassa mielenterveyttä ja ihmissuhteita. Hän työskentelee monissa eri formaateissa, pienlehdistä sarjakuvaromaaneihin, ja hänen tunnetuin teoksensa on omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Armo, joka kertoo mielen sairauksista ja niistä paranemisesta. Tällä hetkellä Valve työstää sarjakuvateosta seksuaali-identiteeteistä.

Aiheesta aiemmin julkaistua:

Kuvaston tiedote: Erik Enroth -muistopalkinto uudistuu – uuden palkinnon suunnittelee sarjakuvataiteilija Emmi Valve
Erkki Kannoston haastattelu: ”Jos jostakusta tehdään mitali, niin se on kyllä Erik”