Uutiset

Yksityisen kopioinnin hyvityksen taso säilyy ennallaan

Hallitus päätti kehysriihessä 5. huhtikuuta säilyttää yksityisen kopioinnin hyvityksen määrärahan 11 miljoonassa eurossa vuosina 2023–2026.

Yksityisen kopioinnin hyvityksen vakiinnuttaminen on ollut yksi kattojärjestömme Luovan työn tekijät ja yrittäjät ry:n (entinen Lyhty) monivuotisista ja tärkeimmistä tavoitteista. Nyt tehty päätös tuo taide- ja kulttuurialan rahoitukseen kipeästi kaivattua ennustettavuutta ja jatkuvuutta.

Yksityisen kopioinnin hyvitys on tekijänoikeuslain takaama rahallinen korvaus siitä, että jokainen kansalainen saa kopioida laillisia teoksia omaan käyttöönsä. Kollektiivinen tekijänoikeuskorvaus jaetaan Kuvaston kautta taiteilijoille VISEK-apurahoina.

Kiitos hallitukselle myös visuaalisen alan taiteilijoiden puolesta. VISEK-tuki on pieni, mutta tärkeä osa uusien teosten synnyttämisen tukirakennetta, sanoo Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Syksyllä 2021 valtiovarainministeriö esitti hyvityksen leikkaamista 11 miljoonasta 7 miljoonaan euroon. Neljän miljoonan euron heikennys olisi lamaannuttanut esimerkiksi mediataiteilijoille tärkeän AVEKin toiminnan ja vaikuttanut myös VISEK-tukeen.

Leikkausuhka onnistuttiin torjumaan, mutta hallituksen syksyn rahoituspäätös koski vain vuotta 2022. Kehysriihessä tehdyn päätöksen mukaisesti hyvityksen taso vakiinnutetaan 4 miljoonalla eurolla 11 miljoonaan euroon vuoden 2026 loppuun saakka.

Aiemmin julkaistua: 

Joonas Hyvönen: Kopiointikorvausten leikkaaminen herättää huolta tekijöiden tulevaisuudesta