Uutiset

Yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkaaminen vaarantaa taiteilijoiden tärkeät rahoituskanavat

Valtiovarainministeriö esittää tuntuvaa leikkausta tekijänoikeuteen perustuvan yksityisen kopioinnin hyvitykseen. Leikkaus merkitsee huonoja uutisia koronan jo entuudestaan kurjistamalle kuvataide- ja kulttuurialalle. Nyt ehdotettu 4 miljoonan euron heikennys lamaannuttaisi AVEKin ja vaikuttaisi myös VISEK-tukeen, jotka ovat molemmat kuvataiteilijoille tärkeitä taiteellisen työn rahoituskanavia.

Valtion budjetissa päätetään yksityisen kopioinnin hyvityksen taso, joka on pysynyt vuodesta 2015 alkaen samana. Valtiovarainministeriö ehdottaa perjantaina julkaisemassaan budjettiesityksessä hyvityksen leikkaamista ensi vuonna 11 miljoonasta eurosta 7 miljoonaan euroon.

Pääosa sekä VISEKin että AVEKin rahoituksesta perustuu niille osoitettuihin hyvitysvaroihin. Valtiovarainministeriön 36 prosentin leikkaus hyvitykseen puolittaisi AVEKin rahoituksen ja käytännössä halvaannuttaisi monet sen toiminnoista. Kuvaston kautta jaettavan VISEK-tuen määrä pienenisi merkittävästi.

VISEK-tuki on tarkoitettu visuaalisen alan ammattitaiteilijoiden taiteelliseen työskentelyyn, ja sillä on tuettu vuosien aikana satojen taideteosten valmistumista ja näytteille asettamista. Viime vuonna tukea haki ennätyksellinen määrä kuvataiteilijoita.

AVEKilla on korvaamaton merkitys mediataiteilijoille, joiden kansainvälistymistä ja uusien teosten valmistumista AVEK edistää. Lukuisat Kuvaston edustamat taiteilijat ovat saaneet AVEK-tukea uusien teostensa tekemiseen. Vuonna 2020 valmistui esimerkiksi Maija Blåfieldin palkittu elokuva The Fantastic. Koko av-alalle on kulkeutunut AVEKin kautta vuosittain noin 2,5 miljoonaa euroa.

Tekijöiden huoli jäi kuulematta

AVEKin tulevaisuus on herättänyt tekijöiden keskuudessa suurta huolta. Kuvaston jäsenjärjestö AV-arkki ja Dokumenttikilta julkaisivat kesällä yli sadan av-alan toimijan tukeman kannanoton AVEKin tulevaisuuden puolesta. Kannanottoon liittyi mukaan lisäksi lähes tuhat yksityishenkilöä, ja se toimitettiin päättäjille elokuun alussa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2022 julkaistiin perjantaina 13.8. Ministeriön ehdottama leikkaus koskettaisi suurta osaa luovan alan toimijoita, joiden kautta vaikutukset ulottuvat muun muassa musiikin ja av-alan tuotantoyhtiöihin, tekijöihin, työpaikkoihin ja teoksiin.

AVEK vaatii hyvityksen leikkauksen muuttamista budjettiriihessä. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on ehdottanut hyvityksen tason pitämistä ennallaan.

Yksityisen kopioinnin hyvitys on korvausta tekijänoikeuslain sallimasta, yksityiseen käyttöön tarkoitetusta kopioinnista, joka hyvitetään tekijöille suoraan valtion budjetista. Tämä kollektiivinen tekijänoikeuskorvaus on jaettu taiteilijoille Kuvaston kautta VISEK-apurahoina vuodesta 1987. 

Aiheesta muualla:

AVEKin tiedote: Valtiovarainministeriö leikkaamassa AVEKin rahoituksen puoleen
Helsingin Sanomat: Muun muassa elokuvia tukevan AVEKin mukaan valtiovarainministeriö on leikkaamassa sen rahoitusta ”kuolettavasti”