Sosiaalisen median alustapalvelut merkitsevät nykyään monelle kuvataiteilijalle helppoa ja edullista tapaa saada näkyvyyttä omille teoksille ja taiteelliselle työlle. Taiteilijan kannattaa kuitenkin huomioida joitakin tekijänoikeudellisia seikkoja jakaessaan somessa teoskuvia.
Alle olemme koonneet vinkkejä, kuinka voit jatkossakin toimia somessa huoletta. Monilla alustapalveluilla käyttöehdot ovat pitkälti samansisältöiset. Muista, että palvelut saattavat myös muuttaa ehtojaan.
1. Tutustu palveluiden käyttöehtoihin
Kun rekisteröidyt some-palvelun kuten Facebookin, Twitterin tai Instagramin käyttäjäksi, sinun on hyväksyttävä ensin palvelun käyttöehdot. Ehtoihin tutustuminen voi tuntua työläältä, mutta se kannattaa tehdä. Niissä nimittäin määritellään, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia rekisteröityminen sinulle, palvelulle ja muille käyttäjille saa aikaan.
Käyttöehtojen hyväksyminen ei tarkoita, että menettäisit tekijänoikeutesi. Kun lataat kuviasi someen, säilyy tekijänoikeus edelleen sinulla. Alustapalvelut saavat yleensä kuitenkin erittäin laajan käyttöoikeuden jakamaasi sisältöön.
Hyväksymällä käyttöehdot myönnät itse asiassa lisenssin (eli käyttöluvan), jolla palveluntarjoaja saa välittää luomaasi sisältöä korvauksetta käyttäjille ympäri maailman.
Some-alustoilla on myös oikeus alilisensoida kuvasi, eli myöntää jollekin toiselle yhtiölle käyttölupa sisältöösi. Koska sisältö on käyttäjien saatavilla ilmaiseksi, et saa korvauksia julkaisemistasi kuvista. Alustalle myöntämäsi luvat eivät kuitenkaan ole yksinomaisia, joten voit itse edelleen jakaa samoja kuvia useissa eri palveluissa ja yhteyksissä. Alustan käyttöoikeus kuviisi päättyy, kun poistat sisällön tai käyttäjätilisi palvelusta.
Huom! Tarkista käyttöehdoista, millaiset oikeudet annat toisille käyttäjille kopioida ja jakaa kuvaasi sekä liittää kuvasi esimerkiksi kollaaseihin. Suosittelemme tarkistamaan myös käyttöehtojen mahdolliset päivitykset.
2. Harkitse, mitä julkaiset
Julkaise vain sellaisia kuvia, jotka tukevat työsi ja teosvalikoimasi esittelemistä. Kerran julkaistua kuvaa voi olla mahdoton saada kokonaan pois verkosta.
Yleensä kuva on mahdollista poistaa some-tililtäsi, mutta toisilla käyttäjillä saattaa kuitenkin olla kopioita jakamastasi kuvasta.
3. Merkitse kuvasi ja jaa vain matalaresoluutioisia kuvia
Käytä kuvissasi ©-merkkiä, jonka perässä on nimesi ja teoksesi valmistumisvuosi. Merkintä kertoo muille, että olet kuviesi oikeudenhaltija, ja rohkaisee muita pyytämään lupaa teoksesi käyttöön.
Harkitse myös vesileimojen lisäämistä kuviisi. Monet kuvankäsittelyohjelmat sisältävät toimintoja, joilla voit lisätä vesileimat helposti teoskuviisi.
Matalaresoluutioisten kuvien jakaminen rajoittaa mahdollista luvatonta käyttöä.
4. Linkkaa kuvat verkkosivuiltasi ja ole tilanteen tasalla
Muista, että voit myös jakaa teoskuviasi someen linkkaamalla kuvat verkkosivuiltasi, joita hallinnoit itse.
Usein kannattaa pitää jonkinlaista kirjaa siitä, mitä olet julkaissut missäkin. Se auttaa sinua, jos kuviasi käytetään luvatta.
5. Muista myös toisten oikeudet
Muistathan huomioida myös toisten tekijänoikeudet. Olet aina vastuussa siitä, että sinulla on oikeus jakaa kuvia tai muuta sisältöä. Kysy lupa julkaisemiseen ja ilmoita aina tekijät julkaisun yhteydessä.
Jos huomaat omia tai toisten oikeuksia loukkaavaa sisältöä, voit ilmiantaa sisällön ylläpitäjille sivustolla olevalla lomakkeella tai painikkeella. Voit myös kääntyä tekijänoikeusjärjestön puoleen.
***
Kuvaston Termeistä selkoa -juttusarjassa teemme selkoa muun muassa tekijänoikeuslakiin ja kuvataiteilijan oikeuksiin liittyvistä termeistä.
Sarjassa aiemmin julkaistut:
Julkinen näyttäminen
Omistusoikeus vs. tekijänoikeus
Miksi moraaliset oikeudet ovat tärkeitä
Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu