Artikkelit

Termeistä selkoa: Miksi moraaliset oikeudet ovat tärkeitä?

Kuvaston juttusarjassa teemme selkoa tekijänoikeuslakiin ja kuvataiteilijan oikeuksiin liittyvistä termeistä. Tässä artikkelissa aiheena ovat taiteilijan moraaliset oikeudet, isyys- ja respektioikeus, ja miksi sinun on hyvä olla oikeuksista tietoinen.

Tekijän oikeudet jakautuvat taloudellisiin ja moraalisiin oikeuksiin. Toisin kuin taloudelliset oikeudet, moraaliset oikeudet eivät ole samalla tavoin myytävissä. Ne kuuluvat sinulle taiteilijana.

Kuvataiteilijana sinulla on persoonallinen suhde teoksiisi. Moraalisten oikeuksien tarkoituksena on juuri siksi suojata nimeäsi ja mainettasi sekä teostesi ainutlaatuisuutta. Isyysoikeus tarkoittaa oikeuttasi tulla nimetyksi teoksesi tekijänä. Tekijän kunnioittamista tarkoittava respektioikeus takaa, ettei teoksiasi muunnella esimerkiksi rajaamalla tai värejä muuttamalla niin, että ne vahingoittaisivat mainettasi tai kunniaasi.

Nimen ja maineen suojelemisen lisäksi moraaliset oikeudet takaavat, että sinut tunnistetaan teosten tekijänä, kun teoksiasi käytetään esimerkiksi verkossa, televisiossa tai julkaisuissa. Taiteilijana sinun on puolestaan helpompi seurata tuotantoasi, miten ja missä teoksiasi kulloinkin käytetään. Yleisölle nimeäminen varmentaa teoksen aitouden ja alkuperäisyyden. Se on myös osoitus vastuusta.

Sopiessasi teostesi käytöstä – on kyse sitten käyttöluvasta, tilaustyöstä tai myynnistä – kiinnitä huomiota sopimuskohtaan, jossa moraaliset oikeudet mainitaan. Voit luopua oikeuksistasi, mutta se ei ole suositeltavaa. Myöntäessämme käyttölupia Kuvaston edustamien taiteilijoiden teosten käyttöön, edellyttävät luvan käyttöehdot tekijän moraalisten oikeuksien kunnioittamista. Yleiset käyttöehtomme näet täällä.

Muistathan myös, että moraalisilla oikeuksilla on merkitystä vielä kuoleman jälkeen. Niiden ansiosta nimesi ja maineesi muistetaan haluamallasi tavalla. Tekijänoikeudellisen suoja-ajan umpeutuessa raukeavat myös moraaliset oikeudet. Raukeamisesta huolimatta teokset on tapana nimetä hyvä tavan mukaan.

***

Kun tarvitset apua kuvataiteen tekijänoikeuskysymyksissä, voit kääntyä Kuvaston puoleen esimerkiksi neuvonnan kautta. Annamme  yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa sekä tekijöille että taiteen käyttäjille. Lisätietoja tekijänoikeuden perusteista löydät myös Kuvaoikeuksien ABC-sivulta.

Sarjassa aiemmin ilmestyneet:

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu