Uutiset

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu

Uudessa Kuvaston juttusarjassa teemme tekijänoikeuslakiin liittyvistä termeistä selkoa. Ensimmäisenä käsittelyvuorossa on tekijöille maksettava yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu.

Tekijänoikeuslain mukaan teoksesta voi kopioida muutaman kappaleen yksityiseen käyttöön ilman tekijän lupaa. Tämä käytön muoto korvattiin tekijöille aiemmin tallennusvälineistä suoritetulla ns. kasettimaksulla, joka kerättiin muun muassa CD-, DVD- ja VHS-kasettien myyntihinnasta. Vuosittain kerätyn kollektiivisen tekijänoikeuskorvauksen jakamisesta päätti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vuodesta 2015 lähtien yksityinen kopiointi on hyvitetty tekijöille suoraan valtion budjetista. Hyvitysmaksu perustuu vuosittain toteutettavaan yksityisen kopioinnin tutkimukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän uusimman tutkimuksen mukaan yksityisen kopioinnin määrä on pysynyt ennallaan.

Kuvataiteilijoiden osuutta yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta hallinnoi Kuvasto. Kollektiivinen tekijänoikeuskorvaus jaetaan taiteilijoille vuosittain apurahojen muodossa. Apurahojen jakamisesta päättää Kuvaston yhteydessä toimiva Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK, minkä vuoksi tekijänoikeudellisesta apurahaa kutsutaan myös VISEK-tueksi.

Muistathan, että Kuvasto antaa yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa sekä tekijöille että taiteen käyttäjille. Apua kuvataiteen tekijänoikeuskysymyksissä saat esimerkiksi neuvonnan kautta tai Kuvaoikeuksien ABC-sivulta.