Keväällä 2022 käynnistynyt tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projekti on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän lisärahoituksen. Projekti jatkuu vuoden 2024 loppuun.
Tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projektin aikana suomalaisille luovan alan tekijöille hankitaan kattavasti ISNI-tunnisteet. ISNI on laajassa käytössä oleva kansainvälinen tekijätunniste, ja sitä voidaan käyttää mihin tahansa luovaan teokseen liittyvien henkilöiden ja yhteisöjen yksiselitteiseen identifiointiin.
Projektin toisessa vaiheessa kehityskohteita ovat monipuolisten rajapintojen rakentaminen ja jatkuvan ISNI-prosessin kehittäminen. Myös tekijänoikeusjärjestöjen tietokannoissa olevan metatiedon laatua parannetaan ja yhdenmukaistetaan. Toinen vaihe alkaa vuoden 2023 puolella ja jatkuu vuoden 2024 loppuun.
Tekijänoikeusjärjestöille ISNIn käyttöönotto merkitsee merkittävää askelta kohti laajempaa tietojenvaihdon yhteentoimivuutta läpi luovien alojen. Se mahdollistaa entistä laajemman sektorirajoja ylittävän yhteistyön. Metatiedon saatavuuden ja tiedonvälityksen parantamisella kehitetään myös järjestöjen palveluja ja toimintakäytäntöjä.
Kuvaston lisäksi ISNI-projektissa ovat mukana tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto, Sanasto ja Teosto. Kansalliskirjasto toimii ISNI-rekisteröintitoimiston roolissa ja koordinoi projekteja. Järjestöille myönnetty avustus on tarkoitettu kulttuuri- ja luovien palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamiseen. Avustus on osa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaa, jonka rahoitus tulee Next Generation EU -ohjelmista.
Kuvasto pilotoi ISNI-tunnisteen käyttöä metatiedon vaihdossa
Samalla hakukierroksella avustusta myönnettiin myös Kuvaston erilliselle yhteistyöhankkeelle Taiteilijat haltuun: yhteistyötä ja yhteentoimivaa metadataa ISNI-tunnusten avulla. Hankkeessa hankitaan ISNI-tunnukset Suomen museoliiton ja Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmat kokoelmanhallintajärjestelmissä oleville taiteilijoille ja automatisoidaan Kuvaston ja Museoliiton välistä metatiedon vaihtoa ISNI-tunnuksen avulla. Museoliitto on vastannut vuodesta 2017 jäsenmuseoidensa kokoelmateosten digikäytöstä raportoimisesta Kuvastolle Taidekokoelmat verkkoon -sopimukseen perustuen.
Kuvaston yhteistyöhanke pilotoi ensimmäisenä ISNI-tunnisteen käyttöä sektorirajoja ylittävässä metatiedon vaihdossa. Kansalliskirjasto toimii myös tässä hankkeessa koordinoijana, ISNI-rekisteröintitoimiston roolissa.
Lue lisää:
Kansalliskirjaston tiedote (12.1.2023): https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/uutiset/tekijanoikeusjarjestojen-isni-projekti-jatkuu-vuoden-2024-loppuun
Kuvaston uutinen ISNI-projektin käynnistämisestä (2022): ISNI-projektissa parannetaan metadatan laatua
Projektin sivut: ISNI-tunnusten käyttöönotto tekijänoikeusjärjestöissä ja Tekijänoikeusjärjestöt ja ISNI