Uutiset

Laajaa rikosasiaa miljoonien arvoisesta taidemyynnistä käsitellään Tampereella

Tamperelaista taidemyyjää syytetään törkeästä kavalluksesta, jonka syynä on maksamatta jääneet taiteen jälleenmyyntikorvaukset. Kuvasto vaatii oikeudessa taideliikkeeltä ja sen omistajalta korvauksia yhteensä noin 400 000 euroa.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa jatkuu tänään viikko sitten alkanut tamperelaisen taideliikkeen toimintaa koskeva oikeudenkäynti. Maanantaina 11. huhtikuuta vuorossa olevassa syytekohdassa taideliikkeen omistajaa syytetään törkeästä kavalluksesta.

Kuvasto on kavallusta koskevassa syytekohdassa asianomistajana ja vaatii taideliikkeeltä ja sen omistajalta jälleenmyyntikorvauksia noin 400 000 euron edestä viivästyskorkoineen. Syytteen kohteena oleva taidemyynti on laajuudeltaan poikkeuksellisen suuri: tekoaikana 2010–2018 taidetta on myyty esitutkinnan mukaan noin kahdeksan miljoonan euron edestä. Tekijänoikeuslain mukaan teosten jälleenmyynneistä olisi pitänyt maksaa niiden myyntihintaan perustuva jälleenmyyntikorvaus Kuvastolle, joka kerää ja tilittää korvauksen oikeudenhaltijoille.

Taiteilijoilla on tekijänoikeuslakiin perustuva oikeus saada tekijänoikeuskorvaus teostensa jälleenmyynnistä. Jälleenmyyntikorvauksen suorittaa teoksen myyntiin osallistunut taidemarkkinoiden ammattilainen: myyjä, välittäjä tai ostaja. Velvollisuus perustuu siihen, että on kohtuullista turvata taiteilijalle osuus hänen teostensa hyödyntämisestä taidekaupassa. Taiteilijan tulee voida myös hyötyä taideteoksen mahdollisesta arvonnoususta ostajan ja myyjän lailla.

Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilssonin mukaan jälleenmyyntikorvaus on yksi osa visuaalisen alan taiteilijoiden tulonmuodostusta. Sillä on merkitystä taiteilijoiden mahdollisuuksiin ansainta elantonsa luovalla työllä.

– Toimiva tiedonkulku ja jälleenmyyntikorvaustilitys auttavat osaltaan myös ehkäisemään taideväärennöksiä ja muita taidekaupan väärinkäytöksiä. Nyt käsillä olevan kaltaisiin tapauksiin puuttuminen tervehdyttää taidemarkkinoita ja lisää kuluttajien luottamusta, toteaa Nilsson.

Taidemyyjien valvontaa yhteistyössä TTVK:n kanssa

Kuvasto ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry ovat tehneet yhteistyötä taidemyyjien ja -välittäjien valvomiseksi vuodesta 2016. Maksamatta jääneistä jälleenmyyntikorvauksista seurannut kavallussyyte on jo toinen oikeusjuttu, jossa TTVK edustaa Kuvastoa. Ensimmäinen taidekauppaa koskeva rikostuomio tuli Kuopion käräjäoikeudesta keväällä 2020.

– Taidekauppaan vaikuttaa liittyvän paljon epäselvyyksiä. Keskusrikospoliisi, syyttäjä- ja tuomioistuinlaitos tekevät tärkeää ja yhteiskunnallisestikin merkittävää työtä tämän harmaan talouden siivoamiseksi. Jatkamme valvontaa edelleen yhteistyössä viranomaisten kanssa ja toivomme, että se auttaa vähentämään väärinkäytöksiä, kertoo TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.

Laajan rikosasian käsittely Pirkanmaan käräjäoikeudessa jatkuu kesäkuulle. Törkeää kavallusta koskevaa syytekohtaa käsitellään oikeudessa 11.–12.4.2022. Oikeudenkäynti alkoi maanantaina 4. huhtikuuta, jolloin käräjäoikeudessa käsiteltiin muun muassa Salvador Dalín veistoksiin liittyvää taidepetosta.

Kuvasto on hallinnoinut kuvataiteilijoiden jälleenmyyntikorvausta vuodesta 1995. Lisätietoa jälleenmyyntikorvauksesta

Aiheesta muualla:

TTVK:n tiedote: Maksamattomat taiteen jälleenmyyntikorvaukset toivat taidemyyjälle syytteen myös törkeästä kavalluksesta laajassa rikosasiassa