Artikkelit

Tekijänoikeuskorvauksilla sekä taloudellinen että periaatteellinen merkitys

Kuvassa kuvataiteilija Janne Laineen henkilökuva ja hänen sitaattinsa.

Kesäkuu merkitsee kiireistä aikaa Kuvastossa. Vuoden päätilitys ajoittuu kesäkuukausille, ja Kuvasto aloittaa tekijänoikeuskorvausten maksamisen taiteilijoille kesäkuun alussa. Monille taiteilijoille tekijänoikeuskorvauksilla on omaan toimeentuloon tärkeä, täydentävä vaikutus ja Kuvaston maksamien korvausten saapuminen tilille on odotettu hetki. Vuonna 2020 Kuvasto maksoi korvauksia lähes 700 00 euroa yhteensä 1490 taiteilijalle ja oikeudenhaltijalle.

Kesäkuun tilitysten alla kysyimme asiakkailtamme, mitä tekijänoikeuskorvaukset heille merkitsevät:

 

”Kuvataiteilijan tulovirrassa tekijänoikeuskorvauksilla on paitsi taloudellinen myös periaatteellinen
merkitys. Ne ovat muistutus siitä, että maalaukseni tuottavat arvoa muille monella tavoin. On taiteilijana hienoa tietää, että oikeuksiani kunnioitetaan ja työtäni arvostetaan.” – taidemaalari Maaria Märkälä

”Kuvastolta saapuva rahalähetys on joka kesä mukava yllätys. Joskus yllätys on isompi joskus pienempi. Taiteilijan tulothan tosiaankin tulevat sieltä täältä, satunnaisesti. Pienetkin summat ovat tervetulleita. Sittenkin, vielä isompi merkitys on siinä, että saadessani kutsun johonkin näyttelyyn voin heti mainita kuuluvani Kuvastoon. Näyttelykorvaus hoituu sillä. Itse en osaisi alkaa pyydellä ja laskeskella työstäni korvausta. Se vaan on jotenkin noloa, vaikka ei tietystikään niin pitäisi olla.” – kuvataiteilija Anu Tuominen


Kuvataiteilijan ansiot koostuvat ja kerääntyvät yleensä kuin pienistä puroista. Varsinkin näinä viime aikoina jokainen tippa on ollut tärkeä ja siinä Kuvaston toiminta on korvaamatonta. – kuvataiteilija Janne Laine


”Tekijänoikeuskorvaukset merkitsevät minulle paljon. Tuki tulee kuitenkin aina jotenkin yllättäen ja muistamatta, vaikka se on ihan merkittävä osa tuloistani. Olen iloinen että meillä on järjestelmä, joka auttaa maksamaan taiteilijoiden työstä palkkioita. On myös hyvä, että jokaisen taiteilijan ei tarvitse itse neuvotella ja säätää korvauksien perään, vaan on isommat hartiat jotka hoitavat asiaa. Jää enemmän aikaa ja kapasiteettiä tärkeimmälle, eli taiteen tekemiselle.” – kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi

”On hienoa, että teoksiani on julkisesti esillä erilaisten yleisöjen nähtävillä. Tästä maksettava tekijänoikeuskorvaus on merkityksellinen osa taiteilijan ansioitani.” – valokuvataiteilija Sanna Kannisto

Valokuvataiteilija seisoo galleriassa oman teoksensa edessä.
Sanna Kannisto Working on in -ryhmänäyttelyssä 2019. Kuva: Mikaela Lostedt.

 

***

Kuvasto kerää tekijänoikeuskorvauksia edustamiensa taiteilijoiden puolesta ja tietyillä sopimuslisenssialueilla kaikille taiteilijoille. Maksamme korvaukset taiteilijoille ja oikeudenhaltijoille pääsääntöisesti keräysvuotta seuraavana vuotena. Kesällä 2021 maksuun tulevat vuonna 2020 kerätyt korvaukset. Yli 500 euron korvaukset maksamme taiteilijoille tarvittaessa nopeutetusti. Lisätietoa Kuvaston tilityssäännöstä.

Aiheesta muualla:

Visuaalisen alan taiteilijoille tekijänoikeuskorvauksia yli miljoona euroa – korona vauhditti taideteosten digitaalista käyttöä