Uutiset

Kuvaston uusi sisarjärjestö Upravis edustaa taiteilijoita Venäjällä

Venäläinen, kuvataiteilijoita edustava tekijänoikeusjärjestö Upravis ja Kuvasto ovat solmineet vastavuoroisuussopimuksen. Sopimuksen nojalla Upravis edustaa jatkossa Kuvastoon kuuluvia taiteilijoita Venäjällä. Sopimuksen tarkoituksena on vahvistaa suomalaistaiteilijoiden tekijänoikeudellista asemaa maassa. Vastavuoroisesti Kuvasto edustaa sopimuksen myötä entistä laajemmin venäläistaiteilijoita Suomessa.

Venäjä on yksi 80 maasta, jossa kuvataiteilijan jälleenmyyntikorvausoikeus on voimassa. Upravis perustettiin vuonna 2008 hallinnoimaan erityisesti jälleenmyyntikorvauksia. Järjestön perustamisen myötä taiteilijoiden tekijänoikeudet ja mahdollisuudet saada tekijänoikeuskorvauksia teostensa jälleenmyynneistä ovat huomattavasti parantuneet.

Kuvaston aiempi sisarjärjestö Venäjällä oli RAO, jonka kanssa tehty sopimus oli voimassa vuodesta 1997. Kuvaston sopimus Upraviksen kanssa tuli ajankohtaiseksi, kun RAO ja Upravis yhdistyivät.

Kuvasto edustaa taiteilijoita ympäri maailman

Tiesitkö, että Kuvaston kansainväliseen sisarjärjestöverkostoon kuuluu 35 järjestöä, jotka edustavat Kuvastoon kuuluvia taiteilijoita ulkomailla? Kattava sisarjärjestöverkosto turvaa suomalaistaiteilijoiden oikeuksia maailmalla. Kansainvälisen verkoston kautta edustamme vastaavasti noin 100 000 ulkomaista visuaalisen alan taiteilijaa Suomessa.

Kansainvälinen edustus tarkoittaa, että myönnämme luvan aina, kun joku haluaa käyttää esimerkiksi Pablo Picasson teosten kuvia Suomessa. Taideluvista kerätyt korvaukset maksamme sisarjärjestöjen kautta ulkomaisille taiteilijoille ja oikeudenhaltijoille. Kuvastoon kuuluville taiteilijoille maksamme vuosittain ulkomailta tilitettyjä tekijänoikeuskorvauksia, kuten jälleenmyyntikorvauksia.

Pohjoismaiset, kuvataiteen tekijänoikeusjärjestöt ovat Kuvastolle tärkeitä yhteistyötahoja. Kartoitamme yhteistyössä sisarjärjestöjen kanssa muun muassa uusia lisensointimahdollisuuksia ja seuraamme lainsäädännön kehittymistä pohjoismaisella ja Euroopan unionin tasolla.