Uutiset

Kuvasto palvelee ja tarjoaa lupia teosten verkkokäyttöön

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on sulkenut museot ja näyttelytilat ympäri maan. Poikkeustilanne on  asettanut monet näyttelyjärjestäjät uusien tekijänoikeuskysymysten äärelle. Muistutammekin, että Kuvasto palvelee taiteen käyttäjiä visuaalisen alan tekijänoikeuskysymyksissä ja tarjoaa neuvontaa ja luparatkaisuja teosten verkkokäyttöön.

Taideteokset verkkoon -sopimuksella kotimaiset kokoelmateokset yleisön saataville digitaalisesti

Kuvasto ja Suomen museoliitto solmivat vuonna 2017 Taideteokset verkkoon -sopimuksen, jonka myötä museot saavat oikeuden esittää kotimaisia kokoelmateoksiaan verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman erillisiä teos- tai tekijäkohtaisia maksuja ja sopimuksia. Museot saavat verkkovälitysoikeudet kaikkiin tekijänoikeuden alaisiin kotimaisiin kokoelmateoksiinsa tekemällä sopimuksen Suomen museoliiton kanssa. Sopimuksella museot sitoutuvat noudattamaan Suomen museoliiton ja Kuvaston välistä sopimusta. Valtaosa Suomen taidemuseoista on jo liittynyt sopimukseen. Museoliiton selvityksen mukaan sopimus on osoittautunut sopimusmuseoille oivalliseksi ratkaisuksi tekijänoikeuskysymysten hallinnointiin.

Vaihtuvien näyttelyiden verkkolisensoinnissa näyttelyjärjestäjät voivat olla suoraan yhteydessä Kuvastoon. Myönnämme lupia teosten verkkokäyttöön ja autamme löytämään ratkaisun muuttuneisiin lupatarpeisiin.

***

Lue lisää: Museoiden taidekokoelmat nettiin ja  Taideteosten saavutettavuus verkossa on parantunut.
Tutustu myös Kansallisgalleria-sopimukseemme.