Uutiset

Kuvasto jäseniltavierailulla Ornamossa

Kuvassa Tommi Nilsson, Miia Kallio, Anna Rikkinen ja Aino Kajaniemi. Taideteos: Irma Kukkasjärven Itämeri

”Kuvaston liittymis- ja jäsenmaksuttomuutta pitäisi mainostaa taiteilijoille enemmän” – taiteilijapalaute jäsenillassa

Kuvasto vieraili torstaina 19.4. Ornamon jäsentaiteilijoiden illassa, jossa puheenaiheena olivat tekijänoikeudet. Kakkukahvien lomassa taiteilijat saivat kysyä neuvoa ja kuulla tekijänoikeusjärjestön palveluista.

Pääosin taidekäsityö- ja muotoilijataustaista yleisöä kiinnostivat erityisesti Kuvaston palvelut, mistä kaikesta Kuvasto huolehtii taiteilijan tai muotoilijan puolesta, kun taiteilija liittyy Kuvastoon. Taiteilijat O –yhdistystä edustanut Miia Kallio toi keskusteluun taiteilijajärjestön ja taiteen käyttäjän näkökulman, kun puheenaiheena olivat taideteosten verkkokäyttö ja niistä maksettavat korvaukset. Tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemellä Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:stä oli puolestaan omakohtaista kokemusta siitä, miten tekijänoikeuksista on sovittu julkisen taiteen tilaussopimuksissa vuosien varrella. Kajaniemen esimerkkitapaukset osoittivat, että sopimusteksteissä on hyvin paljon eroja ja että niiden sisältö on joskus myös ristiriitaista.

Taiteilijat kuuntelivat tarkalla korvalla keskustelua Kuvastoon kuuluvan taiteilijan itsemääräämisoikeudesta sekä ei-kaupallisen käytön määrittelystä – missä yhteydessä taiteilija voi myös itse antaa luvan ilmaiseksi. Julkisen näyttämisen tekijänoikeuskorvauksen eli näyttelykorvauksen osalta taiteilijat kaipasivat tarkennusta, kuka vastaa näyttelyiden ilmoittamisesta, kenen puolesta Kuvasto perii korvauksen ja mikä on korvauksen hinta, jos taiteilijan teoksia lainataan esimerkiksi yritysten tiloihin. Myös some ja teosten luvaton käyttö pohdituttivat taiteilijoita.

Tekijänoikeuskorvausten osalta Kuvastoa muistutettiin, että myös muotoilijoita hyödyttäisi verotusmallin muutos, joka sallisi korvausten ohjaamisen yritykselle. Muutosta on ajanut erityisesti Teosto ja sen jäsenjärjestöt.

Kuvastoa illan aikana edustaneen toiminnanjohtaja Tommi Nilssonin mukaan keskustelu oli mielenkiintoista ja vuorovaikutteista.

”Ornamon jäsenilta osoitti, että taiteilijoilla on paljon kysyttävää tekijänoikeuksista ja että kysymykset ovat heidän taiteellisessa työssään relevantteja. Hyvä ja aiheellinen tilaisuus, jollaisille on tarvetta varmasti jatkossakin.”

Tilaisuuden järjestämisestä vastasi Ornamo yhdessä Kuvaston kanssa ja keskustelua moderoi Kuvaston hallituksen jäsen, Anna Rikkinen Ornamosta.

Haluatko tietää lisää?

Kuvaston asiakkuutta koskevia yleisimpiä kysymyksiä on koottu sivuillemme tänne. Taideteoksen julkisen näyttämisen tekijänoikeuskorvauksesta löytyy tietoa sivuiltamme täältä sekä taidenäyttelyoppaasta. Taideteoksen verkkokäytöstä vinkkaamme Reilu blogi –sivulla.