Uutiset

Taideteosten saavutettavuus verkossa parantunut

Helene Schjerfbeck: Omakuva, 1912. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Kuvasto ja Suomen museoliitto allekirjoittivat maaliskuussa 2017 sopimuksen, joka antaa museoille vapauden välittää kokoelmateoksiaan verkossa ja taiteilijat saavat käytöstä tekijänoikeuskorvauksen. Ensimmäisen vuoden jälkeen sopimukseen on liittynyt jo 17 museota.

Museoiden kokoelmia on viime vuosina digitoitu järjestelmällisesti. Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksella Kuvasto ja Museoliitto edistävät museoiden digitalisaatiota ja taideteosten saatavuutta verkossa tekijöiden oikeudet huomioiden. Sopimukseen liittyvä museo voi julkaista verkkosivuillaan ja sovelluksissaan rajattomasti jo digitoituja, tekijänoikeudenalaisia kokoelmateoksiaan ilman erillisiä sopimuksia taiteilijoiden kanssa.

”Taideteosten verkkonäkyvyyden tekijänoikeuskysymysten selvittämiseksi tehtiin Kuvastossa ja Museoliitossa paljon töitä. Ratkaisu saatiin aikaan opetus- ja kulttuuriministeriön myötävaikutuksella vuosi sitten tehdyllä Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksella”, kertoo Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Taiteilijoille ja teosten oikeudenhaltijoille maksetaan teosten verkkokäytöstä korvaus vuosittain. Tekijänoikeuskorvausten maksamisesta taiteilijoille vastaa Kuvasto, ja ne tulevat maksuun ensimmäisen kerran kesällä 2018. Sopimukseen liittyneiden museoiden kautta sopimus koskettaa alkuvaiheessa noin viittäsataa oikeudenhaltijaa, sekä Kuvaston edustamia että järjestön ulkopuolisia taiteilijoita. Tulevaisuudessa korvauksia saavien taiteilijoiden määrän odotetaan moninkertaistuvan.

Ensimmäinen sopimus kokoelmateosten verkkokäytöstä sovittiin jo vuonna 2014, jolloin sopimusosapuolina olivat Kuvasto, Kansallisgalleria, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kopiosto. Kansallisgallerian kokoelmateoksia koskevan sopimuksen piiriin kuuluu yli 900 taiteilijaa. Taiteilijat ovat saaneet vuodesta 2015 alkaen tekijänoikeuskorvauksen teostensa käytöstä Kansallisgallerian verkkosivustoilla, ja korvaus maksetaan vuosittain.

Sopimuksessa mukana olevat museot

Vaasan kaupungin museot: Tikanojan taidekoti ja Kuntsin modernin taiteen museo
Pohjanmaan museo
Mikkelin taidemuseo
Lappeenrannan taidemuseo
Kankaanpään kaupunginmuseo
Suomen valokuvataiteen museo
Helsingin yliopistomuseo
EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Hyvinkään taidemuseo
Salon taidemuseo Veturitalli
Oulun taidemuseo
Raision museo Harkko
Poikilo-museot: Kouvolan taidemuseo ja Kouvolan kaupunginmuseo
Turun museokeskus
Tampereen taidemuseo
Jyväskylän taidemuseo
Kansallismuseo

Lisää aiheesta muualla:

Suomen museoliiton tiedote
Museoiden taidekokoelmat nettiin
Kansallisgalleria-sopimus