Uutiset

Kuvaston Erik Enroth -palkinto ensimmäistä kertaa taidemuseolle

Kuva: Titus Verhe

Kuvasto on myöntänyt Erik Enroth –muistopalkinnon taiteilijoiden oikeuksien edistämisestä Turun taidemuseolle. Palkintoa on jaettu vuodesta 2002 lähtien henkilöille tai tahoille, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet taiteilijoiden oikeuksia ja tekijänoikeudellista asemaa. Vuoden 2017 palkinto on järjestyksessään kahdestoista.

Kuvasto edistää taiteilijoiden oikeuksia ja hyviä käytäntöjä näyttelytoiminnassa. Turun taidemuseota ja sitä hallinnoivaa Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry:tä Kuvasto pitää malliesimerkkinä, miten yhteistyön taiteilijan ja museon välillä tulisi sujua. Erik Enroth -palkinnolla Kuvasto osoittaa kiitosta sekä katsojilta yleensä näkymättömiin jäävälle museotyölle että taidemuseon poikkeukselliselle näyttelysopimukselle.

Taiteilijanäkökulmasta museon toimintatapoja voi kuvata edelläkäyviksi, oikeudenmukaisiksi ja ammattimaisiksi. Museon näyttelysopimus henkii kunnioitusta ja ymmärrystä taiteilijan työtä kohtaan”, kertoo Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

”Poikkeuksellisen näyttelysopimuksesta tekee se, että sopimuksessa mainitaan sekä taiteilijan tekijänoikeudellinen näyttelykorvaus että näyttelypalkkio, ja tämä on ollut museon toimintatapana jo vuosia”, Nilsson tarkentaa.

Museot ovat Turun taidemuseon museonjohtaja Kari Immosen mukaan taiteen tulkkeja ja välittäjiä, mutta taiteen sisällöt, muodot ja välineet valitsevat ensisijaisesti taiteilijat.

”Kyse on arvoista sekä arvostuksesta, siitä kenelle kiitos kuuluu. Turun taidemuseo on osoittanut tätä arvostusta niin jakamiensa apurahojen muodossa kuin museossa näyttelyitä pitäneille taiteilijoille maksettavien näyttelykorvausten ja tuotantotukien kautta”, sanoo Immonen.

”Olemme erittäin iloisia, että tapamme toimia Kuvaston puolelta huomioidaan. Uskon, että Turun taidemuseolle myönnetty Erik Enroth -palkinto edelleen vahvistaa hyvin alkanutta keskustelua ja toimintakulttuurin muutosta taiteilijapalkkioiden suhteen”, kiittelee Immonen.

30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kuvasto haluaa merkkivuotenaan kiinnittää huomiota tekijänoikeuden merkitykseen taiteilijalle ja muistuttaa, että tekijänoikeuslakiin perustuva näyttelykorvaus on kuvataiteilijoille tärkeä lisäansion lähde. Kuvasto kerää tekijänoikeuskorvauksen teosten julkisesta näyttämisestä Kuvastoon kuuluvien taiteilijoiden puolesta, mutta oikeus näyttelykorvaukseen kuuluu kaikille taiteilijoille.

Erik Enroth -palkinto luovutettiin Turun taidemuseolle tiistaina 3.10. pidetyssä Kuvaston 30-vuotisjuhlassa. Tunnustus sisältää kuvanveistäjä Erkki Kannoston suunnitteleman Erik Enroth –muistomitalin sekä 2 000 euron rahapalkinnon. Rahapalkinto osoitetaan taidemuseon Studio- ja Pimiö-tiloissa järjestettävien näyttelyiden tukemiseen.

Lue myös nämä:

Kuvaston Erik Enroth -palkintopuhe
Erik Enroth -muistopalkinto
Taiteilijan näyttelykorvaus