Artikkelit

Tuovi Eskola: Taidekentälle tarvitaan asennemuutosta ja uusia pelisääntöjä

Tuovi Eskola. Kuva: Maarit Kytöharju 2014

Kuvaston taiteilija-asiakas Tuovi Eskola (s.1985) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja taidekasvattaja. Eskola työskentelee varsinkin kierrätyspuun parissa erilaisia maalauksia, veistoksia ja tilateoksia toteuttaen. Tällä hetkellä hänen teoksiaan on esillä Lahdessa Galleria Uudessa Kipinässä.

Miksi liityit Kuvastoon?

Liityin Kuvastoon viime kesänä, kun osallistuin ensimmäisen kerran näyttelyyn, josta minun olisi ollut mahdollista saada ensimmäisen kerran tekijänoikeudellisia näyttelykorvauksia Kuvaston asiakkaana. Harmikseni sain kuulla Kuvastosta ja korvausmahdollisuudesta vasta, kun olin jo allekirjoittanut sopimuspaperit. Tällöin en vielä ollut Kuvaston asiakas, joten korvaukset jäivät saamatta.

Mitä toivot Kuvastolta?

Toivon, että mahdollisimman monet nuoret taiteilijat tulevat tietoiseksi Kuvaston olemassaolosta, sen ilmaisesta liittymismahdollisuudesta ja hyvästä työstä. Ei ole ikinä liikaa ihmisiä, jotka pitävät taiteilijoiden puolia.

Suosittelisitko Kuvaston asiakkuutta myös muille?

Suosittelen ehdottomasti kaikille taiteilijoille. Taiteilijan kuuluu saada palkkio tekemästään työstä aina. Olen jopa kuullut, että jotkut näyttelynjärjestäjät karsastavat korvausmaksujen takia taiteilijoita, jotka kuuluvat Kuvastoon. Se on mielestäni väärin. Ihmisten pitäisi huomata taiteen arvo ja olla myös valmiita maksamaan siitä. Taidekentälle tarvitaan sekä asennemuutosta että uusia pelisääntöjä taiteilijoiden toimeentulon turvaamiseksi, jotta ylipäätään uutta taidetta pystyttäisiin luomaan.

Tuovi Eskola
Asuu ja työskentelee Helsingissä. Kuvaston asiakas vuodesta 2015. tuovieskola.blogspot.fi
Mielikuvieni Marrakesh, toinen näytös -näyttely esillä Galleria Uudessa Kipinässä 6.4.-24.4.2016. Galleria Uusi Kipinä

Kuvataiteilijat ovat oikeutettuja tekijänoikeudelliseen näyttelykorvaukseen, kun näyttelyssä on esillä taiteilijan omistuksessa olevia teoksia. Kuvasto perii näyttelykorvauksen edustamiensa taiteilijoiden puolesta. 

Mitä muuta Kuvasto tekee ja miksi kuvataiteilijoiden kannattaa liittyä Kuvastoon? Katso Periscopen kautta 14.4.2016 tehty Kysy Kuvastolta -lähetys, jossa toiminnanjohtaja Tommi Nilsson vastasi kysymyksiin kuvataiteen tekijänoikeuksista ja Kuvastosta. Lue lisää Kuvaston asiakkuudesta täällä.