Uutiset

Kansallisgalleria-korvausten tilittäminen tekijöille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on maksanut Kuvastolle syksyllä 2014 tehtyyn yhteistyösopimukseen perustuen tekijänoikeuskorvauksen Kansallisgallerian kokoelmateoksista, joita käytetään Kansallisgallerian verkkosivustoilla. Kuvaston tehtävänä on tilittää korvaukset kokoelmataiteilijoille ja oikeudenhaltijoille yhtäläisiä ja tasapuolisia perusteita noudattaen.

Korvausten tilityskäytännöstä sekä -säännöstä päätettiin Kuvaston toukokuun lopussa pidetyssä kevätkokouksessa. Kevätkokouksen päätöksen mukaan käyttökorvaukset maksetaan sopimuksen piiriin kuuluville taiteilijoille ja oikeudenhaltijoille, joiden teoksia on kulloisenakin vuonna käytetty virtuaaligalleriassa. Vuositilitys vastaa Kuvaston olemassa olevaa tilityskäytäntöä, jossa korvaukset maksetaan vuosittain tekijöille teosten käyttöä seuraavana vuonna. Korvausten maksamisen tilityssääntö päätetään erikseen yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa syksyllä 2015. Korvausten tilittäminen oikeudenhaltijoille aloitetaan tilityssäännön hyväksymisen jälkeen ja aikaisintaan loppuvuodesta 2015.

Kuvasto allekirjoitti syksyllä 2014 opetus- ja kulttuuriministeriön, Kansallisgallerian ja Kopioston kanssa sopimuksen, joka mahdollistaa Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvien, kotimaisten taideteosten näyttämisen verkossa maailmanlaajuisesti. Sopimuksen piiriin kuuluu yli 900 taiteilijaa. Sopimusosapuolten tavoitteena on lisätä suomalaisten kuvataiteilijoiden tunnettuutta sekä yleistä tietoisuutta taideteosten laillisesta käytöstä verkossa.

Lue lisää: Kansallisgalleria-sopimus,  Suomalaiset taideaarteet kaikkien saataville