Uutiset

Suomalaiset taideaarteet kaikkien saataville

Opetus- ja kulttuuriministeriö, tekijänoikeusjärjestöt Kuvasto ja Kopiosto sekä Kansallisgalleria ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka mahdollistaa suomalaisten taiteilijoiden teosten näyttämisen verkossa maailmanlaajuisesti. Sopimuksella muodostetaan ”virtuaalinen kansallinen taidegalleria”.

Sopimusosapuolten tavoitteena on lisätä suomalaisten kuvataiteilijoiden tunnettuutta, mutta myös yleistä tietoisuutta taideteosten laillisesta käytöstä verkossa. Yhteistyösopimuksella edistetään myös hyvien käytäntöjen kehittymistä ja oikeuksien kunnioittamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa käyttöoikeuksien hankinnan. Uusi sopimus koskee tekijänoikeuden piirissä olevia teoksia, ja se mahdollistaa laadukkaiden ja korkearesoluutioisten teoskuvien käyttämisen Kansallisgallerian verkkosivustoilla. Jatkossa virtuaaligallerian teoskuvia voidaan esittää havaintoaineistona esimerkiksi taidehistoriallisen ja muun opetuksen yhteydessä.

Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilssonin mukaan sopimuksen myötä aiempaa laajempi joukko kotimaisia taiteilijoita saa näkyvyyden virtuaalisessa kansallisgalleriassa. – Samalla tekijöille voidaan taata korvaus heidän teostensa käytöstä, toteaa Nilsson.

Yleisön kannalta kynnys nauttia kuvataiteellisista elämyksistä madaltuu huomattavasti. Sopimuksen jälkeen kuka tahansa voi nauttia Kansallisgallerian kokoelmista asuinpaikasta ja muusta sijainnista riippumatta.

Tähän asti Kansallisgalleria on sopinut vuosittain Kuvaston kanssa joidenkin taiteilijoiden teosten näyttämisestä verkossa. Sopimuksen ulkopuolelle jää paljon sellaisia kuvataiteen teosten käyttötilanteita, joissa Kuvasto ja Kopiosto sekä tekijät yhdessä tai tekijät yksin voivat lisensoida taideteosten kaupallista ja muuta käyttöä.

Yhteistyösopimus julkistettiin perjantaiaamuna 21.11. klo 10 Ateneumin taidemuseossa.

Lue lisää: OKM