Artikkelit

Termeistä selkoa: Mikä on kuvataiteilijoiden ISNI-tunnus?

Kuvasto hankki ISNI-tunnuksia Kuvastoon kuuluville taiteilijoille tekijänoikeusjärjestöjen yhteisessä ISNI-projektissa. Tässä artikkelissa kertaamme, mikä on ISNI-tunniste ja mitä tarkoitusta varten tunnisteet on hankittu.

Kuvasto haki ISNI-tunnisteet Kuvastoon kuuluville taiteilijoille tekijänoikeusjärjestöjen yhteisen ISNI-projektin ensivaiheessa. Syksyn 2024 täydennyshaun jälkeen yhteensä noin 4 000 visuaalisen alan taiteilijalla on jo oma ISNI-tunnus.

Mikä on ISNI-tunnus?

ISNI (International Standard Name Identifier) on kansainvälinen tunniste, jonka avulla voidaan yksiselitteisesti tunnistaa mihin tahansa luovaan teokseen liittyviä henkilöitä ja yhteisöjä, kuten kuvataiteilijoita, kirjailijoita, esittäjiä, säveltäjiä, tuottajia taikka kustantajia. Tunnus toimii samoin kuin kirjojen ISBN-tunnus, mutta siinä missä ISBN yksilöi kirjoja, ISNI-tunnus yksilöi kuvataideteokseen liittyvän taiteilijan.

Tunnus muodostuu 16 merkistä, ja se voidaan esittää myös URL-muodossa: https://isni.org/0000000121478925 (Tove Jansson).

Mitä hyötyä ISNI-tunnuksesta on kuvataiteilijalle?

ISNI-tunnus on globaali, julkinen ja laajasti käytössä oleva tunniste. Käytännössä tunniste helpottaa kuvataiteilijoiden tunnistamista ja tekijänoikeuskorvausten kohdistamista oikealle henkilölle. Sen avulla voidaan esimerkiksi erottaa samat tai samankaltaiset nimet toisistaan ilman, että syntymävuosia tai muita henkilötietoja tarvitsee käsitellä julkisissa palveluissa. Tunnus kokoaa yhteen myös samaan taiteilijaan liittyvät nimen variaatiot ja muuttuneet nimenmuodot.

Miten ISNI-tunnisteen saa?

ISNI-tunnus voidaan antaa kaikille luovaa työtä tekeville visuaalisen alan taiteilijoille. Kansalliskirjasto toimii kotimaisena ISNI-rekisteröintitoimistona.

Aluksi Kuvaston hankkimat tunnisteet ovat tietojärjestelmässämme olevaa tietoa, jota hyödynnämme tekijänoikeuskorvausten kohdentamisessa tilitystä varten. Myöhemmin taiteilijat tulevat saamaan ISNI-tunnisteet myös omaan käyttöönsä ja ohjeistuksen niiden hyödyntämisestä. Kansalliskirjaston tekijätietokannassa olevia ISNI-tunnuksia voi hakea taiteilijan nimellä Kantosta.

Lisätietoa ISNI-tunnisteesta saat myös ISNI-tietopaketista Kansalliskirjaston sivuilta.