Tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projektin ensimmäisen vaiheen tavoitteet on saavutettu. Seuraavaksi järjestöissä keskitytään järjestelmien rajapintojen kehittämiseen ja jatkuvien prosessien vakiinnuttamiseen.
Tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projektin ensimmäinen vaihe on päättynyt kesäkuussa 2024, ja projekti on saavuttanut keskeiset tavoitteensa. Kansalliskirjaston koordinoimassa hankkeessa hankittiin ISNI-tunnukset Kuvaston, Gramexin, Kopioston, Sanaston ja Teoston edustamille tekijöille. ISNI on kansainvälinen tekijätunniste, joka yksilöi teoksiin liittyvät henkilöt ja yhteisöt ja auttaa erottamaan heidät muista samannimisistä tekijöistä. Kansalliskirjasto on mukana hankkeessa kansallisen ISNI-rekisteröintitoimiston roolissa.
Projektin aikana:
- hankittiin ISNI-tunnuksia luovan alan tekijöille
- parannettiin tekijänoikeusjärjestöjen oikeudenhaltioiden metadataa
- julkaistiin selvitys ISNIn hyödyistä tekijänoikeusjärjestöjen näkökulmasta
- tehtiin ISNIstä ja sen hyödyistä kertova animaatio
- laadittiin loppuraportti
- pohjustettiin seuraavaa vaihetta, jossa keskitytään jatkuvien ISNI-lähetysten automatisointiin.
Yksittäisiä ISNI-tunnuksia on hankittu luovan alan tekijöille noin 85 000. Kuvastolla on tällä hetkellä lähes 3 000 tunnusta. Lisäksi järjestöjen rekistereissä on tehty projektin aikana tietohuoltoa yhtenäistämällä ja täydentämällä tekijätietoja.
Projektin tavoitteena oli myös selvittää, mitä hyötyä ISNI-tunnuksesta on tekijänoikeusjärjestöissä ja millä tavalla tunnus edistää teos- ja tekijätietoihin perustuvien palveluiden ja toimintakäytäntöjen kehittämistä alalla. Kansalliskirjaston selvitys Kun pelkkä nimi ei riitä julkaistiin maaliskuussa 2024.
ISNI-projektin etenemistä ja tuloksia esitellään uunituoreessa loppuraportissa tarkemmin (loppuraportti julkaistu suomeksi ja englanniksi).
Hankkeessa alkanut työ jatkuu tekijänoikeusjärjestöjen toisessa ISNI-projektissa (1/2024–8/2025), jonka keskeisiin tavoitteisiin kuuluvat jatkuvan tiedonvaihdon prosessin kehittäminen ja monipuolisen ja tehokkaan rajapinnan luominen Kansalliskirjaston ISNI-palveluun. Toinen hanke jatkuu elokuun 2025 asti.
Kuvaston ja taidemuseoiden ISNI-hanke, Taiteilijat haltuun, jatkuu vuoden 2024 loppuun. Hanke konkretisoi ISNI-tunnisteen hyötyjä Kuvaston ja taidemuseoiden välisessä teosten käyttöraporteissa. Myös tätä hanketta koordinoi Kansalliskirjasto.
Animaation on toteuttanut Mikko Kekkonen, ja se on julkaistu Kansalliskirjaston YouTube-kanavalla.
***
Vuonna 2022 alkanut tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projekti on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella. Kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuki on tarkoitettu tekijänoikeusjärjestöille kulttuuri- ja luovien palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamiseen ja digitalisaation edistämiseen.
Tutustu myös:
Kansalliskirjaston tiedote: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/uutiset/tekijanoikeusjarjestojen-isni-hankkeen-ensimmainen-vaihe-paattyy-tyo-jatkuu
Projektin sivut: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/projektit/isni-tunnusten-kayttoonotto-tekijanoikeusjarjestoissa
Tietopaketti ISNIstä: https://www.kiwi.fi/x/NAAOCw
Lisätietoja kulttuuri ja luovien alojen rakennetuesta: https://okm.fi/-/kulttuuri-ja-luovien-alojen-uudistumisen-rakennetuki