Uutiset

Taiteilijan tekijänoikeus ei ole harkinnanvarainen asia – Kuvaston lausunto valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle

Jos tekijänoikeuskorvauksiin ei löydy rahoitusta, ovat monien museoiden digitaaliset kokoelmat alasajouhan alla. Tämä ei ole kenenkään etu.

Vapaasti verkossa saatavilla olevat museoiden digitaaliset kokoelmat ovat mahdollistaneet taiteen saavutettavuuden parantamisen. Museoiden yleisöt ovat päässeet verkossa vapaasti museoiden taidekokoelmien äärelle muun muassa finna.fi-palvelussa, ja taiteilijat ovat saaneet vuosittain tekijänoikeuskorvauksen teostensa käytöstä. Digitalisaatioon on käytetty merkittäviä investointeja.

Taiteilijoiden tekijänoikeuskorvauksista on sovittu Kuvaston ja Suomen museoliiton välisessä sopimuksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus sopimukselle päättyi 2023, ja sopimuksesta irtautui sen myötä 19 museota. Sopimuksen ulkopuolelle jääneet museot joutuivat poistamaan teoksensa verkosta. Sopimus on 26 museon osalta voimassa vuoden 2024 loppuun saakka. Museoilla ei yleisesti ottaen ole varoja maksaa taiteilijoille asianmukaisia korvauksia.

Vallitsevassa taloustilanteessa lisärahoitus kulttuurille ja taiteelle on haastava yhtälö. Digitaalisten kokoelmien tilanne on kuitenkin erityinen siksi, että taiteilijan tekijänoikeus ei ole harkinnanvarainen asia. Jos tekijänoikeuskorvauksiin ei löydy rahoitusta, merkitsee se olemassa olevan, vuosien jänteellä kehitetyn systeemin alasajoa. Tämä olisi lyhytnäköistä etenkin, kun teosten digitaalisella saatavuudella on yhä enemmän markkinoita ja kasvua edistävää potentiaalia.

Kuvasto on esittänyt valtion talousarvioon 1–1,5 miljoonan euron lisäystä tekijänoikeuslain mukaisten korvausten turvaamiseksi sekä digitaalisten palvelujen mahdollistamiseksi vuodesta 2024 alkaen. Tätä lisäystä ei ole talousarvioon saatu, minkä vuoksi Kuvasto ehdottaa 17.10.2024 lausunnossaan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle 250 000 euron lisäystä vuoden 2025 budjettiin tekijänoikeuskorvausten turvaamiseksi. Tilanne on kriisiytynyt, ja ratkaisuja tarvitaan nopeasti. Samalla tarvitaan myös pitkäjänteisempi, kestävä ratkaisu digitaalisten kokoelmien ja tekijöille työstään kuuluvan korvauksen turvaamiseksi tulevaisuudessa.

Lue Kuvaston lausunto eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle kokonaisuudessaan täältä.

Tutustu Kuvaston lausuntoon samasta aiheesta sivistysvaliokunnalle täällä.