Uutiset

Taiteilijoiden työskentelyä edistämässä – VISEK jakoi vuoden 2023 apurahat

Kuva gallerian näyttelytilasta, jonne on ripustettu katosta roikkumaan lomittain erivärisiä, käytöstä poistettuja lakanoita, joita taiteilija Johanna Pöykkö on työstänyt leikkaamalla, maalaamalla ja ompelemalla.

Johanna Pöykkö: Käännöksiä, installaatio (2023), Galleria Mältinranta, Tampere.

Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK on jakanut vuoden 2023 apurahoja yhteensä 63 000 euroa. Työskentelyapurahan saa 21 taiteilijaa tai työryhmää, jotka edustavat monipuolisesti visuaalisen alan ammattilaisia.

Kuvaston osana toimiva VISEK myöntää tekijänoikeuteen perustuvia apurahoja visuaalisen alan taiteilijoiden taiteelliseen työskentelyyn. Marraskuun apurahahaussa hakemuksia saapui yhteensä 649, mikä on noin seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Työskentelyapuraha myönnettiin 21 hakijalle, joiden joukossa on kolme työryhmää. Apuraha on suuruudeltaan 3 000 euroa.

Hakemuksia arvioinut VISEK-jury kiittelee huolellisesti laadittuja hakemuksia ja hakemusten korkeaa tasoa. Vuosittain järjestettävä apurahahaku tarjoaa kattavan kuvan siitä, mitä kuvataidealalla tehdään. Hakemuksissa oli jälleen nähtävissä monipuolisesti erilaisia työskentelyn teemoja ja teosaiheita, aina henkilökohtaisista aiheista yhteiskuntaa ja ympäristöä kommentoiviin. Hakijoiden joukossa erityisesti erottuivat vastavalmistuneet kuvataiteilijat, mutta mukana oli ilahduttavasti laaja kirjo eri ikäryhmiä ja uravaiheessa olevia taiteilijoita.

Yli puolet hakijoista oli Helsingistä, kun taas seuraavaksi eniten hakijoita oli Turusta ja Tampereelta. Hakemusten sisältöjen ja tekniikoiden osalta taidemaalauksen hakemukset olivat ylivoimaisesti edustettuina (28 %). Vähiten hakemuksia saapui sarjakuvataiteen, taidekäsityön ja taidegrafiikan aloilta (yhteensä 13 %).

Taiteellista työskentelyä edistämässä

Visuaalisen alan taiteilijoiden VISEK-apurahat katetaan pääosin opetus- ja kulttuuriministeriön VISEKille osoittamasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä. Hyvitys on tekijänoikeuslain takaama korvaus tekijöille siitä, että teoksia saa lain mukaan kopioida omaan yksityiseen käyttöön. Kollektiivinen tekijänoikeuskorvaus on jaettu Kuvaston kautta VISEK-apurahoina vuodesta 1987. Apurahahakemukset käsittelee ammattitaiteilijoista koostuva vertaisarvioijien ryhmä.

Seuraava apurahahaku järjestetään marraskuussa 2024, ja tarkemmat tiedot hausta julkaistaan lokakuussa.

VISEK 2023 -apurahan saajat

Komugi Ando
Henna Jula
Maippi Ketola
Nadja Koshevenko
Anna-Kaisa Laine & Kaija Papu
Zagros Manuchar
Kristiina Mäenpää
Milla-Kariina Oja
Johanna Pöykkö
Minna Rainio
Hodhayfa Salih
Verneri Salonen
Niina Suominen
Timo Takala
Aleksi Tolonen
Lumi Tuomi
Maria Valkeavuolle, Outi Koivisto & Emma Peura
Laura Vainikka
Iida Valkonen & Milla Toukkari
Timo Vartiainen
Martta-Kaisa Virta