ISNI-projektin toimenpiteet ovat Kuvastossa parhaillaan käynnissä, ja valmistelemme ISNI-tunnusten hakua kuvataiteilijoille. Toimenpiteet liittyvät keväällä 2022 käynnistyneeseen, tekijänoikeusjärjestöjen yhteiseen ISNI-projektiin.
Kuvaston osalta ISNI-projektin kaksi keskeistä kokonaisuutta ovat taiteilijatiedon yhdenmukaistaminen ja rikastaminen tietojärjestelmässämme sekä ISNI-tunnusten hakeminen Kuvaston edustamille taiteilijoille. ISNI-tunniste on kansainvälinen, julkinen ja laajasti käytössä oleva tunniste, jota käytetään teokseen liittyvän tekijän yksiselitteiseen identifiointiin.
Taiteilijatiedon yhdenmukaistaminen tarkoittaa sitä, että täydennämme ylläpitämäämme henkilötietoa ja muutamme sitä konekielisesti luettavammaksi. Samalla kehitämme Kuvaston tietojärjestelmää muun muassa tukemaan ISNI-tunnusten hakua.
Taiteilijaluettelossamme on tällä hetkellä taiteilijoiden omia verkkosivuja sekä Kuvataiteilijamatrikkeli-sivuja. Projektin yhtenä toimenpiteenä käymme läpi taiteilijaluettelon linkit toimivuuden vuoksi ja lisäämme luetteloon linkkejä taiteilijoiden Kuvataiteilijamatrikkeli-sivuille. Toimenpide parantaa ylläpitämäämme metatietoa, kun käyttäjäasiakas voi varmistua tekijästä nimen takana.
Mikäli toivot taiteilijaluettelon linkittyvän omaan verkkosivuusi Kuvataiteilijamatrikkeli-sivun sijaan, muutamme sen pyynnöstäsi. Jos sinulla ei ole Kuvataiteilijamatrikkeli-sivua eikä Kuvaston taiteilijaluettelossa ole vielä verkkosivuasi, voit ilmoittaa sen meille -osoitteeseen.
ISNI-tunnukset helpottavat teosten käytön raportointia
Kansalliskirjasto toimii kansallisena ISNI-rekisteröintitoimistona. Tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projektissa Kansalliskirjaston rooli on koordinoida hanketta sekä olla yhteystaho kansainväliseen ISNI-keskukseen.
Kansalliskirjaston ja Kuvaston tarkoituksena on suorittaa ISNI-tunnusten haut visuaalisen alan taiteilijoille loppukeväästä. Tulemme täydentämään ISNI-tunnuksia Kuvaston tietojärjestelmään lähikuukausina. Selvityksen alla on vielä se, millä tavoin taiteilijoiden ISNI-tunnukset näkyvät taiteilijaluettelossamme.
ISNI-tunnus toimii työkaluna Kuvaston ja teosten käyttäjien välillä. Tunnisteiden käyttöönotolla mahdollistamme entistä laadukkaamman tiedonhallinnan ja paremman palvelun sekä taiteilija- että käyttäjäasiakkaille.
Tulevaisuudessa tunnistetta voidaan hyödyntää tiedonsiirrossa teosten käyttäjien, kuten kulttuurilaitosten, kanssa ja näin parantaa tiedonsiirron luotettavuutta sekä vähentää tietojen manuaalista käsittelyä. Julkinen ja yksiselitteinen tunniste auttaa kohdentamaan korvaukset oikein muun muassa samannimisten taiteilijoiden tapauksissa. Tunnus helpottaa teosten käytön raportointia myös silloin, kun tekijöiden nimistä on erilaisia kirjoitusasuja.
Syksyllä käynnistyy Kuvaston ja taidemuseoalan erillinen ISNI-yhteistyöhanke, jonka tarkoituksena on edistää tunnusten käyttöönottoa kotimaisella taidemuseokentällä.
Tekijänoikeusjärjestöjen yhteisessä ISNI-projektissa ovat mukana Kuvaston lisäksi tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto, Sanasto ja Teosto. Järjestöille myönnetty avustus on tarkoitettu kulttuuri- ja luovien palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamiseen. Avustus on osa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaa, jonka rahoitus tulee Next Generation EU -ohjelmista.