Uutiset

Kansanedustajien kuvataidekummitoiminta käynnistyi vauhdikkaasti

Kuvassa Pikkuparlamenttiin kokoontuneita kuvataidekummeja ja kansanedustajia.

Kummitoiminnan lanseeraus Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa 9.12. Kuva: Minna Kurjenluoma

Kansanedustajat saivat kuvataidekummit, kun Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura ja Kuvataiteen talo ry käynnistivät kummitoiminnan joulukuussa. Ensimmäisten tapaamisten jälkeen taiteilijoiden ja edustajien palaute on ollut innostunutta.

Kummitoiminnan tarkoituksena on lisätä kuvataidealan ja politiikan vuoropuhelua. Joulukuisen lanseerauksen jälkeen lähes kaikki kummiparit ovat ennättäneet tavata toisensa, kansanedustajien vaalikiireistä huolimatta. Myös yhteydenpito on ollut tiivistä taiteilijoiden ja edustajien välillä. Kuvataiteilijat ovat kutsuneet kansanedustajia työhuoneilleen sekä näyttelykierroksille ja päättäjät puolestaan taiteilijoita vierailulle Eduskuntataloon.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sdp) vieraili tammikuussa kuvataidekumminsa Mikko Paakkolan työhuoneella Turussa.

– Kävimme hyvän keskustelun kuvataiteilijoiden edunvalvonnan tavoitteista. Iloitsimme siitä, että kuluneella vaalikaudella saimme kuvataiteen näyttelypalkkiomallin vakinaistettua ja että eduskunnan jakamattomasta varasta eli niin sanotusta joululahjarahasta lisättiin vuosille 2021–2023 taidehankintamäärärahoja Kansallisgallerialle ja valtion taideteostoimikunnalle yhteensä 650 000 euroa, Eloranta kertoo.

– Näillä rahoilla on voitu hankkia taidetta kotimaisilta nykytaiteilijoilta eli on voitu tukea taiteen tekemistä, hän jatkaa.

Taidemaalari Mikko Paakkola ja kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta Paakkolan työhuoneella. Kuva: Eeva-Johanna Eloranta

Kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) mukaan kuvataidekummitoiminta on mainio tapa saada ajankohtaista tietoa kuvataiteen saralta.

– Tapasimme kuvataidekummini Virpi Vesanen-Laukkasen kanssa vielä ennen vaaleja Annantalossa. Nautimme pehmeästä taiteesta Nöyhtää-näyttelyssä ja puhuimme taiteesta, taidekasvatuksesta sekä taiteen rahoituksesta. Kannatan lämpimästi toiminnan jatkamista ja kehittämistä, Sarkomaa vahvistaa.

Taiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen ja kansanedustaja Sari Sarkomaa seisovat Nöyhtää-näyttelyn näyttelyjulisteen edessä.
Tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen ja kansanedustaja Sari Sarkomaa. Kuva: Sari Sarkomaa

Kummien tehtävänä on tehdä kuvataidealaa ja -taiteilijoiden ammattia päättäjille tutummaksi. Kuvataiteilija Joonas Ahlava toimii kummina kansanedustaja Saara Hyrkölle (vihr.) ja kertoo, että parasta heidän tapaamisissaan on ollut vilpitön halu oppia toisiltaan sekä rehellinen keskustelu toimialan haasteista.

– Kummitapaamisissa kansanedustaja Saara Hyrkön kanssa on korostunut päättäjien ja taiteilijoiden välisen dialogin merkitys. Museo- tai galleriakäynti ei anna päättäjille tai yleisöille käsitystä taiteilijan arjen realiteeteistä ja mistä taiteilijan sisäinen motivaatio kumpuaa kaikkien haasteiden keskellä. On äärimmäisen tärkeää, että päättäjät oppivat tuntemaan kuvataiteilijoita henkilökohtaisesti ja siten luomaan käsityksen työstämme ja arjestamme, Ahlava painottaa.

Sarjakuvataiteilija, kuvittaja Ville Tietäväinen tapasi kumminsa Mikko Kinnusen (kesk.) vuodenvaihteessa Eduskuntatalossa.

– Kuvataidekummiteltavani Mikko Kinnunen oli ennakkoluulottomasti jo itse valinnut minut kummikseen. Hän oli erityisen kiinnostunut osaamiseni ytimestä, kuvalla viestimisestä ja visuaalisesta tarinankerronnasta. Hän olikin kiitollinen kirjastani Kertova kuva – journalistisen kuvituksen keinoja ja mahdollisuuksia, sanoo Tietäväinen.

Vuoropuhelun lisäksi kummitoiminnassa on kyse konkreettisten tavoitteiden edistämisestä. Taiteilijat ovat nostaneet kummitapaamisissa esiin kuvataidealan ajankohtaisasioita, kuten valtion kulttuuribudjetin, kuvataiteilijoiden sosiaaliturvan, tekijänoikeudet, apurahat ja kansainvälisen toiminnan. Tietäväinen kertoo rinnastaneensa keskusteluissa oman alansa taloudelliset haasteet kuvataiteilijoiden vastaaviin:

– Puolet graafikon työstäni on tilaustöitä (graafinen suunnittelu ja kuvitus), mutta sarjakuvan tekeminen visuaalista ja tekstuaalista kerrontaa yhdistävänä taiteenalana on erityisen vaikeaa pitkien projektien rahoituksen sekä julkaisun suhteen. Kaikki Kuvaston tavoitteet taiteilijoiden työn ja sen arvostuksen turvaamisessa ovat merkityksellisiä myös sarjakuva-alalla. Tästä olimme edustajan kanssa yhtä mieltä.

Myös kuvataiteilija Tuija Hirvonen-Puhakka kuvaa ensitapaamistaan kansanedustaja Krista Mikkosen (vihr.) kanssa Joensuussa antoisaksi:

– Keskustelimme kuvataiteesta, kuvataidejärjestöjen toiminnan merkityksestä, taiteilijoiden elämästä ja näyttelytoiminnan merkityksestä. Tämä tapahtui hienosti Taidekeskus Ahjon vaihtuvien nykytaidenäyttelyiden keskellä.

Verkosto on avoin kaikille kansanedustajille

Kummiverkostossa on mukana 11 ammattitaiteilijaa pääkaupunkiseudulta ja muista vaalipiireistä. Kummit tarjoavat kansanedustajille asiantuntemusta jakamalla kokemuksiaan kuvataiteilijan arjesta ja alasta.

Kansanedustajat ovat tervetulleita liittymään verkostoon. Toiminta on avoin kaikille siitä kiinnostuneille päättäjille.

Kuvasto koordinoi toimintaa yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran ja Kuvataiteen talo ry:n kanssa.

Tutustu kuvataidekummeihin

Aiemmin julkaistua:

Tiedote 9.12.2022: Kansanedustajat saivat kuvataidekummit