Tiedotteet

Vuoden 2022 VISEK-apurahan saajat valittu

Kuvassa kaktusta kuvaava teos.

Kimmo Ylönen, Kuiva (2022).

Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK on jakanut vuoden 2022 apurahoja yhteensä 57 000 euroa. 3 000 euron VISEK-apurahan saa 19 visuaalisen alan taiteilijaa. 

Kuvaston osana toimiva VISEK jakaa vuosittain tekijänoikeuteen perustuvia apurahoja visuaalisen alan ammattitaiteilijoille. Syksyn 2022 haussa hakemuksia vastaanotettiin enemmän kuin koskaan aiemmin, yhteensä 606 kappaletta.

VISEK-hakemusten perusteella taiteilijat työskentelevät suvereenisti tekniikoita vaihdellen ja yhdistäen. Teosten teemoina nousivat esiin muun muassa ympäristönsuojelu, totuttujen työskentelytapojen kyseenalaistaminen ja uusien, ympäristöystävällisten työskentelytapojen harjoittaminen tai perehtyminen niihin. Myös ihmisoikeuskysymykset ja vähemmistöjen, marginaalissa toimivien taiteentekijöiden ääni ja aiheet näkyivät hakemuksissa.

Apurahahakua yksinkertaistettiin syksyllä 2022 hakijoille ja arviointityön helpottamiseksi siten, että apurahat olivat haettavissa vain taiteelliseen työskentelyyn. Apurahapäätökset tehtiin hakemuksessa esitetyn työsuunnitelman ja teosten taiteellinen laatu huomioiden, ja niissä huomioitiin myös eri taidelajit.

Hakijoista suurin osa oli korkeasti koulutettuja ja mukana oli monia uran alkuvaiheessa olevia tekijöitä. Yli puolet hakemuksista tuli helsinkiläisiltä taiteentekijöiltä. Valtaosa käsitellyistä hakemuksista edusti valokuva-, maalaus- ja mediataidetta. Taidekäsityö ja -grafiikka tai piirustus olivat hakemuksissa vähemmistönä.

Apuraha on korvaus yksityisestä kopioinnista

VISEK-apurahat on tarkoitettu visuaalisen alan ammattitaiteilijoiden ja -taiteilijaryhmien taiteelliseen työskentelyyn. Hakemukset käsittelee ammattitaiteilijoista koostuva vertaisarvioitsijoiden ryhmä.

Apurahat katetaan pääosin opetus- ja kulttuuriministeriön VISEKille osoittamasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä. Hyvitys on tekijänoikeuslain takaama korvaus tekijöille siitä, että teoksia saa lain mukaan kopioida omaan yksityiseen käyttöön. Kollektiivinen tekijänoikeuskorvaus on jaettu Kuvaston kautta VISEK-apurahoina vuodesta 1987.

Seuraavan kerran VISEK-apurahat ovat haettavissa marraskuussa 2023. Hausta tiedotetaan Kuvaston nettisivuilla.

Vuoden 2022 VISEK-apurahan saajat

Anttonen Riikka
Hilasvuori Liisa
Hänninen Lotta
Ikäheimo Leevi
Illukka Leena
Jelanski Lina
Johansson Panu
Karhu Eeva
Kemppi Taneli
Kupsala Riikka
Köykkä J.P
Lassila Nina
Mäkelä-Haapalinna Pirkko
Palojärvi Ida
Raekallio Raisa
Rossi Vappu
Sänpäkkilä Sami
Villi Sini
Ylönen Kimmo