Artikkelit

Taiteilijan rinnakkaishallinnointi pähkinänkuoressa

Kuvastoon liittyä taiteilija voi halutessaan hallinnoida oikeuksiaan myös rinnakkaisesti. Selvennämme, mitä rinnakkaishallinnointi mahdollistaa ja miten se vastuuttaa taiteilijoita.

Taiteilijat voivat halutessaan rajoittaa Kuvaston hallinnointioikeutta asiakassopimuksemme perusteella. Käytännössä se tarkoittaa, että taiteilijana voit myöntää lupia omien teostesi kaupalliseen käyttöön ja laskuttaa tekijänoikeuskorvaukset itse.

Hallinnointimalli on ollut taiteilijoille mahdollista vuodesta 2017, jolloin uudistimme Kuvaston asiakassopimusta. Sen tarkoitus on tuoda joustavuutta asiakassuhteeseen.  Voit esimerkiksi periä hinnastoamme korkeampia korvauksia, kun hallinnoit tekijänoikeuksia rinnakkaisesti.

Rinnakkaishallinnoinnin hyvä ja huonot puolet

Rinnakkaishallinnoinnin hyviä puolia ovat, että se antaa taiteilijoille valinnanvapauden ja mahdollistaa hinnastoamme korkeammat korvaukset. Lupatiedustelun yhteydessä voit esimerkiksi päättää tapauskohtaisesti, ohjaatko luvanhakijan Kuvastoon vai vastaatko lupaprosessista itse.

Rinnakkaishallinnointi saattaa palvella sekä sinua että teosten käyttäjää tilanteissa, joissa teoksen käyttö edellyttää sinulta aktiivista osallistumista suunnitteluun ja toteutukseen esimerkiksi teoksen muuntelun vuoksi.

Toisaalta teosten lupaprosessiin sisältyvät ja taiteelliselta työltä aikaa vievät sopimusneuvottelu, teosten käytön hinnoittelu, käyttöehtojen määrittäminen, tekijänoikeuskorvauksen laskuttaminen ja kirjanpito jäävät vastuullesi. Jos rinnakkaishallinnoinnin perusteella sovitusta sopimuksesta syntyy myöhemmin erimielisyyksiä sopimuskumppanin kanssa, voimme antaa riitatilanteissa vain neuvontaa, mutta emme voi sopia asiaa puolestasi.

Rinnakkaishallinnoinnin seurauksena teosten luvattoman käytön valvonta voi myös vaikeutua. Emme voi tietää yksittäisissä tapauksissa, oletko myöntänyt luvan teoksen käyttöön. Kuvaston myöntämien lupien edellytyksenä on Kuvaston ©-merkintä teosten kuvien yhteydessä.

Miten teet rinnakkaishallinnointi-ilmoituksen

Rinnakkaishallinnoinnin tulee perustua aina taiteilijan aloitteeseen ja päätökseen. Kun haluat hallinnoida oikeuksia rinnakkaisesti, sinun tulee tehdä meille ilmoitus kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse, ja se astuu voimaan kolmen (3) kuukauden päästä ilmoituksen saapumisesta.

Kuvastoon liittyvät uudet taiteilija-asiakkaat voivat ilmoittaa rinnakkaisuudesta liittymisen yhteydessä, jolloin rinnakkaisuus astuu voimaan saman tien.

Huomaathan, että rinnakkaisuus koskee asiakassopimuksessamme (Pdf) erikseen määriteltyjä käyttöalueita, 1§ b ja c. Rinnakkaisuuden ulkopuolelle jäävät teosten käytön alueet: 1 § a, d ja e–i .  

Aiheesta aiemmin julkaistua:

Muutos taiteilijan rinnakkaishallinnointiin