Uutiset

Tekijänoikeuskorvausten tilitys alkanut

Vuonna 2021 keräämiemme tekijänoikeuskorvausten maksaminen on alkanut. Ensimmäinen maksamamme korvauserä on taiteilijoiden tilillä perjantaina 10. kesäkuuta.

Tilitämme tekijänoikeuskorvauksia taiteilijoille ja edesmenneiden taiteilijoiden oikeudenhaltijoille porrastetusti, läpi kesän.

Maksamiamme tekijänoikeuskorvauksia ovat:

  1. Taideteosten kuvien hyödyntämiseen (esim. julkaisukäyttö) perustuvat käyttökorvaukset
  2. Taideteosten julkiseen näyttämiseen perustuvat näyttelykorvaukset
  3. Kuvataiteen teosten jälleenmyynneistä kerätyt jälleenmyyntikorvaukset
  4. Kansallisgalleria- ja Suomen museoliitto -sopimuksiin perustuvat sopimuslisenssikorvaukset
  5. Ulkomaisten sisarjärjestöjemme keräämät käyttö- ja jälleenmyyntikorvaukset.

Kuvaston asiakkaiden lisäksi maksamme kesän aikana sopimuslisenssiin perustuvia käyttö- ja jälleenmyyntikorvauksia useille sadoille taiteilijoille, jotka eivät kuulu Kuvastoon. Saatat siten saada korvauksia, vaikka et olisikaan asiakkaamme.

Tekijänoikeuskorvauksista vähennetään ennen maksua toimintakulumme, joka on tänä vuonna 20 prosenttia (vuonna 2021: 22 %). Korvausten verotuksesta voit lukea Tekijänoikeuskorvausten maksaminen ja verotus -artikkelista.

Korvauslaskelma erittelee sinulle maksetut korvaukset

Tekijänoikeuskorvausten maksamisen yhteydessä saat postitse korvauslaskelman, joka näyttää tänä vuonna ulkoasultaan hieman erilaiselta tilitysuudistuksen vuoksi.

Korvauslaskelma on saatavilla myös verkkopankissa. Verkkolaskelmaan pääset kirjautumalla pankkitunnuksillasi verkkopankkiin. Valitse sen jälkeen valikosta ”Verkkopalkka” ja operaattori Aditro, niin näet viimeisimmän laskelman. Tutustu pikaohjeistukseen.

Jos haluat kysyä tilityksestä, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse tai puhelimitse: Hanne Heinonen, p. 050 550 5188 (1.7. saakka ja 1.8. alkaen) / Eeva Pärjälä, p. 045 608 2901 (heinäkuussa).