Artikkelit

Oliko teoksesi mukana TV-ohjelmassa? Tarkista, milloin olet oikeutettu tekijänoikeuskorvauksiin

Televisio-ohjelmissa hyödynnetään kuvataiteen teoksia monin tavoin. Tiesithän, että voit saada Kuvaston kautta tekijänoikeuskorvauksia teostesi käytöstä, vaikka et vielä olisi liittynyt Kuvastoon.

Kuvaston keräämät, televisiokäyttöön perustuvat tekijänoikeuskorvaukset ovat niin sanottuja sopimuslisenssikorvauksia. Sopimuslisenssillä viitataan yleisesti teosten massakäyttöön. Taiteilijoille se merkitsee sitä, että voimme kerätä tekijänoikeuskorvauksia kaikkien taiteilijoiden puolesta muun muassa silloin, kun kuvataiteen teoksia välitetään yleisölle televisiossa.

Jos teoksesi on mukana esimerkiksi Ylen kanavilla esitetyssä ohjelmassa, Yle on velvollinen raportoimaan teosten käytöstä Kuvastolle. Kuvaston ja Ylen välinen sopimus kattaa kertaesityksen tv-kanavalla sekä 30 päivän esitysjakson Yle Areenassa.

Usein teosten käyttö on kuitenkin laaja-alaisempaa, joten käytännössä tuotantoyhtiöiden kanssa – Yle mukaan lukien – teosten käyttöoikeuksista sovitaan erikseen. Näin mahdollistamme tuotannoille muun muassa laajemman levityksen ja pidempikestoiset luvat.

Aina lupaa teosten käyttöön ei tarvita

Kuvassa teksti: "Taiteilijan moraalisia oikeuksia pitää silti kunnioittaa.Pääsääntöisesti teosten hyödyntäminen televisiossa edellyttää lupaa. Tekijänoikeuslaissa on kuitenkin rajoitettu taiteilijan oikeuksia, mikä mahdollistaa sen, että taideteoksen voi sisällyttää ohjelmaan korvauksetta ja ilman taiteilijan lupaa tietyissä tilanteissa. Taiteilijan moraalisia oikeuksia pitää silti kunnioittaa.

Nämä tekijänoikeuden rajoitukset koskevat esimerkiksi tilanteita, joissa taideteos näkyy ohjelmassa osana interiööriä mutta taustalla, selvästi toisarvoisessa asemassa. Olennaista rajoituksen soveltuvuudessa on, että taideteos ei ole enää taiteilijan omistuksessa.

Toinen mediaa koskeva rajoitus on päiväntapahtumien uutisointia koskeva sääntö. Sen perusteella mediassa voidaan hyödyntää taideteoksen kuvaa päiväntapahtumasta uutisoitaessa. Kuvan tulee kuitenkin liittyä uutisoitavaan asiaan.

Muistilista lupatilanteita varten

Lupatilanteita varten olemme koonneet lyhyen muistilistan, miten toimia, jos teostasi käytetään televisiossa:

  • Jos saat lupatiedustelun tuotantoyhtiöltä televisio-ohjelmaa tai sarjaa koskien, voit ohjata tuotantoyhtiön ottamaan yhteyttä Kuvastoon riippumatta siitä, kuulutko Kuvastoon tai et.
  • Jos huomasit teoksesi ohjelmassa, mutta et ole varma oikeudestasi korvauksiin, ota yhteys Kuvastoon. Tarkistamme asian puolestasi.
  • Jos teostasi hyödynnetään ohjelmassa tai sarjassa osana lavastusta, teoksen käyttö edellyttää aina lupaa. Ohjaa tällöin luvanhakija Kuvastoon lisenssiä varten.
  • Jos teoksesi lainataan lavastustarkoituksiin esimerkiksi taidelainaamosta, teoksen käyttöoikeuksista tulee sopia erikseen ja taiteilijana olet oikeutettu korvauksiin. Huolehdimme puolestasi, että tuotantoyhtiö saa tarvittavat oikeudet ja sinulle asianmukaisen korvauksen.

***

Teosten televisiokäytöstä sopimisen mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön Kuvastolle myöntämä tekijänoikeuslain 25 f -pykälään perustuva sopimuslisenssioikeus. Tätä oikeutta haetaan ministeriöltä viiden vuoden välein. Nykyinen sopimuslisenssioikeutemme on voimassa vuoden 2026 loppuun.

Lue lisää:

Sarjakuvaelämää – dokumenttisarja Ylellä kesäkuussa