Uutiset

Sarjakuvaelämää-dokumenttisarja Ylellä kesäkuussa

Kesäkuussa alkaa Yle Teemalla neliosainen Sarjakuvaelämää-dokumenttisarja, joka näyttää katsojille kotimaisen nykysarjakuvan monimuotoisen kirjon. Kyseessä on Ylen suursatsaus kotimaiseen kulttuurin.

Kuvasto oli mukana sujuvoittamassa sopimusneuvotteluja Ylen ja taiteilijoiden välillä edustamalla neuvotteluissa sarjakuvataiteilijoita. Neuvottelujen tuloksena Kuvasto sopi sarjan jaksoissa näkyvien teosten käytöstä ja Ylen saamista käyttöoikeuksista teoksiin sekä vastaa taiteilijoille maksettavan tekijänoikeuskorvauksen tilittämisestä. Ylellä on oikeus välittää ohjelmasarjaa televisiossa, Areenassa sekä Ylen hallinnassa olevilla some-alustoilla.

Kuvaston sopimuslisenssioikeus mahdollistaa sen, että Kuvasto voi periä Ylen ohjelmissa näkyvistä taideteoksista tekijänoikeuskorvauksia kaikkien taiteilijoiden puolesta riippumatta siitä, kuuluuko taiteilija Kuvastoon. Käytännössä korvaukset peritään Ylen Kuvastolle tekemien ilmoitusten perusteella. Dokumenttisarjan tapauksessa teosten käyttöön liittyi kuitenkin hyvin laaja-alaista käyttöä Ylen eri kanavissa, minkä vuoksi sarjakuvateosten näyttäminen sarjassa edellytti erillistä sopimista.

Sarjakuvaelämää-sarjan päähenkilöistä tehtyjä videoita on parhaillaan katsottavissa Yle Areenan Suomalaisia sarjakuvataiteilijoita -sarjassa.