Uutiset

Hovioikeudelta tuomio Valamon taideväärennösjutussa

Kitin värisellä taustalla Kuvaston valkoinen, pysty tunnus.

Itä-Suomen hovioikeus antoi 15. kesäkuuta tuomion tapauksessa, jossa oli kyse muun muassa Valamon luostarissa järjestetyistä myyntinäyttelyistä ja taideväärennösrikoksesta. Käräjäoikeuden keväällä 2020 väärennöksiksi katsomat taideteokset katsottiin väärennöksiksi myös hovioikeudessa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi jutussa syytettynä olleen pariskunnan huhtikuussa 2020 lukuisista petoksista ja väärennöksistä. Kuvasto oli asianomistajana niin kutsutussa Valamon taideväärennösjutussa jälleenmyyntikorvaukseen liittyvässä syytekohdassa, jossa syytetyille vaadittiin rangaistusta törkeästä kavalluksesta. Käräjäoikeuden 23.4.2020 antama tuomio maksamattomista jälleenmyyntikorvauksista oli Suomessa ensimmäinen laatuaan.

Käräjäoikeudessa Kuvastoa edusti Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVVK ry, jonka kanssa Kuvasto on tehnyt taidemarkkinoille suunnattua valvontayhteistyötä. Käräjäoikeuden Kuvastoa koskeva tuomio on ollut lainvoimainen viime vuodesta, eikä siihen tullut hovioikeudessa muutosta. Pariskunnan naisen liiketoimintakieltoa hovioikeus pidensi neljään vuoteen.

Väärennettyjä teoksia kaupan Valamossa

Käräjäoikeudessa vuonna 2020 syytettynä ollut pariskunta syyllistyi petoksiin myymällä muun muassa Pablo Picasson, Marc Chagallin ja Henri Matissen teoksia, jotka todellisuudessa olivatkin mustesuihkutulosteita. Valamon luostari oli yksi näyttelypaikoista, joissa väärennettyjä teoksia myytiin vuosina 2016–2017.

Aiheeseen liittyvää:

Maksamatta jääneistä taiteen jälleenmyyntikorvauksista tuomio
Ylen uutinen 24.0.2021: Hovioikeus pidensi liiketoimintakieltoa Valamon taideväärennösjutussa