Uutiset

Kesänäyttelykausi alkamassa: tekijänoikeuskorvaukset kausiluonteisissa näyttelyissä

Vesa-Pekka Rannikko työhuoneellaan. Kuva: Veikko Somerpuro 2014

Kesän kuvataidenäyttelykausi lähestyy. Poikkeusolosuhteiden vaikutus näkyy myös kesänäyttelytoiminnassa: osa toimijoista järjestää näyttelyitä tänä kesänä, kun taas osa on siirtänyt näyttelyt vuodella eteenpäin. Siltä osin kuin näyttelyitä järjestetään, kuuluu niihin osallistuville taiteilijoille tekijänoikeudellinen näyttelykorvaus.

Taiteilijana olet oikeutettu näyttelykorvaukseen, kun omistamiasi teoksiasi asetetaan julkisesti esille yleisölle. Jos kuulut Kuvastoon, näyttelyjärjestäjä ilmoittaa näyttelyn Kuvastolle ja maksaa kausiluonteisten näyttelyiden tekijänoikeuskorvauksen. Vuoden 2020 osalta tämä on 170 €/taiteilija. Muistathan ilmoittaa järjestäjälle Kuvasto-asiakkuudestasi. Laskutamme korvaukset viimeistään näyttelyn päätyttyä, ja tilitämme ne sinulle Kuvaston tilityssäännön mukaan.

Kevään poikkeusolosuhteiden myötä verkkonäyttelyt ovat lisääntyneet, ja myös osa kesänäyttelyistä saatetaan järjestää kokonaan tai osittain verkossa.

Keräämme puolestasi tekijänoikeuskorvauksen myös verkkonäyttelystä, mikäli korvausperuste täyttyy. Huomaathan, että tekijänoikeuslain rajoitussäännön mukaan näyttelyjärjestäjä saa luvan käyttää näyttelyssä esillä olevien teosten kuvia korvauksetta näyttelystä tiedotettaessa.

Näyttelyiden yhteydessä tehdään toisinaan myytäviä oheistuotteita, kuten postikortteja, kangaskasseja tai kalentereita. Mikäli tuotteissa halutaan käyttää teoskuvaasi, Kuvasto myöntää puolestasi käyttöluvan näyttelyjärjestäjälle ja laskuttaa korvauksen. Näyttelyjärjestäjä tarvitsee kuitenkin suostumuksesi tuotteille moraalisten oikeuksien osalta.