Uutiset

Valokuvataidetta voi lainata kirjastokortilla nyt myös Helsingissä

Noora Sandgren, Exhale (fallen sunflower 8.10.2019)

Viime vuonna Turussa käynnistynyt Lainaa valokuvataidetta -palvelu laajenee Helsinkiin. Töölön kirjastosta valokuvataidetta voi lainata kirjastokortilla 17.1. alkaen.

Töölön kirjaston teosten taiteilijat ovat Lina Jelanski, Ulla Jokisalo, Jussi Kivi, Heli Rekula, Aura Saarikoski, Noora Sandgren, Heidi Strengell ja Otto-Ville Väätäinen. 24 teoksen kokonaisuuden on koonnut valokuvataiteilija, kirjailija Hanna Weselius. Kokonaisuuden teemana on valokuvan nykyisyys ja se, millä tavoin valokuva hakee ja tuottaa tietoa maailmasta.

Hankkeeseen osallistuvat kuvataiteilijat saavat teostensa lainaamisesta tekijänoikeusperusteisen korvauksen. Lainaeditiokorvaus perustuu taiteilijan oikeuteen levittää teoskappaleitaan esimerkiksi vuokraamalla, lainaamalla tai myymällä. Korvaus eroaa näin kuvantekijöille Kopioston kautta maksettavasta lainauskorvauksesta, joka koskee painettujen kirjojen tai äänikirjojen sisältämää kuvasisältöä.

Teokset lainataan, palautetaan ja varataan Töölön kirjaston 2. kerroksen Kirjastosalissa. Yhden teoksen laina-aika on 28 vuorokautta ja lainan voi uusia kolme kertaa. Teokset voi hankkia myös omaksi Valokuvataiteilijoiden liiton myyntikokoelmasta verkosta osoitteesta shop.hippolyte.fi.

Töölöstä tulee tammi-helmikuussa suomalaisen valokuvataiteen keskipiste, sillä Lainaa valokuvataidetta -palvelusta tuttuihin taiteilijoihin voi törmätä Töölön kirjaston lisäksi myös Kulttuuritehdas Korjaamolla. Kuvaston jäsenjärjestö, Valokuvataiteilijoiden liitto avaa yhteistyössä Korjaamon kanssa uuden valokuvataiteelle omistetun näyttelytilan Hippolyte Korjaamon 17.1.2020. Ensimmäisessä näyttelyssä esitellään Lainaa valokuvataidetta -kokonaisuuden taiteilijoita.

Läänintaiteilija Hannele Romppaisen koordinoimassa lainaeditio-projektissa luodaan malli kopioitavissa olevien taidelajien, kuten valokuva- ja mediataiteen, välittämiseksi osana kirjastopalveluita. Ilmainen taidelaina madaltaa teosten hankintakynnystä kotiin ja tuo uuden ulottuvuuden kirjaston välittäjäkonseptiin, jossa mukana ovat jo onnistuneesti kirjallisuus, musiikki ja elokuva. Projektin tavoitteissa otetaan huomioon taidelainan käyttäjäystävällisyys ja oikeudenmukainen korvauspolitiikka taiteilijoille.

Aiheesta muualla:
Lainaa valokuvataidetta Töölön kirjastosta
Uusi näyttelykonsepti Hippolyte Korjaamo tuo valokuvataiteen sisällöt Töölöön

Lue myös: 
Kirjastokortilla valokuvataidetta kotiin (Turku)